dupla_uvegezesu_ablak

Lakásfelújításoknál és építkezéseknél gyakori kérdés, hogy dupla vagy tripla üvegezésű ablakokat érdemes választani. Mindkettővel csökkenthetünk az ingatlanunk hőveszteségén, de mik a fő különbségek a két kivitelezés között? Melyikkel járunk jobban?

A VEKA következő blogbejegyzésében részletesen körbejártuk ezt a témát, hogy tudatosabb döntést hozhasson az ablak vásárlásnál!

 

Mit jelent az, ha dupla vagy tripla üvegezésű egy ablak?

A dupla vagy tripla üvegezésű ablakokat szokás többrétegű nyílászárónak is nevezni. Ilyenkor a hagyományos ablaküveg helyett extra hőszigetelő üvegrétegeket építenek be az ablak profiljába, amiket távtartók választanak el egymástól. Ez persze jelentősen megnöveli az ablak tömegét, de egyúttal a szigetelési teljesítményét is. 

A nagyobb anyaghasználatbóll adódóan ez természetesen drágább megoldásnak számít, de a dupla és tripla üvegezésű ablakok magasabb kezdeti ára könnyen meg tud térülni hosszú távon a megspórolt fűtési költségekből. Ezért is népszerű megoldás sok magyar háztartásnál, ahol többrétegű műanyag ablakkal törekednek az energiamegtakarításra.

 

A megfelelő műanyag profil jelentősége a dupla és tripla üvegezésű ablakoknál

A dupla és a tripla üvegezésű ablakoknál fontos tudnunk arról, hogy önmagukban az extra üvegrétegek nem járulnak hozzá a hőszigetelési teljesítmény növeléséhez. A hőveszteség csökkentéséért az üvegrétegek közt lévő nemesgáz (argon vagy kripton) felel. 

Ennek viszont elegendő helyet is kell biztosítani – ha csak egyszerűen egymásra pakolják az üvegrétegeket, az üres reklámfogás, ezért csakis megbízható forgalmazótól vásároljunk! Sajnos arra is van példa, hogy így próbálják feltornázni egy olyan nyílászáró árát, ami valójában semmiben nem különlegesebb, mint egy átlagos ablak.

Összefoglalva olyan műanyag profilra van szükség dupla és tripla üvegezésű ablakokhoz, ami egyrészt elég vastag ahhoz, hogy elegendő helyet biztosítson az extra üvegrétegeknek, másrészt pedig elég robusztus ahhoz, hogy hosszú távon is megbirkózzon az extra üvegrétegek súlyával.

A VEKA piacvezető ablakprofil gyártó Magyarországon is megbízható viszonteladói hálózattal rendelkezik. A partnereinknél forgalmazott „A” kategóriás műanyag ablakprofilok a legmagasabb minőséget képviselik a nyílászáró piacon, és egyaránt alkalmasak dupla és tripla üvegezésre.

Egy szakszerűen beállított többrétegű VEKA ablak akár 50 évet is kibírhat minimális karbantartás mellett.

 

Mi a fő különbség a dupla és a tripla üvegezésű ablakok között? 

Ahogy a nevük is jelzi, a fő különbség a dupla és tripla üvegezésű ablakok között az üvegrétegek száma. Természetesen a különbségek nem itt érnek véget.

A gyakorlatban az extra üvegréteg eredménye, hogy a tripla üvegezésű ablakok nagyobb mértékben képesek csökkenteni egy ingatlan hőveszteségét.

Egy hagyományos ablakhoz képest egy dupla üvegezésű ablak felületén akár 8 Celsius fok különbség is lehet. Egy tripla üvegezésű ablakkal még további többfokos különbségeket érhetünk el. Magyarán jóval kevésbé kell támaszkodnunk a lakás fűtésberendezésére, hogy kellemes belső hőmérsékletet tartsunk fenn az otthonunkban. 

 

Mi alapján állapítható meg a dupla és tripla üvegezésű ablakok hőszigetelési teljesítménye?

Akár dupla, akár tripla üvegezésű ablak mellett döntünk, a hőszigetelési teljesítményük a legpontosabban az „U” értékkel határozható meg. Ez az úgynevezett hőátbocsátási tényező, ami a hőveszteség mértékét jelzi. 

Minél alacsonyabb az U érték, annál jobb a hőszigetelési teljesítménye az adott nyílászárónak. Mértékegysége: W/m2K.

Már az 1 W/m2K körüli értékkel rendelkező ablakok is remekül tudnak szigetelni, de a tripla üvegezésű VEKA ablakokkal ez az érték akár 0,6 körülire is csökkenthető!

 

Mikor járok jobban dupla üvegezésű ablakkal?

