Három-rétegű-ablak

 

Építkezésnél és nyílászáró vásárlásnál gyakran felmerülnek kérdésként a 3 rétegű ablakok előnyei és hátrányai. Mit értünk pontosan három rétegű ablak alatt? Valóban megéri a magasabb ár ellenére a többrétegű ablaküveg? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a beépítés előtt? Mi az összefüggés a többrétegű üvegezés és az ablakok hőszigetelési teljesítménye között? Miért fontos 3 rétegű üvegezésnél a megfelelő műanyag ablakprofil kiválasztása?

A VEKA követkető cikkében részletesen kifejtjük a három rétegű ablakok előnyeit és hátrányait, hogy megkönnyítsük az Ön számára a nyílászáró vásárlás folyamatát!

 

Mi az a három rétegű ablak? Miért előnyös a műanyag profil a hőszigeteléshez?

Mielőtt részletesebben kitérnénk a 3 rétegű ablakok előnyeire és hátrányaira, fontos tisztáznunk egy pár alapfogalmat.

Három rétegű ablak alatt többrétegű üvegezést értünk. A több rétegből álló üvegszerkezeteket külön gyártják le a jobb hőszigetelési teljesítmény érdekében. Az ilyen szerkezetek síküvegből állnak, az egyes rétegeket pedig távtartók választják el egymástól.

Itt azonban fontos tudnia arról, hogy nem maga a 3 rétegű ablaküveg növeli meg a nyílászáró hőszigetelési teljesítményt, hanem az üvegrétegek közt található nemesgáz. A legtöbb esetben ez argongáz, de kereskedelmi épületekben a drágább, de annál magasabb szigetelési teljesítménnyel rendelkező kripton gázt is szokták használni.

Pont ezért elsődleges fontosságú, hogy milyen műanyag profilt választunk 3 rétegű ablaküveghez. Ugyanis, ha nem elég vastag a profil – tehát például csak 2 rétegű üvegezésre alkalmas – akkor nem marad elég hely az üvegrétegek közi nemesgáznak. Erre mindig figyeljen nyílászáró vásárlásnál, mert ha nem megfelelően robusztus és vastag a műanyag profil, akkor ablakon kidobott pénz az extra üvegréteg beépítése.

 

Mi alapján lehet mérni egy 3 rétegű ablak hőszigetelési teljesítményét?

Egy ablaknak a hőszigetelési teljesítménye nem csak a 2 vagy 3 rétegű üvegezéstől függ, hanem a profil típusától is. Ár-érték arány szempontból a műanyag profilok kiváló választásnak számítanak. Olcsóbbak a hasonló paraméterrel rendelkező fa tokokhoz képest, és ehhez képest tartósabbak is, kevesebb karbantartást igényelnek, könnyebb őket tisztítani, nem igényelnek utólagos felületkezelést, és nem utolsósorban magasabb hőszigetelési teljesítményt képesek nyújtani.

A műanyag profilok az úgynevezett légkamrás technológia segítségével tudják csökkenteni egy nyílászáró hőveszteségét. A légkamrák a levegő beszorításával képesek megakadályozni, hogy kárba vesszen a fűtési energia – minél több található egy műanyag profilban, annál kisebb a hőveszteség.

Ha ki szeretné használni egy 3 rétegű ablak előnyeit, akkor nem érdemes olyan profilt választania, ami nem rendelkezik legalább 5 légkamrával. A profil vastagsága is meghatározza, hogy hány légkamra van benne, de ahogy korábban is írtuk, az ablakprofil vastagsága a többrétegű üvegezés miatt is fontos.

A VEKA műanyag profil kínálatában 5, 6, és 7 légkamrás profilokat is megtalál, amelyek egyaránt alkalmasak kettő és három rétegű ablakokhoz!

 

A három rétegű ablakok „U” értéke – a hőátbocsátási tényező jelentősége

A légkamrák számán kívül van egy még pontosabb módszer, amit a szakemberek használnak a három rétegű ablakok hőszigetelési teljesítményének a meghatározására. Ez az úgynevezett „U” érték, más néven a hőátbocsátási tényező.

Lényegében ezzel lehet meghatározni a hőveszteség mértékét. 

A hőátbocsátási tényező megmutatja, hogy egy 3 rétegű ablak egységnyi felületén, egységnyi belső-külső hőmérséklet különbség esetén, mekkora hőveszteség keletkezik egységnyi idő alatt.

Mértékegysége: W/m2K.

Egy régi ablak, ami nem rendelkezik többrétegű üvegezéssel, akár 5 W/m2K feletti U értékkel is rendelkezhet, de már 2 W/m2K körüli értékeknél is érdemes lehet lecserélni a régi fa vagy műanyag tokokat jobb minőségű profilokra.

A VEKA a legmagasabb minőségi kategóriába tartozó, „A” osztályú műanyag nyílászáró profilokat gyárt, amelyek a lehető legmagasabb hang- és hőszigetelési teljesítményt képesek nyújtani.

Példa: A VEKA SOFTLINE 82 MD többkamrás műanyag ablakprofil hőátbocsátási tényezője U= 1 W/m2K, és az eleve alacsony hőveszteség még tovább csökkenthető három rétegű ablaküveggel. 

