Muanyag_erkelyajto

Egy műanyag erkélyajtó beépítése komoly projekt, amihez erősen ajánlott kikérni egy szakember segítségét. A VEKA következő blogbejegyzésében részletesen körbejártuk a témát, beleértve a műanyag erkélyajtók kivitelezési lehetőségeit, a leggyakoribb méreteket, valamint a műanyag profilok előnyeit is.

Lássuk, hogy mit érdemes figyelembe venni az ilyen nyílászárók beállítása előtt!

 

Műanyag erkélyajtók beépítése: milyen kivitelezési lehetőségek vannak?

Az egyik fő szempont a műanyag erkélyajtók beépítésénél, hogy milyen típusú nyílászárót szeretnénk. Ez fogja meghatározni, hogy az ajtót hogyan tudjuk működtetni a mindennapokban. A leggyakoribb kivitelezések közé tartoznak:

 1. nyíló erkélyajtók
 2. bukó-nyíló erkélyajtók
 3. bukó-toló erkélyajtók
 4. emelő-toló erkélyajtók

 

1. Nyíló műanyag erkélyajtók

A legegyszerűbb kivitelezés. Ahogy a nevük is sejteti, a nyíló műanyag erkélyajtókat nem lehet bukó állásba helyezni.

2. Bukó-nyíló műanyag erkélyajtók

Az egyik legelterjedtebb kivitelezés. A bukó-nyíló műanyag erkélyajtók nyitási irányát (jobb vagy bal) szabadon választhatjuk. Ráadásul mivel a szárny minden oldalán vannak záródási pontok, így sokkal stabilabbak is az egyszerű nyíló szerkezetekhez képest. 

3. Bukó-toló műanyag erkélyajtók

A fő különbség az előbb felsorolt kivitelezésekhez képest az, hogy itt már nem egy-, hanem kétszárnyú kivitelezésről van szó. A bukó-toló műanyag erkélyajtók egy fix szárnyból és egy eltolható szárnyból állnak. Az eltolható szárnyat akár bukó állásba is helyezhetjük. A kétszárnyú kivitelezésből adódóan inkább olyan helyeken szokták alkalmazni, ahol 2 méternél nagyobb szélességű helyet tudunk biztosítani a beépítésnek. 

A nagyobb szélességgel együtt viszont helytakarékosabb kivitelezéshez is hozzájuthatunk. Mivel itt nincsenek befelé nyíló szárnyak, semmit nem veszítünk a belső térből. A kilincs elmozgatásával kiemelkedik az elmozgatható szárny a síkjából, amelyet ezután a tokra felszerelt sínrendszeren keresztül tolhatunk el a fix szárny felé.

4. Emelő-toló műanyag erkélyajtók

A nyílászáró piacon jelenleg ez a kategória képviseli az egyik legmodernebb kivitelezést. Az emelő-toló műanyag erkélyajtók fő előnye a rendkívül egyszerű kezelhetőségükben rejlik.

 • Az ilyen ajtószerkezeteknél jóval egyszerűbb biztosítani az akadálymentes közlekedést a padlóig süllyeszthető küszöbnek köszönhetően. A gyerekek és az idősebb generáció tagjai számára ez különösen fontos szempont tud lenni, annak érdekében hogy elkerülhessük a felesleges incidenseket, de a bútorok ki és bepakolását is megkönnyíti. Mindez párosítva kétszárnyú kivitelezés szélességével remek átjárhatóságot biztosít a mindennapokban.
 • Ráadásul hőszigetelés szempontjából is fontos a padlóig süllyeszthető kivitelezés, mivel csökkenti a hőhidak keletkezésének az esélyét. Így kevesebb hőveszteségre számíthatunk, és többet spórolhatunk a havi fűtési költségeinken.
 • Az emelő-toló műanyag erkélyajtók akár 12 méteres szélességben is kivitelezhetők, így még több természetes fényhez juthatunk hozzá az otthonunkban. A nagy méret ellenére gyerekjáték őket eltolni, és akár az elektromos működtetés is megoldható.

 

Műanyag erkélyajtó méretek – Szabvány és egyedi szerkezetek beépítése

A műanyag erkélyajtó méreteket tekintve rengeteg lehetőségünk van különböző megoldások kivitelezésére. A forgalmazók több szabvány méretet is tartanak raktáron, amennyiben ezek megfelelnek az ingatlanunk adottságainak, akkor az nagyban meg fogja könnyíteni a választásunkat.

