muanyag_ablak_3_retegu_uveggelIngatlanfelújításnál és építkezésnél sokakban felmerülhet az a kérdés, hogy vajon tényleg megéri műanyag ablakot 3 rétegű üveggel választani. Mit kapunk a magasabb árért cserébe? Megtérül ez a nyílászáró vásárlás hosszú távon? Mire kell figyelni a beépítésnél? Miben függ össze a 3 rétegű üveg a műanyag ablak hőszigetelési teljesítményével? 

A VEKA következő cikkében részletesen körbejártuk a témát, hogy megkönnyítsük Önnek az ablakvétel menetét! 

 

Műanyag ablak 3 rétegű üveggel – Mit takar a többrétegű üvegezés?

A szigetelési teljesítmény növelésének érdekében a műanyag ablakokat 3 rétegű üveggel is fel lehet szerelni. Távtartók választják el az egyes üvegrétegeket a nyílászáró profilján belül.

Itt a fő érdekesség az, hogy az üvegrétegek között rejlik a szigetelési teljesítmény növelésénék valódi kulcsa. Nem az extra üvegréteg csökkenti a hőveszteséget, hanem az üvegrétegek közt lévő nemesgáz. Háztartások esetében ez az argon gáz szokott lenni, nagyobb irodáknál meg kereskedelmi épületeknél pedig a költségesebb, de annál hatékonyabb kripton gázt is szokták alkalmazni.

Miért fontos tudnunk erről a technikai részletről vásárlóként?

Vegyük végig, hogy mire kell figyelni a nyílászáró vétel előtt, hogy biztosan megérje Önnek műanyag ablakot 3 rétegű üveggel választani!

 

Egy műanyag ablak hőszigetelési teljesítménye nem csak a 3 rétegű üvegtől függ – Mire kell figyelni, hogy megtérüljön az ára?

Egy műanyag ablak 3 rétegű üveggel nagyban tud csökkenteni az ingatlan hőveszteségén. Egy ingatlannak mindig a nyílászárók lesznek a „gyengepontjai” ebből a szempontból. 

A VEKA csapata a következő szempontokra hívja fel a figyelmet, amelyek szerepet játszanak ebben a hőszigetelési teljesítményben:

 

A műanyag ablakprofil valóban alkalmas 3 rétegű üvegre?

Mivel nem az extra üvegrétegek járulnak hozzá a szigetelési teljesítményhez, hanem az üvegrétegek közt lévő nemesgáz, ezért fontos, hogy elegendő helyet is biztosítsunk a rétegek között a gyártás során. Ebből adódóan a műanyag ablakprofil szélessége/vastagsága határozza meg, hogy valóban alkalmas-e a 3 rétegű üvegezésre.

Ellenkező esetben, ha csak szimplán egymásra rakják az üvegrétegeket, az gyakorlatilag semmilyen hatással nem lesz a szigetelési teljesítményre. Erről mindenképp tájékozódjunk, és csakis megbízható forgalmazótól vásároljunk. Sajnos előfordulhat, hogy egyesek csak szenzációhajhász marketingfogásként használják fel, miközben semmivel sem indokolható a magasabb ár.

A VEKA piacvezető német gyártóként ezért is támaszkodik megbízható magyarországi hálózatára. Minden partnerünknél forgalmazott műanyag ablakprofiljaink egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű üvegezésre.

 

Műanyag ablak: 3 rétegű üveggel, 5-7 légkamrával?

A műanyag ablak beszállítók és forgalmazók weboldalain sokszor találkozhatunk a légkamra kifejezéssel. Eszerint minél több a légkamrák száma a profilban, annál nagyobb mértékben képes csökkenteni a hőszivárgást.

Ha valóban kézzelfogható eredményeket szeretnénk elérni, akkor nem érdemes 5-nél kevesebb légkamrás kivitelezést választani.

Ugyanakkor a műanyag ablakok légkamráinak számánál is ugyanaz a szabály érvényes, mint a 3 rétegű üvegezésnél. Ha nem megfelelő méretű, szélességű a profil, akkor itt is csak üres reklámfogásnak számítanak az extra légkamrák, anélkül, hogy befolyásolnák a valós szigetelési teljesítményt.

A légkamrák reális száma profil beépítési mélységétől függően:

  • 58-60 mm: 3 légkamra
  • 68-76 mm: 4-5 légkamra
  • 80-92 mm. 6-7 légkamra

 

Műanyag ablak 3 rétegű üveggel – mekkora mértékben csökkenthető a hőveszteség?

Az üvegrétegek és a légkamrák számán kívül van egy másik tényező, amit érdemes figyelembe vennünk. Ez a hőátbocsátási tényező (más néven „U” érték) amivel pontosan meghatározható, hogy mekkora a hőveszteség mértéke:

  • egységnyi felületen,
  • egységnyi idő alatt,
  • egységnyi belső-külső hőmérséklet különbség esetén.

