olcso_bejarati_ajto

Az olcsó bejárati ajtók előnyei egyértelműek: alacsonyabb kezdeti költségekkel számolhatunk. Építkezésnél vagy felújításnál nyilván csábító, ha tudunk spórolni a nyílászáró csere díján, főleg, ha még egyéb költségekkel is kell számolnunk otthonunk rendbetételére.  Érthető, hiszen senki sem akar többet költeni egy új nyílászáróra, mint amennyit feltétlen szükséges.

Ugyanakkor azzal is érdemes tisztában lenni, hogy egy olcsóbb bejárati ajtó vásárlása némi kockázattal is járhat, ami miatt nem feltétlen járunk jól hosszú távon – még árban sem!

Mik lehetnek az alacsony ár buktatói, mik lehetnek az olcsó ajtók hátrányai? A VEKA következő blogbejegyzésében összeszedtük Önnek a legfontosabb tudnivalókat a témában!

 

Mik az olcsó bejárati ajtók előnyei?

A VEKA csapata rögtön az elején le szeretné szögezni, hogy az olcsó bejárati ajtók is jelenthetnek jó megoldást sok háztartás számára. Csak azért, mert olcsó egy nyílászáró, az nem jelenti automatikusan azt, hogy rossz minőségű a profil anyaga vagy, hogy megbízhatatlan a forgalmazó.

  • Régi ingatlanok esetében előfordulhat, hogy az épület falai nem tudnak megbirkózni egy modern bejárati ajtó súlyával, vagy pedig több bontási munkálattal járna egy magasabb kategóriájú nyílászáróra cserélni a régi ajtókat. Ilyen esetben nem is lenne célravezető egy drágább nyílászáró megvásárlása, de azért sok múlik a szakszerű helyszínfelmérésen is. Erre mindig szánjunk időt döntésünktől függetlenül, olcsó bejárati ajtóval sem úszhatjuk meg ezt a lépést, ha érdemleges eredményt szeretnénk elérni.
  • Értelemszerűen, ha a büdzsénkbe egyszerűen nem fér bele egy magasabb kategóriás nyílászáró megvétele, akkor teljesen mindegy, hogy milyen hosszú távú előnyökhöz férhetnénk hozzá a megvételével. 
  • Az azonos paraméterrel rendelkező műanyag ajtók eleve olcsóbbak is lehetnek a fából készült keretekhez képest. Ha a legköltséghatékonyabb megoldást keressük, érdemes inkább a műanyag profilok között válogatni.
  • Ha ár-érték arányban jó megoldást keresünk, akkor már egy alacsonyabb (C vagy B kategóriás) műanyag profillal is jól járhatunk, hiszen a műanyag nem csak olcsóbb tud lenni, mint a fa, hanem kevésbé hajlamos arra, hogy megvetemedjen az idő múltával, ezáltal a hőszigetelési tulajdonságait is több ideig képes megőrizni.
  • Ráadásul ma már a műanyag profilok is kaphatók több színben, így, ha sterilnek tartjuk az alap fehér színt, bármilyen színvilágot választhatunk, ami jobban megfelel az ízlésünknek, otthonunk belső kialakításának. Akár fa hatású műanyag bejárati ajtót is választhatunk, ha nem szeretnénk lemondani a fa profilok természetes megjelenéséről!

Ugyanakkor azt is érdemes fejben tartani, hogy egy olcsó műanyag bejárati ajtó kompromisszumokkal is járhat. Olyan szinten, hogy végérvényben az is elképzelhető, hogy többet kell rá költeni hosszú távon, mint egy minőségibb megoldásra. Ha beleférnek a költségvetésünkbe a magasabb kezdeti árak, akkor pár év múlva meg tud térülni ez a különbözet.

Ezért is választ egyre több háztartás A kategóriás műanyag profillal rendelkező bejárati ajtót. A VEKA piacvezetőként kizárólag ilyen csúcskategóriás profilokat gyárt nyílászárókhoz.

 

Mik az olcsó bejárati ajtók hátrányai?

Lássuk pontosan, hogy milyen kompromisszumokkal járhat egy olcsó bejárati ajtó, és, hogy miben jelenthet előnyösebb megoldást hosszú távon egy A kategóriás, kemény PVC-ből készült VEKA profil!

