Egy ablak hőszigetelési képessége az egyik legfontosabb szempont a nyílászáró vásárlásnál, és az egyik legelterjedtebb módszer ennek a növelésére a többrétegű üvegezés. De hogyan is működnek pontosan a hőszigetelő üvegek? Mikor érdemes 2, és mikor 3 rétegű ablakot választani? A VEKA következő cikkében a következő kérdésekre adunk választ, hogy könnyebben hozhasson döntést az ablak üvegezést illetően!

Mit kell tudni a hőszigetelő ablaküvegekről?

A hőszigetelő üvegeknek köszönhetően tudnak a 2 és 3 rétegű ablakok magasabb hőszigetelési teljesítményt nyújtani. A megfelelő szigetelés azért annyira fontos tényező a nyílászáró vásárlásnál, mert ennek hála nem csak a környezetünket tudjuk óvni a kevesebb energiafelhasználással, de hosszú távon meg is térül ez a befektetés, mivel jelentősen lehet vele csökkenteni a fűtésszámlák végösszegén.

A hőszigetelő üvegeknél viszont nem maguk a rétegek növelik az ablak hőszigetelési teljesítményét, hanem az üvegrétegek közt lévő argon vagy kripton gáz. Ezért is fontos, hogy megfelelően széles műanyag profilt válasszunk többrétegű üvegezésnél, hogy elég széles lehessen a rétegek közt lévő tér. Egy 2 rétegű üvegezésre tervezett profilhoz tehát eleve felesleges költség 3 rétegű üvegezést kérni, mivel nem marad elég tér a hőszigetelő gáznak, az üvegrétegek számának növelése pedig önmagában nem növeli a hőszigetelési értéket.

Mikor érdemes 2 rétegű ablaküvegezést választani hőszigeteléshez?

Az árakat tekintve természetesen többe kerülnek a 3 rétegű ablakok, mivel több anyagot követel meg a gyártásuk és a nagyobb súlyuk miatt a szállítási költségük és valamennyivel magasabb. 

Ráadásul még jobban oda kell figyelni a szakszerű beépítésre. Csakis a legrobusztusabb műanyag profilok alkalmasak a 3 rétegű üvegezésre, de még így is meg kell róla bizonyosodni (különösen régebbi ingatlannál), hogy a falak képesek-e elbírni a nagyobb súlyt ablakcsere esetén, és, hogy szükséges-e a beszerelés előtt megerősíteni azokat. Tehát például panel lakásoknál, ahol a közeljövőben nincs esély az épület homlokzati szigetelésére vagy régi építésű ingatlanoknál elég lehet egy 2 rétegű ablak.

 Mikor érdemes 3 rétegű ablaküvegezést választani hőszigeteléshez?

Az újépítésű társas és családi, valamint az energiatakarékos és passzív házak esetén csakis a 3 réteg ablaküvegezés jöhet szóba. A követelményektől függetlenül persze az sem utolsó szempont, hogy mennyit tud számítani az az extra hőszigetelő réteg, amit egy 3 rétegű ablak tud nyújtani. Bizonyos esetekben akár plusz 10 Celsius fokos belső hőmérsékletre számíthatunk bent az ablak előtt, aminek hála sokkal többet is spórolhatunk a fűtési költségeken. Hosszú távon tehát érdemes elgondolkozni azon, hogy nem járunk-e jobban egy 3 rétegű ablakkal.

2 és 3 rétegű hőszigetelő ablaküvegezésre alkalmas műanyag profilok a VEKA-tól

A VEKA műanyag profiljai stabilitásuknak és szélességüknek köszönhetően egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű üvegezésre. Az 5, 6, és 7 kamrás technológiával készült műanyag ablakprofilok jelentősen tudják csökkenteni a hőveszteséget, ezáltal a többrétegű üvegezéssel együtt kiváló hőszigetelési érték érthető el. Ennek köszönhetően olyan mértékben csökkenthető a fűtési energia, hogy akár a passzívházak szigorú energetikai követelményeinek is gond nélkül meg tudnak felelni.

Ha tehát 2 vagy 3 rétegű ablaküvegezéssel szeretné megnövelni a nyílászáróinak a hőszigetelő teljesítményét, akkor mindenképp érdemes szétnéznie a VEKA műanyag profilok között. Stabil és robusztus kialakításuknak hála tökéletesen alkalmasak a többrétegű üvegezésre, a többkamrás kivitelezésük pedig eleve növeli az ablakok szigetelési értékét. Keresse meg a weboldalunkon az Önhöz legközelebb eső partnerünket, aki a szakszerű beépítéshez is tud majd Önnek segítséget nyújtani!