hoszigetelt_muanyag_ablak

A lehető legjobban hőszigetelő műanyag ablak kivitelezése egyértelműen az egyik leglényegesebb szempont a nyílászáró vásárlásnál. A VEKA következő cikkében összeszedtük a legfontosabb tényezőket, amelyek megnövelhetik egy nyílászáró szigetelési teljesítményét!  

 

Miért fontos egy megfelelően hőszigetelt műanyag ablak?

Habár a hőveszteség mértékét rengeteg tényező befolyásolhatja egy ingatlanban, egy hőszigetelt ablakkal már sokat tehetünk azért, hogy ezt csökkentsük.

A hőveszteség csökkentése egyértelmű kényelmi előnyöket nyújt, mivel egyszerűbb fenntartani egy kellemes hőmérsékletet az otthonunkban télen-nyáron, anélkül, hogy túl sokat támaszkodnánk a fűtő vagy légkondicionáló berendezésünkre.

Ennek a tulajdonságnak fenntarthatósági vonzata is van. A legjobban hőszigetelő ablakok hosszú távon megtérülő befektetést is jelentenek az energiamegtakarításnak köszönhetően – havonta akár 30%-kal is csökkenthetjük a fűtési költségeinket!

 

Melyek a legjobban hőszigetelő ablakok? VEKA „A” kategóriás hőszigetelt műanyag ablakprofilok

Rengeteg tényező játszik szerepet abban, hogy a „legjobb hőszigetelő ablakként” lehessen tekinteni egy nyílászáróra. Ilyenek az ingatlan adottságai, tájolása, és persze az ablak üvegezése és szakszerű beépítése is. 

Ugyanakkor minden a gyártási alapoknál kezdődik. A megfelelően hőszigetelt műanyag ablakprofilok meghatározó szerepet játszanak a hőveszteség csökkentésében és a nyílászárók élettartamában.

Minőség szempontjából három fő kategóriát különböztethetünk meg a nyílászáró piacon. Ez a C, B, valamint a csúcskategóriás A profilok. Ez utóbbi képes a legmagasabb hőszigetelési teljesítményt nyújtani. 

A VEKA piacvezető német gyártóként kizárólag A profilokat gyárt, amelyek megfelelnek az európai DIN EN 12608 szabvány követelményeinek. Akár 50 évig is lehet számítani a kiváló hőszigetelési teljesítményükre minimális karbantartás mellett.

 

Hány légkamrás profillal rendelkeznek a legjobban hőszigetelő ablakok?

Tipikusan a legtöbb légkamrával rendelkező nyílászárókat szokták reklámozni a legjobban hőszigetelő ablakokként.  Bár ennek van némi igazságalapja, de azért bizonyos esetekben óvakodni kell az üres marketingfogásoktól.

A légkamrák a profil belsejében találhatók, és több részre osztják fel a keretet. A levegő beszorításával képesek csökkenteni a hőveszteséget. Ha megfelelően hőszigetelt műanyag ablakprofilt szeretnénk, ami megfelel a kor követelményeinek, akkor legalább 5 légkamrás kivitelezésben érdemes gondolkodnunk. 

Az aranyszabály valóban az, hogy minél több légkamrával rendelkezik egy profil, annál nagyobb a szigetelési teljesítménye. Ehhez viszont rendelkeznie kell a profilnak olyan beépítési mélységgel, ami valóban képes helyet biztosítani a légkamrák megfelelő kivitelezésére.

Légkamrák reális száma a profil vastagsága szerint:

  • 3 légkamránál kb. 58-60 mm 
  • 4-5 légkamránál kb. 68-76 mm 
  • 6-7 légkamránál kb. 80-92 mm 

Ha tehát egy keskenyebb profilt próbálnak nekünk eladni 7 vagy akár több légkamrás kivitelezésként, nem feltétlen megbízható ajánlatról van szó. Az így mesterségesen létrehozott légkamrák nem lesznek befolyással a szigetelési teljesítményre, és csak arra szolgálnak, hogy feltornázzák a termék árát.

A VEKA hőszigetelt műanyag ablakprofil kínálatában 5, 6, és 7 légkamrás kivitelezéseket is talál!

