muanyag_dupla_teraszajto

Egy műanyag dupla teraszajtóval ideális átmenetet hozhatunk létre az otthonunk és a külvilág között. A kétszárnyú teraszajtók beállítása viszont már a nagyobb méretekből adódóan komoly projekt, amit mindenképp érdemes tapasztalt szakemberre bízni. Milyen ingatlanoknál érdemes ezt a kivitelezést alkalmazni, és miért pont műanyag profilt válasszunk?

A VEKA következő blogbejegyzésében összeszedtük Önnek a legfontosabb tudnivalókat a témában!

 

Mik a kétszárnyú műanyag teraszajtók előnyei?

A kétszárnyú műanyag teraszajtók még nagyobb üvegfelülettel rendelkeznek, így remek lehetőséget kínálnak arra, hogy még több természetes fény jusson a nappaliba. Emellett már a kanapé kényelméből is még inkább meg lehet csodálni a kertünk látványát, akár a borús őszi-téli időszak alatt is. A nagyobb méret pedig cseppet sem nehezít az egyszerű kezelhetőségükön.

Az egyedi tervezés ma már ugyanolyan népszerű megoldás, mint a szabvány méretek megrendelése, így az ingatlanunk adottságaitól függően egyedi méretű kétszárnyú műanyag teraszajtó kivitelezése is megoldható felár nélkül. A végleges árakat a konkrét méretek, magyarán az anyagköltség befolyásolja inkább.

A nagyobb méretnek további előnye, hogy sokkal szélesebb átjárási lehetőséget is biztosít. Ha például vendégeket fogadunk, kerti partit tartunk, máris egyszerűbb a ki és bemenetel. Az sem utolsó szempont, hogy a kerti bútorok és egyéb eszközök ki és bepakolása is jóval egyszerűbbé válik, hiszen kevésbé kell ügyeskedni, hogy elférjünk.

Azzal viszont számolni kell, hogy a műanyag teraszajtó mindkét szárnyának kinyitásakor elegendő szabad teret kell hagyni a szárnyaknak a nyílászáró előtt, mivel a tolóajtókkal ellentétben nem egy sínben mozdulnak el az ajtószárnyak.

 

Miért pont műanyag kétszárnyú teraszajtót válasszunk? VEKA „A” kategóriás kemény PVC profilok

A műanyag kétszárnyú teraszajtóknak több előnye is van. Ezeket még inkább kihasználhatjuk, ha A kategóriás profil mellett döntünk – ezek a kemény PVC-s profilok tartoznak a legmagasabb minőségi osztályba. A VEKA piacvezetőként csakis A kategóriás műanyag profilokat gyárt dupla és tripla üvegezésű teraszajtóknak egyaránt.

De mégis milyen előnyöket kapunk, ha a legmagasabb minőségi osztály mellett döntünk?

  • Energiamegtakarítás, hőszigetelés. A légkamrás technológiának köszönhetően kiváló hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek az A kategóriás műanyag profilok. Ennek köszönhetően jelentős összegeket spórolhatunk meg fűtés téren, így hosszú távon könnyen megtérülhet a kétszárnyú műanyag teraszajtó vételének és beépítésének a költsége.
  • Hosszú élettartam. A VEKA profilok nem vetemednek meg az időjárási viszonyok hatására, így hosszú távon is fenn tudják tartani a kiváló hőszigetelési teljesítményüket, akár 50 évig.
  • Alacsony karbantartási igény. A műanyag profilok felülete könnyen tisztítható, nem igényel utólagos felületkezelést, és a nyílászáró vasalatokat is elég félévente vagy évente egyszer megolajozni.
  • Remek alap további biztonsági kiegészítőknek. A profil tartóssága nem csak a stabilitásban és az élettartamban mutatkozik meg, több biztonsági megoldásnak (biztonsági vasalatok, betörésbiztos üveg, többpontos zárak, MABISZ zárszerkezet) is helyet adnak az A kategóriás műanyag profilok. Ez minden nyílászárónál fontos szempont, de bejárati ajtóknál és kétszárnyú teraszajtóknál annál inkább.
  • Átlag feletti hangszigetelés. A hőveszteség mellett a zajszennyezés mértékét is nagyban le lehet csökkenteni a megfelelő üvegezésű műanyag profillal. Egy tripla üvegezésű VEKA teraszajtó akár 50 decibellel is lecsökkentheti a kintről beáramló zajok mértékét, így a nappaliban is nyugodtan pihenhetünk, vagy dolgozhatunk zavartalanul home office-ból.
  • Egyedi design megoldások. A VEKA kínálatában több mint 50 színes műanyag profil választható kétszárnyú teraszajtókhoz. A hideg és meleg színvilág mellett akár fa hatású profilt is választhatunk, ha még természetesebb megjelenésre vágyunk az otthonunk nappalijában.

