A hatékony nyílászáró szigetelésben rengeteg tényező játszik szerepet, de ezek közül az egyik legkiemelkedőbb a profil típusa. A műanyagból készült profilok különösen magas hőszigetelési teljesítménnyel rendelkeznek, és nagy mértékben képesek csökkenteni az ingatlanok hőveszteségét. A VEKA következő cikkében kifejtjük, hogy hogyan járul hozzá az L-alakú profilmerevítés a hatékony hőszigeteléshez, és hogy mit is takar pontosan a műanyag profilok „U” értéke!

Miért számít a műanyag profiloknál az L-alakú megerősítés?

A műanyag profilok átlagon felüli hőszigetelési teljesítményt tudnak biztosítani a lakásunkban. Már csak azért is, mert például a fából készült tokokhoz képest idővel nem vetemednek meg, és nem is igényelnek olyan gyakori karbantartást. Minimális odafigyeléssel ugyanolyan tökéletesen záródnak, mint a beépítés első napján, így évtizedekkel később is ugyanolyan megbízhatóan szigetelik az ingatlant.

Ehhez a tartóssághoz a legmagasabb „A” osztályba tartozó műanyag profilok különösen hozzá tudnak járulni. Ezek a legvastagabb, legrobusztusabb kialakítású nyílászáró profilok, amelyek jelentős mértékben képesek csökkenteni a hőveszteséget. Arról nem is beszélve, hogy az acélerősítéssel ellátott, kemény PVC-ből készült profilok komoly védelmet nyújtanak a betörések ellen is a speciális vasalatok és zárási pontok egyedi kombinációjával.

Az L-alakú profilmerevítéssel rendelkező, A osztályú VEKA műanyag profilok még több stabilitást adnak az ablakoknak. 

A szerkezet merevsége nagy mértékben csökkenti az ablakfalak elgörbülésének és elhajlásának a valószínűségét. Ennek köszönhetően pedig a sok nyitás és zárás, valamint a hőmérsékleti különbségek és egyéb külső környezeti tényezők hatása ellenére is hosszú évtizedeken át helyt tudnak állni a VEKA profilok.

Műanyag profilok többkamrás technikával

A profil vastagsága azért is fontos tényező a műanyag profiloknál, mert ez lehetővé teszi azt, hogy több légkamrával is rendelkezzen a nyílászáró. Minél több a légkamrák száma egy ablakban, annál magasabb hőszigetelési teljesítményt tud nyújtani, mivel azok a levegő beszorításával képesek csökkenteni a hőveszteséget.

A 3 légkamrás műanyag profilok ma már korszerűtlennek számítanak, egy 5 légkamrás ablakkal viszont már jelentős hőszigetelési teljesítményre számíthatunk. Ha viszont a lehető legjobb szigetelési megoldást szeretnénk az otthonunkban, akkor 6 vagy 7 kamrás profilt is választhatunk!

 Műanyag profilok és az U érték: a hőátbocsátási tényező szerepe a hőszigetelésben

A műanyag profilok U értéke (más néven a hőátbocsátási tényező) egy olyan mutató, ami a hőveszteség mértékét jelzi. Egész pontosan azt mutatja meg, hogy egy egységnyi ablakfelületen keresztül mekkora hőveszteség keletkezik egy egységnyi idő alatt. Tehát minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb.

A műanyag profilokkal elérhető 1-1.2 W/m2K körüli U érték már kiválónak számít, de ez még tovább is csökkenthető 1 alá, ha többrétegű üvegezéssel van felszerelve a nyílászáró.

Műanyag profilok a VEKA-tól: többkamrás technika, alacsony U érték

A VEKA műanyag profiljaival elképesztően alacsonyra csökkenthető az U érték mértéke. Ezek az A osztályú profilok egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű üvegezésre: egy 3 rétegű VEKA műanyag ablakkal például akár 0.67 W/m2K-ra is csökkenthető a hőátbocsátási tényező.

A jelentős CO2 megtakarításon kívül ez azért is előnyös, mert még kevés fűtés mellett is biztosítható egy kellemes belső hőmérséklet az otthonunkban. Arról nem is beszélve, hogy ez akár havi 20-25% megtakarítást is eredményezhet a fűtési számlák végösszegén! 

Amennyiben hatékony hőszigetelési megoldást szeretne az otthonában, akkor biztosan nem fog csalódni VEKA műanyag profiljaiban, amelyekkel nagymértékben csökkenthető az U érték által jelzett hőveszteség. Találja meg az Önhöz legközelebb eső partnerünket a weboldalunkon található viszonteladói térkép segítségével!