 

1. Az olcsó bejárati ajtók hőszigetelési teljesítménye könnyen elmaradhat az A kategóriától

Mit értünk pontosan azalatt, hogy hosszú távon egy olcsó bejárati ajtóra akár többet is kell költeni, mint egy minőségi profilra? Többek között azt, hogy az alacsonyabb hőszigetelési teljesítmény magasabb fűtési költségekkel is jár.

Napjainkban egyre több háztartás próbálja minőségi műanyag nyílászáróval csökkenteni az energiaköltségeit. Mivel az ajtók és az ablakok lényegében az ingatlanunk „gyengepontjai” hőveszteség szempontjából, sokat számíthat, ha extra hőszigetelési megoldásokba fektetünk be, mint például a többrétegű üvegezés.

Hőszigetelt VEKA műanyag bejárati ajtóval és ablakokkal akár 30%-kal is csökkenthetjük a havi fűtésszámlánk végösszegét.

Ehhez persze az is szükséges, hogy szakszerűen legyen beépítve a nyílászáró – ebben is számíthat a VEKA partnereire.

 

2. Nem sok esély van arra, hogy évtizedeken át számíthatunk az olcsó ajtókra

Az ajtó választás alapvetően egy hosszú távú döntés, egy olcsó műanyag bejárati ajtó pedig nem mindig tud megfelelni ennek a célnak. Az alacsonyabb árú nyílászárókkal sokszor többet is kell foglalkozni, hogy jó állapotban maradjanak (tisztítás, esetleges javítási körök), amelyek szintén plusz költségekkel járhatnak. Ezek szintén összeadódnak hosszú távon, így könnyen meglehet, hogy végül többet kell költenünk egy „olcsó” ajtóra. Sok esetben a garanciális lehetőségek is limitáltak a magasabb kategóriájú termékekhez képest.

Az A kategóriás VEKA bejárati ajtó profilok viszont akár 50 évig tartó, rendeltetésszerű működést tudnak biztosítani. Mindezt úgy, hogy nem igényelnek sok karbantartást a mindennapokban.

Az esetleges szennyeződések egyszerűen letörölhetők az ajtó tokjáról, a minőségi, nagy teherbírású vasalatokat pedig elég évente vagy félévente megolajozni. 

 

3. Az olcsó bejárati ajtók biztonsági szintje is elmaradhat a kor követelményeitől

Otthonunk bejárati ajtaja a fő védelmi vonal az esetleges betolakodókkal szemben. Egy biztonsági funkciókkal nem rendelkező, olcsó ajtó nehezen tud eleget tenni ennek a követelménynek.

Az időtálló, strapabíró VEKA profilok remek alapot adnak mindenféle biztonsági kiegészítőknek (leemelést gátló pántok, MABISZ minősített zárszerkezet, többpontos zárak, biztonsági vasalatok, biztonsági üveg,).

A VEKA magyarországi partnerei a szakszerű beépítés részeként ezeknek a kiegészítőknek a beszerzésében is tudnak segíteni.

 

4. Az olcsó bejárati ajtó nem biztos, hogy bírni fogja az időjárási viszontagságokat

A műanyag profilok között is vannak minőségbeli különbségek. Egy olcsó műanyag bejárati ajtó nem feltétlen tud úgy ellenállni az UV sugárzásnak vagy az erős esőnek.

Az A kategóriás VEKA profilok kifejezetten strapabíróak az időjárási viszontagságokkal szemben is, így nem kell emiatt plusz javítási köröktől tartania. Nem is igényelnek utólagos felületkezelést, sosem kell őket újrafesteni.

Emellett pedig több mint 50 különböző színes műanyag fólia közül is válogathat, így bőven lesz lehetősége az otthonjának a dizájnjához igazítania a bejárati ajtójának a színvilágát!  

 

Olcsó helyett megbízható: műanyag bejárati ajtók a VEKA kínálatában, beépítéssel együtt

Ha az alacsony ár helyett a hosszú távú megbízhatóság a fontosabb szempont számára, akkor akár 50 évig számíthat a VEKA A kategóriás profiljaira! Olcsó ajtók esetében erre nincs sok esély.

Viszonteladóinkat hazánk több pontján is megtalálja, hogy minél egyszerűbben menjen a bejárati ajtó tervezésének és beépítésének a folyamata.

Forduljon bizalommal az Önhöz legközelebb eső partnerünkhöz, akit könnyen megtalálhat a VEKA viszonteladói térkép segítségével!