 

Hőszigetelt műanyag ablak teljesítményének megállapítása pontosabban: a hőátbocsátási tényező

Habár a forgalmazók weboldalán gyakrabban találkozni a légkamrák számával, egy hőszigetelt műanyag ablak teljesítménye sokkal pontosabban meghatározható a hőátbocsátási tényezővel. Ez az úgynevezett „U” érték, aminek a mértékegysége W/m2K. Ez jelzi a hőveszteségét mértéket, magyarán minél alacsonyabb ez az érték, annál jobban hőszigetelő ablakokkal van dolgunk.

Egy régi nyílászáró esetében a hőátbocsátási tényező akár 5 W/m2K feletti értéket is mutathat, de ha már 2 W/m2K-nél nagyobb U értékkel rendelkezik egy nyílászáró, már akkor is érdemes extra hőszigetelési megoldásokban, vagy akár teljes ablakcserében gondolkoznunk. A megspórolt fűtési költségekből könnyen visszatérülhet a kivitelezés ára hosszú távon.

A VEKA profilok 1 W/m2K körüli U értékkel rendelkeznek, ami már önmagában kiváló teljesítmény, és ez a hőveszteség még tovább csökkenthető többrétegű üvegezéssel. 

 

A legjobban hőszigetelő ablakok üvegezése: 2 és 3 rétegű kivitelezések 

A legjobban hőszigetelő ablakok esetében leginkább akkor érhető el a lehető legnagyobb szigetelési teljesítmény, ha többrétegű üvegezéssel rendelkeznek. Ez lehet 2, vagy a még nagyobb hőszigetelést biztosító 3 rétegű ablaküvegezés.

Hasonlóan a légkamrák számánál itt is óvakodni kell az üres marketingfogásoktól. Itt is meghatározó a szerepe a hőszigetelt műanyag ablakprofilnak, hiszen annak elég vastagnak kell lennie ahhoz, hogy elegendő hely jusson az üvegrétegeknek. Ez azért fontos, mert önmagukban az extra rétegek nem befolyásolják jelentősen a szigetelési teljesítményt – az üvegrétegek között lévő nemesgáz felel ezért. 

Magyarán, ha egy profil realisztikusan csak 2 üvegréteget lenne képes befogadni, de 3 rétegesként adják el, az szintén csak azt a célt szolgálja, hogy fel lehessen tornázni annak az árát anélkül, hogy valódi értéket nyújtana.

A VEKA A osztályú profiljai egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű üvegezésre, amivel akár 1 W/m2K alatti U érték is elérhető. Habár a legjobban hőszigetelő 3 rétegű ablakok drágábbak a nagyobb anyagköltség miatt, többet is lehet spórolni velük hosszú távon a nagyobb energiamegtakarításnak köszönhetően. 

 

Egy hőszigetelt műanyag ablak teljesítménye a szakszerű beépítésen is múlik

Egy megfelelően hőszigetelt műanyag ablak összetett munka eredménye. Mindig észben kell tartani, hogy a nyílászárók szigetelése nem csak a legyártott profilon és többrétegű üvegezésen múlik, hanem annak a megfelelő kivitelezésétől is. 

Ezért sem tudja a VEKA csapata jó szívvel ajánlani a legtöbb online fellelhető házi útmutatót az ablakok beépítéséhez. Habár természetesen nem lehetetlen műveletről van szó, sajnos sok eséllyel árthatunk a végeredményen. Még ha sikerül is nagy erőfeszítések árán beállítani az ablakot, ha az nem záródik megfelelően, nincsenek rendesen betömve a fal és a profil közötti rések, nem illeszkedik 100%-osan a fal nyílásába, akkor nagy eséllyel nem fogjuk tudni elérni az áhított hőszigetelési teljesítményt, amivel spórolhatnánk a fűtési költségeinken.

Sőt, rosszabb esetben akár az ablakcsere veszélye is fennállhat 1-2 éven belül, pedig egy minőségi ablakra akár 50 évig is lehetne számítani, anélkül, hogy tartani kéne az ilyen költséges köröktől.

Szerencsére a VEKA széles partnerhálózata nemcsak a megfelelő hőszigetelt műanyag ablakprofil kiválasztásában tud segíteni, hanem a teljes kivitelezéshez is tud biztosítani tapasztalt szakembert.

Keresse meg az Önhöz legközelebbi VEKA viszonteladót – a legjobban hőszigetelő ablakok beépítésében is számíthat a partnereinkre!