Ebből adódóan minél alacsonyabb az U érték, annál nagyobb egy nyílászáró hőszigetelési teljesítménye. Mértékegysége: W/m2K.

Régi vagy többrétegű üvegezéssel nem rendelkező nyílászárók esetén az U érték 5 és 2 között szokott mozogni. Ez azonban akár 1 alá is csökkenthető megfelelő műanyag profillal és megfelelő üvegezéssel.

Például egy VEKA műanyag ablak 3 rétegű üveggel akár W/m2K = 0,67-es U értéket is el tud érni!

 

Műanyag ablak beépítés: mire kell figyelni 3 rétegű üveges kivitelezésnél?

Egy műanyag ablak 3 rétegű üvegezéssel jóval nagyobb súllyal is jár az alapkivitelezéshez képest – négyzetméterenként akár 30 kg-ot is nyomhat. Ez pedig nagyobb terhelést jelent az ablak tokjának, szárnyainak, de az otthonunk falainak is. 

Lakásfelújításnál tehát ezt is figyelembe kell venni. Újépítésű ingatlanok esetén ez kevésbé gyakori probléma, de a régi ingatlanok falainál például elképzelhető, hogy már sok lenne egy műanyag ablak 3 rétegű üvegezéssel.

A megfelelő profil kiválasztásán túl a szakszerű beépítés fontosságát sosem szabad alábecsülni. Tulajdonképpen ezen múlik a befektetésünk megtérülése. Mit számít, hogy kiválasztottuk a legminőségibb többrétegű műanyag nyílászárót, ha az nincs megfelelően beállítva.

A nem megfelelő beépítés könnyen ronthat az ablak szigetelési értékén, beszivárgást okozhat rossz idő esetén, hosszú távon pedig a teljes ablakcsere kockázata is felmerülhet. Pedig egy szakszerűen beépített VEKA műanyag ablak akár 50 évet is kibírhat, és könnyen megbirkózik az extra üvegrétegek súlyával.

 

150×150 műanyag ablak 3 rétegű üveggel – milyen méretek érhetőek el raktárról?

A leggyakoribb műanyag ablak méretek szintén elérhetők a legtöbb forgalmazó oldalán raktárról, 3 rétegű üvegezés esetén is, beleértve a nagyobb felületű 150×150 cm-es kivitelezéseket is. A VEKA széles partnerhálózatának köszönhetően hatalmas kínálatot tud biztosítani, hogy minél egyszerűbben megtalálhassa azt a méretet, ami leginkább megfelel az igényeinek. 

Természetesen egyedi elképzelések is megvalósíthatók, ha bármelyik alapméret nem felel meg az ingatlan adottságainak – az egyedi tervezésnek nincsen felára, a végső mérettől és anyagfelhasználástól függően alakul az ár.

 

Mekkora mértékben csökkenthetők a fűtési költségek, ha a műanyag ablak 3 rétegű üveggel rendelkezik?

Egy műanyag ablak 3 rétegű üveggel tény, hogy többe is kerül, a magasabb hőszigetelési teljesítménynek hála viszont ez a kezdeti költség könnyen megtérülhet hosszú távon. 

Egy többrétegű VEKA műanyag ablakkal például havonta akár 30%-ot is spórolhat a fűtési költségeiből. 

Az otthonunk energiahatékonyságának növelésével pedig egyúttal a CO2 kibocsátást is tudjuk mérsékelni, így nem csak mi járunk jól, hanem a környezetünk is.

Emellett pedig az sem elhanyagolható előny, hogy ha egy műanyag ablak 3 rétegű üveggel rendelkezik, akkor alacsonyabb a párásodás, és ezáltal a penészedés kockázata is. Ebben az is segít, hogy a VEKA profilokat résszellőző állásba is ki lehet nyitni, hogy napközben könnyebben biztosíthassuk a megfelelő légcserét az otthonunkban.

 

VEKA összefoglaló – Mitől lesz jó befektetés a műanyag ablak 3 rétegű üveggel?

Habár egy műanyag ablak 3 rétegű üveggel kétségtelen, hogy magasabb kezdeti költségeket von maga után, a hosszú távú előnyök bőven tudnak ezért kárpótolni. Azon felül, hogy jelentősen hozzájárulnak az otthonunk kényelméhez, a vásárlás és a beépítés ára könnyen megtérülhet a megspórolt fűtési költségekből.

A VEKA széles magyarországi hálózatára pedig mindig számíthat, hogy minden feltétel adott legyen a befektetésének a megtérüléséhez. A megfelelő profil és kiegészítők kiválasztásán kívül a helyszíni felméréshez és a beépítéshez is tudnak tapasztalt szakembert biztosítani a partnereink.

Forduljon bátran az Önhöz legközelebb eső VEKA viszonteladóhoz!