A műanyag ablakok szárnya és tokja több, úgynevezett „légkamrás” részből áll. Más anyagból készült ablakoknál nem találkozhatunk légkamrákkal, így csak a VEKA-hoz hasonló minőségi műanyag nyílászárók esetében érdemes róluk beszéni. Manapság sok helyen lehet látni, hogy eltérő kamra számmal szerepeltetik az ilyen ablakokat: 3 légkamrás, 5 légkamrás, de akár 6 légkamrát is meghaladó profilok közül is választhatunk.

Mitől ilyen fontos szempont a légkamrák száma, és melyiket érdemes választani? Ehhez fog segítséget találni a VEKA következő cikkében!

Tényleg számít az, hogy hány légkamrás egy műanyag ablak?

A légkamrák száma az ablakok hőátbocsátási tényezőjével, más néven U-értékével is összefüggésben van. Ez mutatja meg, hogy az adott ablaknak milyen hatékony a hőszigetelése. Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb teljesítményre képes a nyílászáró. Ez azért fontos, mert bár a légkamrák száma is egy elterjedt jelzés, az U érték sokkal pontosabban meg tudja adni, hogy valójában milyen hatékony hőszigeteléssel rendelkezik egy műanyag ablak.

Mivel azonban ennek a kiszámítása vagy feltüntetése közel sem olyan könnyen értelmezhető, mint megadni a légkamrák számát, ezért sok gyártó a légkamrák számával igyekszik jelezni az ablakprofilok minőségét. A különbség az, hogy míg az U értéknél az alacsonyabb szám jelent jobb teljesítményt, a légkamráknál a magasabb légkamra szám jelez hatékony hőszigetelést.

A lényeg, hogy a VEKA műanyag ablak profilok esetén így se úgy se kell aggódnunk: akár hőátbocsátási tényező, akár légkamra szám alapján tájékozódunk, mindenképpen átlagon felüli hőszigetelésre számíthatunk!

3, 5, vagy 6 légkamrás műanyag ablakprofilt válasszunk?

Ahogy az előbb is tisztáztuk, minél magasabb a légkamrák száma, annál jobb hőszigetelésre számíthatunk. A 3 légkamrás ablakok ma már korszerűtlennek számítanak, így ha fontos szempont számunkra a hatékony szigetelés, akkor nem igazán éri meg ilyen nyílászárót vásárolni.

Ár-érték arányban egyértelműen az 5 és 6 légkamrás ablakok érik meg legjobban, és ez a piacon is megmutatkozik, mivel az ilyen profilokra van a legnagyobb kereslet. Természetesen ha a lehető legjobb ablakokat keressük otthonunkba vagy az irodánkba, akkor akár 7 légkamrás ablakot is választhatunk, aminek a pontos műszaki specifikációt megnézheti a VEKA weboldalán.

A VEKA-nál 5, 6, vagy akár 7 légkamrás műanyag ablakot is választhatunk

A VEKA műanyag légkamrás nyílászárói jelenleg az egyik legjobb hőátbocsátási értéket tudják nyújtani a piacon, ezzel is érdemelték ki a legmagasabbnak számító „A osztályú profil” értékelést. Ugyanakkor ezt nem csak a többkamrás kivitelnek köszönhetik: a profilok átlagon felüli stabilitása és a többrétegű üvegezési gyártás is hozzájárul ahhoz, hogy akár évtizedeken át is ilyen megbízható teljesítményt tudnak nyújtani a VEKA profilból készült nyílászárók.

A hatékony hőszigetelés nem csak kényelmi szempontokat szolgál: a kevesebb fűtéssel csökkenthetjük a szén-dioxid kibocsátás mértékét, és nem utolsó sorban saját költségeinken is enyhíthetünk! A VEKA weboldalán a következő légkamrás műanyag nyílászárók részleteit tekinthetjük meg:

  • VEKA Softline 70 AD – 5 légkamrás műanyag ablakprofil.
  • VEKA Softline 76 AD – 5 légkamrás műanyag ablakprofil.
  • VEKA Softline 76 MD – 5 vagy 6 légkamrás kivitelben kapható műanyag ablakprofil.
  • VEKA Softline 82 MD – 7 légkamrás műanyag ablakprofil.

Mindegyik profil kiváló hőátbocsátási értékkel rendelkezik, de a 7 légkamrás VEKA Softline 82 MD külön említést is érdemel: 82 mm-es profilmélységével és kiváló hő- és hangszigetelésével méltón képviseli a műanyag ablakok legújabb generációját.

Válogasson kedvére a VEKA 5 légkamrás műanyag ablakai közül: ha kiváló hőszigeteléssel rendelkező nyílászárókat keres, akkor ezekkel a profilokkal biztos meg lesz elégedve!