A leggyakoribb egyszárnyú műanyag erkélyajtó méretek:

 • 60×210 cm
 • 90×210 cm
 • 100×210 cm
 • 120×210 cm
 • 60×240 cm
 • 90×240 cm
 • 100×240 cm
 • 120×240 cm

 

A leggyakoribb kétszárnyú műanyag erkélyajtó méretek:

 • 120×210 cm
 • 150×210 cm
 • 180×210 cm
 • 120×240 cm
 • 150×240 cm
 • 180×240 cm

 

Ehhez persze elengedhetetlen, hogy a helyszíni felmérés során pontosan történjenek a mérések. A mérethibás erkélyajtók nagyobb hővesztességgel járhatnak (a fal és a tok között lévő nyílások miatt), és nagyobb a kockázata is annak, hogy hamarabb kell őket megjavítani (vagy rosszabb esetben kicserélni), mivel kevésbé stabilak. Ezért sem érdemes megspórolni ezt a lépést, mert sajnos könnyen rosszabbul járhatunk a végén.

Mivel a legtöbb esetben jóval nagyobb nyílászáró méretekkel kell számolni, ezek az ajtók rendkívül nehezek, így könnyen balesethez vezethet, ha egyedül, szakember segítsége nélkül próbálkozunk meg a beállítással!

A szabvány erkélyajtó méreteken kívül azonban (bizonyos határokon belül) szinte bármilyen egyedi méret is kivitelezhető, ami nem ront a nyílászáró stabilitásán és megfelel az épület adottságainak. Ilyen esetben még fontosabb, hogy kikérjük egy szakember segítségét a méréseknél és a beépítésnél egyaránt.

 

A műanyag erkélyajtók előnyei – „A” kategóriás profilok a VEKA kínálatában

Nem véletlen emeltük ki ebben a cikkben a műanyag erkélyajtókat. Az anyagválasztás az egyik legfontosabb szempont nyílászáró vásárlásnál. Ez befolyásolja többek között az erkélyajtó tartósságát, élettartamát, az üvegezési lehetőségeket, és nem utolsó sorban a hőszigetelési teljesítményét.

Az erkélyajtókhoz választható műanyag profilok különböző minőségi kategóriákban érhetők el, ezek közül az „A” kategória képviseli a legmagasabb színvonalat. A VEKA piacvezető profil gyártóként csakis A kategóriás műanyag profilokat gyárt különböző nyílászáró kivitelezésekhez.

Miért éri meg A kategóriás VEKA műanyag erkélyajtókat választani?

 • Nem igényelnek sok figyelmet, könnyű őket tisztítani. Soha nem kell a profil felületét újrafesteni, és a vasalatok megolajozását is elég félévente vagy évente egyszer elvégezni.
 • Több mint 50 színes műanyag erkélyajtó profil közül választhat. Ha úgy érzi, hogy az otthonához jobban illene a fa profilok természetes megjelenése, de nem szeretne lemondani a kemény PVC profilok előnyeiről, akkor ez is megoldható a fa hatású műanyag profilokkal!
 • Akár 30% megtakarítás a havi fűtési költségekből. Az A kategóriás VEKA profilok nagymértékben képesek csökkenteni az ingatlanok hőveszteségét, főleg, ha többrétegű üvegezéssel építik be őket.
 • Akár 50 decibellel alacsonyabb zajszennyezés. Így még az erkélyajtó közelében is lehet zavartalanul pihenni vagy dolgozni.
 • Akár 50 éves élettartam. A VEKA műanyag erkélyajtók kiválóan ellenállnak a különböző időjárási viszonyoknak, hosszú távon is számíthat a rendeltetésszerű működésükre.
 • Biztonsági kiegészítők. Többpontos zárak, betörésbiztos üveg, biztonsági vasalatok, MABISZ zárszerkezet.

 

Műanyag erkélyajtók beépítése szakszerűen – Ebben is számíthat A VEKA partnereire!

A VEKA széles viszonteladói hálózattal rendelkezik Magyarországon. Ennek köszönhetően partnereink hazánk több pontján is tudnak Önnek segíteni a műanyag erkélyajtók szakszerű beépítésében, beleértve a megfelelő méretű profil kiválasztását, a kiegészítők beszerzését, és természetesen az esetleges utómunkálatokat is. A helyszíni felmérés befejeztével mindez akár 1-2 munkanap alatt is megoldható.

Keresse meg az Önhöz legközelebb eső partnerünket a VEKA viszonteladói térképen!