páralecsapódás megszüntetése

A párás ablakok minden háztartásban előfordulhatnak. A páralecsapódás megszüntetése viszont nem csak esztétikai kérdés – fontos vele foglalkozni, ugyanis hosszabb távon több gondot is okozhatnak. Ilyen például a penész terjedése a lakáson belül.

A VEKA következő cikkében részletesen körbejártuk a legfontosabb tudnivalókat az ablak párásodásának megszüntetésével kapcsolatban, és többek között a következő kérdésekre adunk választ:

  • Miért párás az ablak?
  • Tényleg jobban párásodnak a műanyag ablakok?
  • Milyen módszerekkel lehet megszüntetni a páralecsapódást az ablakokon?
  • Hogyan működnek a VEKA műanyag profilokba beépített ablakszellőzők? 

 

Mitől lesz párás az ablak?

Az ablakok párásodását leginkább 3 fő tényező befolyásolja:

  1. a levegő nedvességtartalma
  2. a levegő hőmérséklete
  3. a melegebb levegő és az ingatlanban található hideg felületek közti hőmérséklet-különbség

 

Minél magasabb a levegő nedvességtartalma és minél magasabb a belső hőmérséklet, annál nagyobb eséllyel keletkezhet pára – pontosabban akkor, amikor a meleg, magas nedvességtartalmú levegő nála hidegebb felülettel találkozik. Ennek az az oka, hogy a meleg levegő több nedvességet tud megkötni, ezért amikor alacsonyabb hőmérsékletű felülettel találkozik, akkor kicsapódik belőle a felesleges nedvesség.

Ebből lesz a pára. 

A pára ködös lecsapódás, ami a tükrök, a csempe, az ablaküveg, de még az ablakprofilok felületén is megjelenhet. Régebbi nyílászárókkal felszerelt, rosszul szigetelő ingatlanokban még nagyobb eséllyel előfordulhat az ablakok párásodása az úgynevezett „hőhidak” miatt. Ezek azok a hideg felületek, amik a megfelelő szigetelés hiányában hűlnek le. Minél hidegebb egy felület, annál jobban vonzza a meleg, párás levegőt.

Az ablakok szigetelési teljesítménye tehát nagy szerepet játszik a párásodás megszüntetésében.

A levegő nedvességtartalma a megfelelő légcsere hiányában is megnőhet. Bármi, ami megakadályozza a megfelelő légcserét párás ablakokhoz vezethet, például a függönyök, vagy a zsúfolt, növényekkel vagy dísztárgyakkal megpakolt ablakpárkányok. A szellőztetés hiánya mellett az ablakok párásodásánák a folyamatát még inkább felgyorsíthatják az olyan mindennapi tevékenységek, mint például a főzés, a vízforralás, a zuhanyzás és a fürdés (a keletkezett gőz miatt).

 

Tényleg igaz, hogy a műanyag ablakok jobban párásodnak?

Röviden: összességében nem.

A természetes megjelenésük mellett sokan azért döntenek fából készült profil mellett, mert rengeteg helyen azt olvassák, hogy a műanyag ablakok hajlamosabbak a párásodásra. Pedig ár-érték arány szempontjából nagyon is előnyösek a műanyag profilok: tartósabbak, kevesebb karbantartást igényelnek, és utólagos felületkezelésre sincs szükségük.

Itt azért fontos tisztáznunk, hogy típustól függetlenül minden ablak hajlamos a párásodásra, akár fa, akár műanyag profilról van szó. A páralecsapódás mértékét leginkább a lakásunk adottságai, és a nyílászárók használatának a módja befolyásolja.

Ahogy előbb is írtuk, a régi vagy alacsonyabb hőszigetelési teljesítményű ablakok esetén sokkal nagyobb az esélye annak, hogy az ablakfelület belső része is lehűljön és elkezdjen párásodni. A modern műanyag ablakoknak viszont pont az egyik legnagyobb előnye, hogy magasabb szigetelési teljesítményt tudnak nyújtani a fából készült tokokhoz képest. Ennek köszönhetően a műanyag profilok sokkal melegebben tudják tartani a belső üvegfelületet.

A VEKA műanyag profilok az „A” minőségi osztályba tartoznak – a nyílászáró piacon ezek a profilok képesek a legmagasabb hőszigetelési teljesítményt nyújtani.

Ebből adódóan nemcsak, hogy nem párásodnak jobban a műanyag ablakok, hanem még inkább képesek a páralecsapódás megszüntetésére, mivel csökkenthető a hőhidak keletkezésének az esélye.