 

Miben előnyösebbek a három rétegű ablakok a két rétegű ablakokhoz képest?

Ahogy a nevük is jelzi, a két rétegű ablakok három helyett kettő üvegréteg közt lévő nemesgáz segítségével tudják növelni a nyílászáró szigetelési képességét.

A fő különbség a két és három rétegű ablakok között a hang- és hőszigetelési teljesítményben rejlik. Értelemszerűen a több üvegréteg – azaz a nagyobb mennyiségű argon vagy kripton gáz – nagyobb mértékben képes csökkenteni a hőveszteséget – ez a 3 rétegű ablakok egyik fő előnye, ami miatt egyre többen választják ezt a kivitelezést a 2 rétegű ablaküveg helyett, annak ellenére, hogy az olcsóbb.

Példa: Egy 3 rétegű ablaküvegezéssel felszerelt VEKA műanyag ablakprofil hővesztesége akár 0.67-es U értékre csökkenthető!

 

A 3 rétegű ablakok előnyei – Miért éri meg három rétegű ablakot választani?

 

1. A 3 rétegű ablakok egyik legnagyobb előnye a kiváló hőszigetelési teljesítmény

Miért számítanak népszerűbb választásnak a három rétegű ablakok a két rétegű ablakokhoz képest a magasabb ár ellenére? Miért számít ekkora előnynek, hogy a 3 rétegű ablakok ilyen nagymértékben képesek csökkenteni a hőveszteséget?

Azért, mert egy 3 rétegű műanyag VEKA ablakkal havonta akár 20-25%-ot is megspórolhat a fűtési költségeiből. Hosszú távon tehát könnyen megtérülhet a három rétegű műanyag ablakok ára – már a két rétegű ablakokhoz képest is érezhető a különbség.

Az otthonunk hőveszteségét számos tényező befolyásolja, de mivel leginkább a nyílászárókon keresztül távozik a lakásból a meleg levegő és jut be a hideg levegő, ennek a mértékét jelentősen le lehet csökkenteni a hideg évszakok alatt, ha megfelelően szigetelt három rétegű ablakokkal rendelkezik az ingatlanunk.

 

2. A három rétegű ablakokkal javítható egy ingatlan energetikai besorolása

A három rétegű ablakok magasabb hőszigetelési teljesítménye környezetvédelmi szempontból is előnyös, mivel a fűtési igény csökkentésével a CO2 kibocsátás mértékének a csökkentéséhez is hozzájárulhatunk.

Ahhoz, hogy egy ingatlan megfeleljen az „energiatakarékos épületek” követelményeinek, a nyílászáróinak az U értéke 1 W/m2K körül kell, hogy legyen. A „passzívházak” esetén még szigorúbbak a követelmények, ilyen esetben az ablakok hővesztesége nem lehet több a 0.8 W/m2K U-nál. Az ilyen alacsony hőveszteség csakis 3 rétegű műanyag ablakkal érhető el.

 

3. A három rétegű ablakok magasabb hangszigetelési teljesítménye is jelentős előny

Ha forgalmasabb helyen található az ingatlanunk, a kinti zajok kiszűrésében is rengeteget tudnak segíteni a 3 rétegű ablakok: a hőszigetelés mellett a magasabb hangszigetelési teljesítmény is nagy előnynek számít ezeknél a nyílászáróknál.

Három rétegű üvegezésnél az üvegrétegek aszimmetrikus kialakításával – tehát eltérő vastagságú üvegrétegek és különleges hanggátló fólia alkalmazásával növelhető a nyílászárók zajvédelmi szintje. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a legtöbbet úgy lehet kihozni egy 3 rétegű ablak hangszigetelési teljesítményéből, ha műanyag profilt választunk hozzá. Az A, B, és C kategóriába tartozó keretek közül az A osztályú műanyag profilok tudják a legnagyobb mértékben kiszűrni a kintről érkező zajokat.

A 3 rétegű ablakok tehát a zajos környékek hátrányainak ellensúlyozásában is tudnak segíteni.  A VEKA A osztályú műanyag ablakprofiljai a legmagasabb zajvédelmi osztályba tartoznak, és több tíz decibellel csökkentik a kintről jövő zajokat.

 

4. A 3 rétegű ablakok előnyei közé tartozik a magasabb védelmi szint is

A 2 rétegű ablakokhoz képest magasabb védelmet is tudnak nyújtani a 3 rétegű ablakok az esőtől és az erősebb széllökésektől. Értelemszerűen sokkal nehezebb betörni 3 üvegréteget, mint 2 kettőt, és még véletlen ablaktörés esetén is nagyobb az esély arra, hogy csak az egyik külső réteg sérül meg. Így még ha javításra is szorul a nyílászáró, addig is van még 2 működőképes üvegréteg amire számíthatunk.

A magasabb betörés elleni védelemhez a VEKA műanyag profiljai is nagyban hozzá tudnak járulni. Az acélerősítéssel rendelkező, keményen ellenálló PVC-ből készült VEKA profilokban lévő vasalatok egyedülálló kombinációja és a zárási pontok komoly akadályt jelentenek a betörők számára.

