Energiamegtakarítás

 

A fűtés-energiamegtakarítás az utóbbi időszak egyik legfontosabb szempontjává vált hőszigetelt ablak vásárlásánál. Sok háztartásnál a növekvő energiaárak miatt még a szokásosnál is nagyobb igény van műanyag ablakcserére, ahol a PVC keretek magasabb szigetelési teljesítményének köszönhetően tudják csökkenteni a havi fűtésszámlák összegét.

A VEKA következő cikkében összefoglaltuk az ablakszigetelés legfontosabb szempontjait, hogy megkönnyítsük a nyílászáró cserefolyamatát: most megtudhatja, mely tényezők határozzák meg leginkább egy műanyag ablak hőszigetelési képességét!

 

A hőszigetelt ablakok előnyei – Mekkora szerepet játszanak egy ingatlan energiamegtakarításában?

Egy ingatlan szigetelésében rengeteg tényező játszik szerepet. Ilyen például a nyílászárók tájolása és a falak hőszigetelése. Ettől függetlenül viszont már azzal is jelentős változást érhetünk el az energiamegtakarítás terén, ha megfelelően hőszigetelt ablakokra cseréljük le a régi nyílászáróinkat.

Arányaiban a nyílászárók felelősek a hőveszteség nagy részéért egy ingatlanban, hiszen minden lakásnak ezek a „gyenge pontjai”. Régi ablakok esetén még jelentősebb lehet ez a hőveszteség, ami sajnos a fűtési energia felesleges pazarlásával jár. Ezt pedig nemcsak a pénztárcánk fogja bánni, hanem a Föld környezete is hosszú távon.

Fontos azonban megjegyeznünk, hogy még a legjobban hőszigetelt ablak sem tudja teljes mértékben megszüntetni egy ingatlan hőveszteségét.  Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne érné meg a műanyag ablakcsere. Egy szakszerűen beépített, kemény PVC-ből készült kerettel rendelkező, többrétegű ablakkal havonta akár 30%-ot is spórolhatunk a fűtési költségekből, ami – azért valljuk be – nem elenyésző energiamegtakarítás. Így hosszú távon könnyen megtérülhet a hőszigetelt műanyag ablakok beépítésének az ára.

 

Műanyag ablakcsere – Melyek a „legjobb” hőszigetelt ablakok?

Az első és egyik legfontosabb tényező a szigetelési teljesítménynél egyértelműen az ablak profiljának az anyaga. Jelen esetben vitathatatlan az összehasonlítás eredménye: a fából készült keretekhez képest jobban teljesítenek a műanyag ablakprofilok.

A műanyag hőszigetelt ablakok magasabb teljesítménye több tényezővel is magyarázható:

  • Tartósabbak.
  • Kevesebb karbantartást igényelnek.
  • Nem vetemednek meg, nem száradnak ki.
  • Jobban ellenállnak a szélsőséges időjárási körülményeknek (eső, hó, UV sugárzás).
  • Nem igényelnek utólagos felületkezelést.

A műanyag ablakok minőségét egy külön osztályozási rendszer határozza meg, amely C, B, és A kategóriás profilok szerint kategorizálja őket. A kategorizálás a szigetelési teljesítményt és a profil falvastagságát is meghatározza.

 

C kategória – kb. 2 mm műanyag profilfalvastagság
Az ide sorolható műanyag profilok nyújtják a legalacsonyabb hőszigetelési teljesítményt, de még ez is túlszárnyalja a fából készült keretek képességét.

B kategória – kb. 2,5 mm műanyag profilfalvastagság
Közepes hőszigetelési teljesítmény.

A kategória – kb. 3 mm műanyag profilfalvastagság
Ebbe a kategóriába sorolhatók a lehető legmagasabb hőszigetelési képességgel rendelkező, legvastagabb műanyag profilok.

 

Piacvezetőként a VEKA kizárólag a legmagasabb „A” kategóriás, az európai DIN EN 12608 szabvány követelményeinek megfelelő műanyag profilokat gyárt. Ennek köszönhetően akár évtizedekkel később is ugyanolyan magas hőszigetelési teljesítményt tudnak nyújtani, mint a beépítés napján.

 

A légkamrák szerepe a műanyag hőszigetelt ablakoknál: tényleg ez a legfontosabb szempont energiamegtakarításnál, vagy csak marketingfogás?

A mai napig rengeteg viszonteladónál és ablakbeszállítónál szerepel a légkamrás technológia a hőszigetelt ablakok reklámanyagaiban. Ez alapján minél több a légkamrák száma, annál nagyobb energiamegtakarítás érhető el. A 3 légkamrás műanyag ablakok mellett ma már 5, vagy annál is több légkamrával felszerelt profilok is kaphatók.

Habár a légkamrák valóban szerepet játszanak a műanyag ablakok hőszigetelési képességében a levegő beszorításával, ez közel sem olyan fontos szempont, mint a beépítési mélység (a profil vastagsága) és az ablak üvegezése. Sajnos sok helyen leegyszerűsítik azzal a hőszigetelt ablakok teljesítményének a leírását, hogy csakis a sok légkamra jelenlétét helyezik előtérbe, a járatlan érdeklődőket pedig meggyőzik azzal, hogy hangzatos 7 vagy még annál is több légkamrával felszerelt ablakokat kínálnak nekik.