 

Műanyag, dupla üvegezésű teraszajtó – A még alacsonyabb hőveszteség érdekében

A megfelelő műanyag profil már csak azért is fontos kétszárnyú teraszajtóknál, mert megfelelő alapot adnak a dupla vagy tripla üvegezésnek. Amennyiben a profil nem elég vastag és robusztus, nem fog tudni elég helyet biztosítani az extra üvegrétegeknek, és nem is fog tudni megbirkózni a nyílászáró extra súlyával. A többrétegű üveg ugyanis négyzetméterenként 10-30 kg-ot is nyomhat! 

A VEKA A kategóriás műanyag profiljai dupla és tripla üvegezésű teraszajtók kivitelezéséhez egyaránt remek alapot kínálnak.

Az egyes üvegrétegek között nemesgáz található, ez felel az extra hőszigetelési teljesítményért. Ennek elég helyet is kell biztosítani, egy minimális távolság szükséges minden üvegréteg között. Csakis így növelhető reálisan a hőszigetelési teljesítmény.

Habár a tripla üvegezés drágább, energiatakarékosság szempontjából egyértelműen meglátszik a különbség. Havonta akár 30%-ot is spórolhatunk így a fűtési költségeinken! Így még hamarabb megtérülhet az A kategóriás befektetésünk.

 

Műanyag kétszárnyú teraszajtó tervezése és beállítása szakszerűen

A helyszíni felmérés kulcsfontosságú egy műanyag kétszárnyú teraszajtó tervezésnél, hiszen bőven átlag feletti méretekkel kell itt dolgozni az átlag nyílászáróhoz képest. A pontos mérések ugyanúgy részét képzik a szakszerű beépítésnek.  Ezek a nyílászárók ráadásul nagy súllyal rendelkeznek, könnyen balesetveszélyes lehet, ha nem bánunk velük megfelelően!

Ennek hiányában könnyen maradhatnak hézagok a falnyílás és a keret között, ami nagyban tud ártani a nyílászáró hő- és hangszigetelési teljesítményének. Ez nem csak kényelmi szempontból, hanem a befektetésünk megtérülésének szempontjából is fontos szempont.

Ráadásul rosszabb esetben a nem megfelelően beállított műanyag kétszárnyú teraszajtók cserére is szorulhatnak pár éven belül, így pedig közel sem járunk jól pénzügyileg a végén. Ezért sem érdemes spórolni a szakszerű beépítés árán – egy tapasztalt szakember számára ez mind rutinmunka. Így biztosak lehetünk abban, hogy hosszú évtizedeken át számíthatunk a teraszajtónk rendeltetésszerű működésére.

 

Műanyag kétszárnyú teraszajtó méretek – A beépítés feltételei

Mivel a műanyag teraszajtó mindkét szárnya befelé nyílik a lakótérbe, a legtöbb esetben nem javasolt túllépni a 2,2 méteres szélességet.

 

Műanyag kétszárnyú teraszajtó beállítása szakszerűen – A VEKA partnerek ebben is segítenek

A VEKA széles magyarországi partnerhálózatának köszönhetően az ország több pontján tudunk segíteni Önnek a műanyag kétszárnyú teraszajtók kivitelezésében. A megfelelő profil típus és kiegészítők kiválasztásától kezdve egészen a szakszerű beépítésig számíthat partnereinkre. Akár 1-2 munkanap alatt is megoldható egy teljes nyílászáró kivitelezése vagy cseréje a megfelelő helyszíni felmérést követően, és természetesen az utómunkálatokban és esetleges karbantartási körökben is számíthat a VEKA partnerek segítségére.

Keresse meg az Önhöz legközelebbi VEKA viszonteladót a veka.hu linkre kattintva!