legbevezeto_ablakba

A megfelelő szellőztetés minden ingatlanban fontos, ebben pedig sokat tud segíteni, ha légbevezetőt szerelünk az ablakba, akár utólag. A VEKA műanyag profilokhoz gond nélkül be tudja szerezni ezt a fontos kiegészítőt a széles magyarországi hálózatunkon keresztül.

Mitől ilyen praktikus ez a kellék és hogyan zajlik a beszerelése? Mindenképp kell szakember segítsége hozzá? A VEKA következő cikkében összeszedtük Önnek a legfontosabb tudnivalókat a témában!

 

Miért szoktak légbevezetőt ablakba szerelni?

Főleg azért szoktak légbevezetőt ablakba szerelni, hogy még inkább le lehessen csökkenteni a párásodás, illetve a penészedés kockázatát. Ennek pénzügyi vonzata is van, mivel a melegebb, párásabb levegő akár 20%-kal is meg tudja növelni egy ingatlan fűtési igényét, ami a fűtési számla végösszegén is látszani fog. Ezért is fontos az ablak párásodás megszüntetése.

Az ablakok párásodosa mögött leginkább a következő okok húzódnak meg:

1. A levegő nedvességtartalma és hőmérséklete.

Ez szorosan összefügg a megfelelő szellőztetés hiányával. A melegebb levegő több nedvességet tud megkötni, főleg, ha nincs gyakori légcsere a lakásban, hogy kimehessen a pára, és bejusson a friss levegő. Ezt a folyamatot természetesen felgyorsíthatja a zuhanyzás és a fürdés, de még a főzés, a vízforralás, és a vizes ruhák szárítása is.

2. Az épületben lévő hidegfelületek (ún. hőhidak) és a bent lévő meleg levegő közti hőmérséklet különbség.

Ez szorosan összefügg a nyílászárók szigetelési képességével. Rosszabbul szigetelő ingatlanokban nagyobb eséllyel fordulnak elő hidegfelületek, amelyek vonzzák a meleg, párás levegőt.

 

Pára és penészgomba elkerülése ablak légbevezetővel

Azzal, hogy ablakainkba légbevezetőt szerelünk, már nagyban hozzájárulhatunk a megfelelő szellőztetéshez. Ez nem csak kényelmi szempontból fontos, hiszen a magasabb páratartalom akár penészgomba megjelenéséhez is vezethet, ami hosszú távon akár allergiás tünetekkel is járhat. A penész több helyen is el tud terjedni a lakásban: falakon, bútorok felületén, de egyes élelmiszereken is.

Háztartásokban a páraelszívó és -mérő rendszerek is segíthetnek abban, hogy kordában tartsuk a levegő nedvességtartalmát, de még mindig az a legegyszerűbb, ha gondoskodunk a naponta többszöri szellőztetésről, akár manuálisan, akár ablak légbevezető segítségével.

 

Az ablak légbevezető működése: mitől ilyen előnyös ez a megoldás?

Az ablak légbevezető működése az automatikus, úgynevezett „higro szabályozáson” alapszik (francia világszabadalom). Rendkívül praktikus megoldást jelent, amire nem kell külön figyelmet szánni. Automatikusan képes érzékelni a lakás páratartalmát, és ez alapján engedi be a friss levegőt, csak akkor, és csak annyi ideig, ameddig éppen szükséges. A hideg hónapok alatt tehát nem kell tartanunk attól, hogy a légbevezető feleslegesen engedi ki a meleg levegőt a lakásból. Ha éppen nincs szükség nagyobb mértékű szellőztetésre, nem fogja feleslegesen lehűteni a lakást.

Az ablak légbevezető működése a gyakorlatban úgy néz ki, hogy egy vegyszerrel kezelt szalag a páratartalom változásától függően összehúzódik vagy megnyúlik, azaz kinyit vagy bezár egy műanyag lamellát, amelyen keresztül így egyből bejuthat kintről a friss levegő. Nem igényel semmiféle áramellátást.

Így könnyen megelőzhetjük a párás ablakfelületeket és a penészgomba megjelenését. Ráadásul kevesebbszer kell kereszthuzattal teljesen kiszellőztetni a teljes lakást, mivel így alacsonyabb szinten tarthatjuk a belső terünk páratartalmát.

Rendkívül praktikus és időhatékony megoldás, így nem csoda, hogy egyre több háztartásban igényt tartanak rá.