 

5. A három rétegű ablakok üvegfelülete nehezebben párásodik

Még a legjobb hőszigetelő teljesítménnyel rendelkező üvegek is párásodhatnak, de tény, hogy a három rétegű ablakok erre kevésbé hajlamosak. A jobb hőtechnikai tulajdonságainak hála sokkal alacsonyabb a hidegpontok kialakulásának az esélye.

A párásodás és a penészedés elkerüléséhez mindig figyeljen a megfelelő szellőztetésre, főleg, ha átlagon felül szigetelési teljesítménnyel rendelkeznek a nyílászárói – ez műanyag profilok esetén különösen igaz.

Szerencsére a megfelelő légcsere könnyen megoldható a VEKA műanyag profilokkal, mivel akár résszellőző állásba is állíthatja őket – ilyenkor az ablak szárnyát bukó állásban 1 cm-es résre is ki lehet nyitni.

 

Mik a 3 rétegű ablakok hátrányai?

 

1. A 3 rétegű ablakok legfeltűnőbb hátránya az ár – de ez hosszú távon könnyen megtérülhet

A három rétegű ablakok borsos ára sokakat elbizonytalaníthat abban, hogy ezt a kivitelezést válasszák. Fontos azonban fejben tartani, hogy itt csak rövid távú hátrányról van szó, mivel hosszú távon a megsprórolt fűtési költségekből könnyen visszatérülhet a 3 rétegű ablak megvásárlásának és beépítésének a költsége. Emellett pedig rögtön élvezheti majd a magasabb hang- és hőszigeteléssel járó komfortot az otthonában.

 

2. A három rétegű ablakok jóval nagyobb súllyal rendelkeznek az átlag nyílászáróhoz képest

A nagyobb anyagfelhasználás nem csak az árban köszön vissza, hanem a három rétegű ablakok megnövekedett súlyában is. A 2 rétegű ablakok kb. 20kg-ot nyomnak négyzetméterenként, a 3 rétegű ablakok pedig kb. 30 kg-ot. Ez azért hátrány, mert komoly terhelést jelent az ablak szárnyainak és vasalatainak, de még az ingatlan falainak is. Az újépítésű ingatlanoknál ez kevésbé gyakori probléma, de a régi lakások falai nem feltétlen képesek hosszú távon is megbirkózni az extra súllyal.

Itt ismét ki kell hangsúlyoznunk a megfelelő műanyag profil fontosságát: a VEKA A osztályú profiljait kifejezetten olyan céllal tervezték, hogy hosszú évtizedeken át is megbirkózzanak a 3 rétegű ablakok súlyával.

 

3. A három rétegű ablakok kevesebb fényt engednek át

Már a két rétegű ablakok is kb. 15%-kal csökkentik a kintről érkező fény erejét, a három rétegű ablakok esetén ez majd 35% is lehet. Jelentős különbség, amivel érdemes tisztában lenni a tervezésnél.

Ezt a hátrányt leginkább speciális üvegbevonatokkal lehet kompenzálni, amelyekkel kb. 10%-kal több napfényhez juthatunk, de tervezésnél mindenképp érdemes figyelni a 3 rétegű ablakok méretére és tájolására, hogy a lehető legtöbb természetes fényhez juthassunk.

 

A 3 rétegű műanyag ablakok előnyei és hátrányai – Összefoglalás: miért érik meg?

Összességében elmondható, hogy a 3 rétegű ablakok előnyei hosszú távon bőven ellensúlyozni tudják a hátrányokat. 

Ha kizárólag az árakat nézzük, akkor nyilván szembetűnően az egyik legdrágább opcióról van szó, de nem szabad elfelejtenünk, hogy cserébe milyen előnyöket kapunk. A 3 rétegű üvegezéssel elérhető hőszigetelési teljesítmény akár havi 20-25% megspórolt fűtési költséget is jelenthet. Úgyhogy, ha a lehető legjobb hőszigetelési értékeket szeretnénk elérni a lakásunkban, a 3 rétegű ablakok magasabb ára könnyen megtérülhet hosszú távon.

Ha adottak a megfelelő építkezési körülmények, – azaz képesek a falak elbírni a három rétegű ablakokkal járó extra súlyt – akkor az ingatlanunk energetikai besorolásán is javíthatunk ezzel.

Ehhez azonban nem szabad elfelejteni a megfelelő műanyag profil fontosságát. Egyrészt a műanyag profilok magasabb hőszigetelési teljesítményt tudnak nyújtani a fa tokokhoz képest, másrészt csakis a megfelelően vastag és robusztus műanyag profilok alkalmasak a 3 rétegű üvegezésre.

 

A VEKA „A” osztályú műanyag profilok elegendő helyet biztosítanak az üvegrétegeknek, és hosszú távon is képesek megbirkózni az extra súllyal. Egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű üvegezésre. Keresse fel az Önhöz legközelebb eső viszonteladónkat, ha 3 rétegű műanyag ablak beépítése mellett döntene!