Pedig ez önmagában közel sem garantálja, hogy a magasabb árért valóban magasabb szigetelési teljesítményt kapunk.

A légkamrák reális számát az ablakprofil beépítési mélysége határozza meg:

  • 3 légkamránál ez kb. 58-60 mm
  • 4-5 légkamránál ez kb. 68-76 mm
  • 6-7 légkamránál ez kb. 80-92 mm

Ha tehát egy 70 mm tokszélességű terméket próbálnak 7 kamrás profilként eladni, az üres marketingfogás, aminek egyetlen célja az árfelhajtás. A műanyag ablakok szárnyában és tokjában lévő légkamrákat mindig függőleges osztásonként kell számolni. Ha egy 70 mm-es profilban az 5 db meglévő légkamrán kívül további osztásokat végzünk a kereten belül, annak röviden tömören semmilyen hatása nem lesz a hőszigetelt ablak teljesítményére.

 

A hőszigetelt ablakok teljesítményének megállapítása U értékkel, a hőátbocsátási tényezővel

Habár kevesebbszer szerepel a forgalmazók weboldalain, mint a légkamrák száma, létezik egy sokkal pontosabb módszer, amivel számszerűen meghatározható egy hőszigetelt ablak teljesítménye. Ez az úgynevezett U érték vagy hőátbocsátási tényező.

Ez mutatja meg, hogy egy műanyag ablak felületének 1 m2-én egy 1 Celsius belső-külső hőmérséklet különbség esetén mekkora hőveszteség keletkezik 1 egységnyi idő alatt. Minél alacsonyabb az U érték, annál magasabb a nyílászáró hőszigetelési teljesítménye, hiszen kevesebb hőszivárgás képződik. Mértékegysége: W/m2K.

Egy régi ablak hőátbocsátási tényezője akár 5 W/m2K felett is lehet, de már 2 W/m2K-nél nagyobb értéknél is megéri a műanyag ablakcsere az energiamegtakarítás szempontjából.

Az U értékkel tehát a légkamrák számától függetlenül megállapítható egy hőszigetelt ablak valós teljesítménye, akár 5, akár 7 légkamrás ablakról van szó. Műanyag ablakcsere előtt mindenképp érdeklődjön efelől!

A VEKA SOFTLINE 82 MD műanyag ablakprofil U értéke például 1 W/m2K, és ez még tovább csökkenthető hőszigetelő üvegezéssel.

 

Ami még fontos a műanyag ablakcserénél: a hőszigetelő üvegezés szerepe az energiamegtakarításban

Egy másik lehetséges marketingfogás amire érdemes odafigyelnünk a műanyag ablakcsere előtt az az úgynevezett többrétegű üvegezés. Habár egy hőszigetelt ablak valóban 2 vagy 3 rétegű ablaküvegből áll, hasonlóan a légkamrák számához itt sem mindegy, hogy milyen vastag a műanyag nyílászáró profilja, ha lényeges eredményt szeretnénk elérni az energiamegtakarítás terén.

Ugyanúgy, ahogy a profil beépítési mélysége meghatározza a légkamrák reális számát, ettől függ, hogy a keret alkalmas-e 2 vagy 3 rétegű üvegezésre. Ez főleg két szempont miatt fontos:

  1. Súly: A 3 rétegű üvegezés nyújtja a legmagasabb hőszigetelési teljesítményt, ilyenkor viszont négyzetméterenként kb. 10 kg-nyi súllyal kell számolni. Ehhez megfelelően robusztus, magas teherbírású műanyag ablakprofilt kell választani a cserénél.
  2. Az üvegrétegek közti távolság: Az extra üvegrétegek önmagukban nincsenek nagy hatással egy ingatlan energiamegtakarítására. Az üvegrétegek közt lévő nemesgáznak hála lehet drasztikusan csökkenteni a hőszivárgást. Ehhez azonban elegendő helyett kell hagyni a rétegek között, ami csakis a megfelelő tokszélességgel érhető el. Ha csak egymásra pakolják az üvegrétegeket és 3 rétegű ablakként reklámozzák, az is csak üres marketingfogás az árfelhajtás reményében.

A VEKA műanyag profilok egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű ablaküvegezésre is. Egy 3 rétegű VEKA ablak U értéke pedig akár 0,67 W/m2K-re csökkenthető!

 

A műanyag ablakcserénél elengedhetetlen a szakszerű beépítés: a legjobb hőszigetelt ablakok sem érnek semmit enélkül

Végül, de nem utolsósorban nem lehet eléggé kihangsúlyozni a szakszerű beépítés fontosságát a műanyag ablakcserénél. Ha ki szeretnénk használni egy minőségi hőszigetelt ablak előnyeit, akkor nem érdemes megspórolni a beépítés árát. Csakis így garantálható, hogy valóban fogunk érezni érdemi különbséget az energiamegtakarítás terén.

A VEKA partnerhálózatához tartozó viszonteladók nemcsak minőségi műanyag ablakokat forgalmaznak, de tapasztalt szakembert is tudnak biztosítani a beépítéshez. Keresse fel őket bizalommal a hőszigetelt műanyag ablakcsere kivitelezéséhez!