 

1. A dupla üvegezésű ablak olcsóbb

A dupla üvegezésű ablakok legegyértelműbb előnye az alacsonyabb ár. Ha olcsóbb megoldást keresünk a hőveszteség csökkentésére, akkor ez egy remek lehetőség, de érdemes fejben tartani, hogy még a tripla üvegezésű ablakok magasabb ára is meg tud térülni hosszú távon, hiszen még nagyobb mértékben képesek csökkenteni egy ingatlan fűtési költségeit.

 

2. A dupla üvegezésű ablak könnyebb, mint a tripla üvegezésű nyílászáró

A dupla üvegezésű ablakok körülbelül 20kg-ot nyomnak négyzetméterenként, a tripla üvegezésű ablakok pedig körülbelül 30 kg-ot.

Ez azért fontos szempont, mert a régebbi épületek falai nem feltétlen tudnak megbirkózni az extra üvegrétegek súlyával.

 

3. A dupla üvegezésű ablak több fényt enged át

Érdemes megjegyezni, hogy a több rétegből adódóan már a dupla üvegezésű ablakok is körülbelül 15%-kal csökkentik az üvegfelületen keresztül beérkező természetes fény mértékét. Ez az arány akár 35% is lehet tripla üvegezésű ablakok esetén. A nyílászárók megfelelő tájolásával és speciális üvegbevonatokkal valamennyire mérsékelni lehet ezt a hátrányt. 

 

Mikor járok jobban tripla üvegezésű ablakkal?

 

1. A tripla üvegezésű ablak hőszigetelési teljesítménye verhetetlen

A magasabb kezdeti ár ellenére sok háztartásban népszerűbbek a tripla üvegezésbű ablakok, mivel még inkább csökkenthető egy ingatlan energiaigénye. Egy többrétegű műanyag VEKA ablakkal havonta akár 30%-ot is megspórolhatunk a fűtési költségeinkből!

 

2. Tripla üvegezésű ablakkal javítani lehet egy épület energetikai besorolásán

A tripla üvegezésű ablakok a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez is hozzájárulnak. Az alacsonyabb fűtési igény környezetvédelmi szempontból sem utolsó szempont. Ráadásul sokszor csak ilyen nyílászárók beépítésével érheti el egy ingatlan az „energiatakarékos” vagy „passzívház” besorolást.

 

3. A tripla üvegezésű ablakok magasabb hangszigetelési teljesítménnyel is rendelkeznek

A hőveszteség csökkentése mellett a zajszennyezés mértékének a csökkentése is jelentős előny, főleg a forgalmasabb helyeken lévő épületek számára. Az A osztályú VEKA ablakprofilok a legmagasabb zajvédelmi kategóriát képviselik.

 

4. A tripla üvegezésű ablak több védelmet nyújt

Nem csak az erősebb széllökések ellen nyújt nagyobb biztonságot egy tripla üvegezésű ablak. Az extra üvegrétegnek hála nehezebb is azt kívülről betörni.

 

5. A tripla üvegezésű ablakok nehezebben párásodnak

Még a legmagasabb szigetelési teljesítménnyel rendelkező üvegfelületek is bepárásodhatnak. Ugyanakkor a tripla üvegezésű ablakoknál kisebb a hidegpontok kialakulásának a kockázata, a jobb hőtechnikai tulajdonságaiknak köszönhetően.

Ettől függetlenül sosem szabad megfeledkeznünk a megfelelő szellőztetés fontosságáról! A párásabb környezetekben sajnos nagyobb a penész kockázata. Mindig ügyfeljen a megfelelő légcserére napközben!

Szerencsére ebben is sokat tudnak segíteni a VEKA profilok, ugyanis résszellőző állásba is lehet állítani őket. A kilincset 45 fokos szögre állítva az ablak szárnyát bukó állásban 1 cm-es résre is ki lehet nyitni.

 

Dupla vagy tripla üvegezésű ablakkal járok jobban? VEKA összefoglaló

Habár egy tripla üvegezésű ablak ára magasabb a dupla üvegezésűhöz képest, a hosszú távú előnyöknek köszönhetően mégis sok háztartás döntött már az extra üvegréteg mellett. Nem csak kényelmi érvekről van szó, hiszen a vásárlás és a beépítés ára könnyen megtérülhet a megspórolt fűtési költségeknek köszönhetően.

A VEKA magyarországi partnereire az Ön rendelkezésére állnak, hogy a befektetése megtérülhessen. Az ideális ablakprofil és kiegészítők kiválasztásán túl tapasztalt szakembert is tudnak biztosítani a partnereink a helyszíni felméréséhez, a beépítéshez, és minden esetleges utómunkálathoz és karbantartáshoz is. 

Így biztos lehet abban, hogy megfelelően lesz beállítva a csúcskategóriás nyílászárója, amire akár 50 évig is számíthat.

Forduljon bizalommal az Önhöz legközelebb eső VEKA viszonteladóhoz!