 

Műanyag ablaknál még fontosabb a légbevezető?

Műanyag ablakok esetében sokszor azért ajánlják a légbevezető beszerelését, mert ezek a profilok még jobban tudnak szigetelni a fa keretekhez képest. Ez a magasabb szigetelési teljesítmény viszont azt is jelenti, hogy megfelelő szellőztetés hiányában még könnyebben megnövekedhet a lakásunk páratartalma, mivel zárt állapotban nagyon alacsony lesz az ingatlan hővesztesége.

Ez végérvényben nagyon előnyös, mivel egy hőszigetelt VEKA ablakkal havonta akár 30% energiamegtakarítást érhetünk el az alacsonyabb fűtési költségeknek hála. A VEKA műanyag profilok az „A” minőségi osztályba tartoznak. A nyílászáró piacon ezek a profilok nyújtják a legmagasabb szigetelési teljesítményt, és egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű szigetelő üvegezésre, ami még inkább csökkenti a hőhidak kialakulásának az esélyét.

Az viszont tény, hogy picit több figyelmet kell szánni a megfelelő légcserére. A VEKA műanyag ablakok esetében ez nem nehéz, hiszen a beépített légbevezető mellett ablak résszellőző funkcióval alapból rendelkeznek. Ilyenkor az ablakszárnyat tulajdonképpen bukó állásba helyezzük, de csupán 1 centiméternyi szélességre. Ehhez csupán 45 fokos szögben kell elfordítani a kilincset a vízszintes vagy függőleges állás helyett.

 

Légbevezető típusok műanyag ablakhoz

Többféle légbevezető típus is elérhető műanyag ablakhoz. A célunktól is függ, hogy melyiket érdemes választani. Van olyan rendszer, ami inkább csak megelőzés céljából hasznos, de olyat is választhatunk, ami már a kialakult falpenészedés ellen is segíthet.

Ha nem elsődleges szempont számunkra az automatikus higro szabályozás, akkor olcsóbb, manuálisan működtethető légbevezetőt is beszerezhetünk műanyag ablakhoz. Továbbá olyan légbevezető is létezik, ami akár nagyobb gázkészülékek, kandallók, kályhák, kazánok légutánpótlására is alkalmas.

A VEKA széles magyarországi viszonteladói hálózatánál bővebben is érdeklődhet a műanyag ablak légbevezető típusokról – partnereink szívesen segítenek minden szükséges kellék kiválasztásában!

 

Ablak légbevezető beszerelése: utólag is lehetséges? Mire kell figyelni?

Az ablak légbevezető csakis akkor tud rendeltetésszerűen működni, ha annak a beszerelése is szakszerűen történik meg. Ezért is ajánlja a VEKA csapata, hogy mindenképp vonjon be egy szakembert ebbe a folyamatba. Partnereink nemcsak a megfelelő légbevezető típus kiválasztásában tudnak segíteni, de a tapasztalt szakembert is biztosítanak a felszereléséhez, a műanyag ablak beépítésével együtt.

Hibás felszerelés (pl. nem megfelelően vagy rossz helyen kimart szellőzőrés) esetenként nem tudja biztosítani a megfelelő légcserét, ami magasabb fűtési költségekhez vezethet. A megfelelő méretű szellőzőrés elengedhetetlen feltétele az ablakszellőző működésének.

Habár érdemes már a nyílászáró tervezésekor beszerezni ezt a kelléket, az ablak légbevezető beszerelése utólag is lehetséges. Ilyenkor a szakemberek felső maró segítségével, az adott típushoz megfelelő méretű szellőzőrést alakítanak ki az ablak szárnyánál és a tokon. Nyílászáró típusonként eltérő lehet ez a folyamat.

Pontosan ezért továbbra is hangsúlyozzuk, hogy bár nem lehetetlen házilag megoldani, de ha inkább biztosra menne, hosszú távon jóval kényelmesebb megoldás, ha szakemberre bízza az ablak légbevezető beszerelését.

 

Légbevezető csúcskategóriás műanyag VEKA ablakokhoz, szakszerű beszereléssel együtt

Ha a lehető legegyszerűbben szeretné megoldani az ablak légbevezető beszerelését műanyag ablakhoz – akár utólag is – akkor mindig számíthat a VEKA partnereire. Keresse fel az Önhöz legközelebb eső viszonteladónkat a VEKA TÉRKÉP segítségével!