A műanyag ablakok túlságosan tökéletesek, és ezért tökéletlenek. Az első hallásra önellentmondásos kijelentés nagyon is igaz: a műanyag nyílászárók, amennyiben helyesen állították be és kiváló minőségűek, tökéletesen szigetelik a lakást.
Mivel a műanyag ablakok, bejárati ajtók és erkélyajtók tökéletesen záródnak, nem jöhet létre a helyiségek légcseréje, ami mindenképpen szükséges.

A hangokat több tíz decibellel csökkentik, a hőcserét majdnem nullára redukálják, a légáramlást viszont teljesen megszüntetik. Emiatt aztán vagy rendszeres szellőztetésre, vagy gyakori klímahasználatra, vagy páraelszívóra/párásítóra van szükség az ideális beltéri levegőhöz – vagy pedig egy szellőzőre.

A tökéletes szigetelés veszélye: a penészedés

A lakások, ingatlanok penészesedése az egyik legsúlyosabb következménye a szellőzés nélküli, páradús levegőnek. Elégtelen légcsere miatt hamar felgyűlik a pára és ez aztán rövid úton a penész látható megjelenéséhez vezet.

A penész spórák ugyanis mindenütt ott vannak, ahol kicsit is nedves a levegő, és arra várnak, hogy ideális körülmények alakuljanak ki, hogy szaporodni kezdhessenek. Ezért fordulhat elő, hogy az egyébként tisztán, rendben tartott lakásban is penészedni kezdhet a kenyér.

Hogyan lehet a szellőztetést a jól záródó műanyag ablakoknál optimálisan megoldani? A megfelelő légcsere problémáját az ablakszellőzők, azaz még szakmaibb kifejezéssel élve a légbevezető szerkezetek oldják meg, gyakorlatilag automatikusan.

A szellőző az optimális választás a műanyag ablaknál

Műanyag nyílászárónál fokozottan érvényes, hogy az életvitelünkből és a lakás sajátosságaiból kifolyólag a levegőben fokozatosan vagy növekszik, vagy csökken a páratartalom, amit csak megfelelő szellőztetéssel vagy klimatizáló gépekkel lehet egyensúlyba hozni.

Csakhogy adódik a kérdés, mire jó a tökéletes szigetelés, ha egyébként állandóan nyitogatni kéne az ablakot, ami kiváltképpen télen vagy szmogos időben aligha szerencsés megoldás. A légkondi, a párásító vagy páraelszívó pedig nem csak egyszeri plusz kiadást jelent, hanem állandó költséget is az üzemeltetésük.

Ezért a beépített szellőző az ideális megoldás a műanyag ablakoknál – a tökéletes megoldásért válasszon egy prémium minőségű VEKA műanyag ablakot, amelyek rendelkeznek légbevezető szerkezettel.

Hogyan oldjuk meg a megfelelő szellőztetést műanyag ablak esetében?

Az egyetlen igazi előnye a fa tokoknak az volt, hogy idővel megvetemedtek, kiszáradva összébb húzódtak, és így nem tudták tökéletesen szigetelni az épületeket – és megvalósult az állandó légcsere. Cserébe emelkedni kezdett a fűtésszámla, és a rosszul záródó ablakszárnyak melletti réseken át szmog, koszos levegő, virágpollen szabadon bejuthatott a lakóterekbe, irodákba.

A modern műanyag ablakok, mint a VEKA prémium műanyag nyílászárói is, nyithatók az úgynevezett résszellőző állásba is. Ekkor az ablakszárnyat bukó állásban körülbelül 1 cm szélesre lehet nyitni. A résszellőző ablakszárny-állást a műanyag ablakok esetében a kilincs felső állása előtti, még nem teljesen zárt helyzetében lehet beállítani és itt rögzíteni a szellőztetés idejére.

Tekintettel arra, hogy a műanyag ablak tömítettsége miatt a lakás vagy az iroda levegőcseréje igencsak drasztikus mértékben csökken le, ez szükségessé teszi a megfelelő légutánpótlást, légcserét.

A megfelelő mértékű légcsere akkor valósul meg, ha az ingatlan egészére számítva legalább a teljes levegő térfogat félszerese kerül cserére óránként. Az ideális légcsere az alábbi módok valamelyikén történik:

  • naponta többszöri, rendszeres, rövid idejű szellőztetés,
  • a műanyag nyílászáró résszellőzőjének használatával,
  • szellőztető rendszer által,
  • légbevezető által.

Fontos szempont, hogy ha valaki jelentősebb teljesítményű gázkészüléket üzemeltet, és nincs olyan kialakított szellőztető rendszer, amelyet a kéményseprő vállalat elfogadott, akkor jön szóba a légbevezetők rendszer.