Viszont akkor miért hallani olyan sok helyen, hogy a műanyag ablakok hajlamosabbak a párásodásra? Ahogy az előbb is írtuk, az igazság árnyaltabb annál, mint hogy milyen típusú profilt választunk.

Az érmének mindig két oldala van, és ez jelen esetben is így van. Az átlagnál magasabb hőszigetelési teljesítmény ugyanis egy kétélű kard. Tény, hogy csökkenti annak az esélyét, hogy hőhidak jöjjenek létre az ablak felületén, viszont megfelelő szellőztetés hiányában lényegesen megnövelhetik a levegő páratartalmát.

A műanyag ablakoknál tehát még jobban kell figyelnünk a megfelelő szellőztetésre.

 

Miért fontos a páralecsapódás megszüntetése az ablakokon?

A páralecsapódás megszüntetése alatt mindig az ablak belső üvegfelületét értjük. Az ablak külső üvegfelületének a párásodása természetes jelenség, és csupán annyit jelent, hogy megfelelően szigetel az ablak.

Az ablak belső párásádosának a megszüntetése elsősorban a penészedés elkerülése miatt fontos. Sajnos a penész nem csak az ablak melletti falakon tud terjedni, hanem akár a bútorok felületén is megjelenhet. Hosszabb távon akár allergiás tünetekért is felelős lehet – egyaránt tudja irritálni a szemet és a tüdőt is. 

Minél magasabb a lakáson belüli hőmérséklet és a levegő nedvességtartalma, annál könnyebben el tudnak szaporodni a penész spórák. A lakásban tartott kenyér is hamarabb kezdhet el penészedni, ha nem gondoskodunk rendszeresen a megfelelő légcseréről.

A penészedés elkerülésén kívül pénzügyi oka is van annak, hogy figyelni kell a belső páralecsapódás megszüntetésére. A magasabb páratartalom rosszabb esetben akár 20%-ot is dobhat egy ingatlan fűtési igényén, aminek az eredménye jócskán meg tud látszani a hóvégi fűtésszámlákon: a párás levegő az ember pénztárcáját sem kíméli.

 

Mit lehet tenni a párás ablak ellen? Módszerek az ablak párásodás megszüntetésére

 

Megfelelő szellőztetés

Az egyik legegyszerűbb módszer a párás ablakok ellen, ami már többször elhangzott a cikkünk során a naponta többszöri szellőztetés. A megfelelő légcsere a legtermészetesebb módja a páralecsapódás megszüntetésére. 

Tavasszal és nyáron elég lehet bukón is hagyni az ablakokat, a hidegebb évszakok alatt viszont – azaz amikor többet fűtünk – még jobban érdemes figyelni arra, hogy eltávozhasson a lakásból a párás levegő, és bejuthasson a friss, nedvességtől mentes levegő. Ilyenkor érdemes egy pár percig teljesen nyitva hagyni az ablakokat.

Ráadásul, ha télen csak bukóállásban hagyja az ablakokat, és egyszer sem nyitja ki őket teljesen, akkor csak kiszökik a meleg levegő a lakásból, és a megfelelő légcsere sem jöhet így létre.

 

A páratartalom ellenőrzése

A levegő nedvességtartalmának a nyomonkövetése is egy jó módszer a párás ablakok ellen. Egy páramérő készülék vásárlásával és felszerelésével mindig pontosan láthatja, hogy mikor van szüksége a lakásnak egy nagyobb szellőztetésre. Az ilyen készülékek mutatója általában egy piros mezővel jelzi, amikor túl magas a levegő nedvességtartalma.

 

Páramentesítő készülék vásárlása

A párátlanító készülékek beszívják a párás levegőt, és száraz levegőt juttatnak vissza a lakás belterébe, ezzel is segítve az ablakok párásodásának megszüntetését.

 

Fűtés – a radiátor megfelelő elhelyezése

A párás ablakok ellen az is segít, ha minél melegebben tudjuk tartani a nyílászárók belső felületét. Ahogy korábban is írtuk, a hideg felületek vonzzák leginkább a párát. Így sokat segít, ha a radiátor pont az ablak alatt található, és ezt nem takarja el a belső ablakpárkány.

 

VEKA műanyag ablakprofilok – a páralecsapódás megszüntetése beépített ablakszellőző segítségével

A VEKA A osztályú műanyag ablakprofiljai a legmagasabb hőszigetelési teljesítményt tudják nyújtani a nyílászáró piacon, így könnyen megakadályozhatják a hőhidak képződését az ablak felületén. Ez már önmagában segíthet a páralecsapódás megszüntetésében.

A kiváló szigetelési teljesítmény mellett a megfelelő szellőztetésről is könnyen tud gondoskodni a VEKA műanyag profiljaival, mivel beépített ablakszellőzővel is rendelkeznek, így még kevésbé kell tartania a párás ablakoktól és a penészes falaktól.

 

Az ablakszellőző működése – Hogyan segít a páralecsapódás megszüntetésében?

A VEKA műanyag profilokba beépített ablakszellőző működésének a lényege, hogy az úgynevezett résszellőző állásba is ki lehet őket nyitni. Ilyenkor az ablakszárnyat tulajdonképpen bukó állásba helyezzük, de csupán 1 centiméternyi szélességre. Így egyszerűen gondoskodhatunk a folyamatos légcseréről, amivel megszüntethetjük a páralecsapódást a műanyag ablak felületén.

A beépített műanyag ablakszellőző működtetése ugyanolyan egyszerű, mint az ablak kinyitása és bezárása, mivel itt is szintén a kilincs mozgatásával lehet résszellőző állásába nyitni az ablakot. Ahelyett, hogy függőleges vagy vízszintes irányba fordítaná el az ablakszárny kilincsét, itt most a kettő kilincsállás között, 45 fokba felfelé kell fordítani.

 

Az automatikus, „higroszabályozású” légbevezetők működése – Így is lehetséges az ablak párásodás megszüntetése

A párás ablakok ellen létezik egy másik megoldás is, ami automatikus páraérzékelős technológián alapszik. Az úgynevezett higroszabályozású légbevezetők tulajdonképpen automatikus ablakszellőzőként működnek. Ezeket nem kell manuálisan működtetni a kilincs elforgatásával, mivel mindig az adott helyiség páratartalmától függően nagyobb vagy kisebb szögben nyitják ki a műanyag ablak szárnyát.

Lényegében mindig csak annyi levegőt engednek be az automata légbevezetők, ami épp szükséges a túlságosan magas páratartalom elkerüléséhez – minél nagyobb a páratartalom, annál több levegőt engednek be. Így nem kell attól tartanunk, hogy az őszi és téli hónapok alatt feleslegesen engedik ki a meleg levegőt a lakásból, ha éppen nincs szükség nagyobb mértékű szellőztetésre. 

 

A VEKA műanyag profilok hőszigetelő üveg beépítésére is alkalmasak – ezzel is meg lehet szüntetni az ablakok párásodását

A VEKA műanyag profilok hőszigetelési teljesítménye még tovább fokozható többrétegű üvegezéssel, ami szintén segít abban, hogy páramentes maradjon az ablak belső üvegfelülete, mivel az extra üvegrétegek még jobban képesek megakadályozni a hőhidak kialakulását. A VEKA profiljai különösen vastagok és robusztus kialakításúak, így elég helyet biztosítanak az üvegrétegeknek, és hosszú távon is képesek megbirkózni az ezzel járó súllyal.

Ráadásul amellett, hogy ezzel is megakadályozhatjuk az ablakok párásodását, a hideg évszakok alatt jelentős összegeket spórolhatunk meg a havi fűtési költségekből! Ez nyáron is hasznos lehet a klímával felszerelt lakásoknál, mivel a 3 rétegű ablakok szigetelési teljesítményének köszönhetően kevesebb hűtési energiára is van szükség, hogy lehűljön a lakás.

 

Összefoglalva – a páralecsapódás megszüntetésének fontossága műanyag ablakoknál

A műanyag ablakok párásodásának a megszüntetésére több ok miatt is érdemes időt szánni. 

A párás ablakok a hőveszteség jele – amikor nem tudnak megfelelően szigetelni az ablakok, hideg marad az üvegfelületük, ami még inkább vonzza a páralecsapódást. Emiatt a fűtési költségeink is nőnek, arról nem is beszélve, hogy elmarad a komfortos érzet az otthonunkban. Főleg az olyan esetekben, amikor az ablak párásodása penész megjelenéséhez is vezet.

 

A VEKA műanyag ablakprofilok beépített ablakszellőzővel rendelkeznek, így a kiváló szigetelési teljesítmény mellett is sokkal könnyebben elérheti otthonában a megfelelő légcserét, ami szükséges a páralecsapódás megszüntetéséhez. 

Ehhez csupán fel kell keresnie az Önhöz legközelebb eső viszonteladónkat A WEBOLDALUNKON TALÁLHATÓ TÉRKÉP segítségével – partnereink a szakszerű beépítésről is gondoskodnak!