kulso_szigeteles_ablak_korulA külső szigetelés az ablak körül jelentős szerepet játszik abban, hogy hatékonyan tudjuk növelni otthonunk energiahatékonyságát és csökkentsük fűtési költségeinket. Ezért is fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen esetekben indokolt az ablakkáva szigetelés.

A VEKA következő cikkében összefoglaltuk a leglényegesebb tudnivalókat, amire érdemes figyelni az ablak beépítésénél és utólagos hőszigetelésénél!

 

Mit takar a külső szigetelés az ablak körül?

Egy ablak hang- és hőszigetelési teljesítménye rengeteg tényezőn múlhat, mint például a profil anyaga, vastagsága, és az alkalmazott üvegezés típusa (többrétegű üvegezés). Ez mind olyan tényező, amit még a beépítés előtt figyelembe kell vennünk a nyílászáró vásárlásnál.

A külső szigetelés az ablak körül viszont már a nyílászáró beépítéséhez vagy utólagos hőszigeteléséhez tartozó feladatokat fedi le. Ide tartozik minden olyan lépés, aminek célja, hogy az ablak megfelelően legyen rögzítve a falnyílásba, hézagok nélkül. 

  • Minden üreges teret az ablakprofil és a fal között teljesen ki kell tölteni megfelelő szigetelőanyaggal, ilyen például a purhab. A purhab önmagában nem rögzíti, nem tartja helyben az ablakot, ezért a gyárilag előkészített rögzítőelemek felelnek. A beépítés során a hézagokba kerülő purhab viszont nemcsak a megfelelő szigetelési teljesítményt tudja biztosítani, hanem a nyílászáró stabilitásán is segíthet.
  • A megfelelő szigetelő gumik alkalmazására is kell figyelni. A gumitömítések kifogástalan állapota is hozzátartozik ahhoz, hogy a külső szigetelés az ablak körül megfelelhessen a kor követelményeinek. A szilikon gumitömítések már korszerűbbnek számítanak a kaucsukhoz képest, viszont a legjobb eseteben is le kell cserélni ezeket körülbelül 10-15 éven belül. Amennyiben nem megfelelően rugalmasak, szárazak, töredezettek, vagy megkeményedtek a tömítőgumik, akkor nagy eséllyel esedékes már a csere.

 

Miért fontos a külső szigetelés az ablak körül?

Ha elmarad a megfelelő külső szigetelés az ablak körül, akkor még a legmagasabb minőségi kategóriába tartozó műanyag nyílászárók előnyeit sem fogjuk tudni kihasználni az otthonunkban. Szakszerű beépítés és megfelelő karbantartás hiányában ugyanis a keletkezett hézagok könnyen légszivárgásokhoz vezethetnek, amik rontanak a nyílászáró hőszigetelési teljesítményén, de rosszabb idő esetén az esővíz beszivárgása sem kizárt.

A kiemelkedő hőszigetelési teljesítmény nem csak azért előnyös, mert segít fenntartani egy kellemes belső hőmérsékletet az otthonunkban. Az energiaválság és az emelkedő költségek mellett sokan az energiamegtakarítást hőszigetelt ablakkal igyekeznek elérni. A VEKA egyik korábbi cikkében részletesen kitértünk arra, hogy mire érdemes figyelni, ha korszerű műanyag ablakra cserélnénk le régi nyílászárónkat. Megfelelő körülmények között, szakszerű beépítéssel, és minimális karbantartás mellett ugyanis havonta akár 30%-ot is spórolhatunk így a fűtési költségeinken.

És persze nem utolsó sorban a környezetünket is jobban meg tudjuk óvni, ha elegendő figyelmet szánunk az ablak körüli szigetelésre.

 

Mi az az ablakkáva szigetelés?

Az ablakkáva az az ablak körüli falszerkezet, ami az ablak és a homlokzati fal csatlakozási pontjánál van. Így tehát amikor külső szigetelésről beszélünk az ablak körül, a nyílászáró beépítése során ez leginkább az ablakkáva megfelelő szigetelését jelenti.

Nem csak esztétikai szerepe van az ingatlan felújításánál. Csökkenthetjük fűtési költségeinket és egyúttal növelhetjük otthonunk energiahatékonyságát, de emellett segít megakadályozni, hogy bejusson a csapadék és a hideg levegő az otthonunkba a hézagokon keresztül.  

 

Milyen esetekben indokolt az az ablakkáva szigetelés utólag?

Továbbra is hangsúlyozzuk, hogy az ablakkáva szigetelés a szakszerű nyílászáró beépítéséhez tartozik. Amennyiben ez elmaradt a beépítés alatt, vagy már régóta nem foglalkoztunk a nyílászárók karbantartásával, akkor az utólagos hőszigetelés részeként több olyan eset is előfordulhat, amikor indokolt erre figyelmet szánnunk.

  • Ilyen például, ha régi, huzatos ablakok vannak az ingatlanban. A megrepedezett keretek vagy mérethibás ablakok esetében több hézag is keletkezhet a profil és a fal között, ami jelentősen ronthat a nyílászáró szigetelési teljesítményén. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy ha túl jelentősek a mérethibák és sokat romlott a nyílászáró mechanikai szilárdsága, akkor nagy eséllyel teljes ablakcserére is szükség lehet.
  • A jó hír viszont az, hogy egy minőségi műanyag ablakkal kevesebb a kockázata annak, hogy újabb cserére legyen szükség a közeljövőben. A VEKA csúcskategóriás műanyag ablakok például akár 50 évig is rendeltetésszerűen tudnak működni, minimális karbantartással, és tartósan magas hőszigetelési teljesítmény mellett.
  • Az ablakkáva szigetelés forgalmasabb helyeken is indokolt lehet, ahol magasabb a zajszennyezés. Az üreges terek kitöltése ugyanis nem csak a hőszigetelés, hanem a hatékony hangszigetelés miatt is fontos.
  • A szélsőséges időjárási körülmények ellen sokkal jobban ellen tudnak állni az olyan ablakok, amelyek nem rendelkeznek hézagokkal a fal és a keret között. Ez mind az otthonunk kényelme, mind a nyílászáró tartóssága szempontjából lényeges.
  • A hőhidak elkerülése miatt is fontos a megfelelő szigetelés, amivel csökkenthető a párásodás, és ezzel együtt a penészedés kockázata.
  • Az ablakkáva szigetelés a történelmi épületek felújításánál is egy remek lehetőség. Növelhető vele az adott épület energiahatékonysága anélkül, hogy a stílusát, megjelenését kompromittálná.

Ingatlan felújításnál tehát érdemes megragadni ezt a lehetőséget. Akár meglévő ablak utólagos karbantartásáról van szó, akár teljes ablakcseréről, már a potenciálisan alacsonyabb fűtési költségek miatt is érdemes időt szánni az ablakkáva szigetelésére.

 

Mire kell figyelni az ablakkáva szigetelésnél?

Az ablakkáva szigetelés része a szakszerű nyílászáró beépítésnek, ezért is jobban járunk, ha ezt a kulcsfontosságú feladatot tapasztalt szakemberre bízzuk. Így biztosak lehetünk abban, hogy megfelelően lesz elvégezve, hosszú távon pedig könnyen meg tud térülni a vásárlás és a beépítés költsége a megspórolt fűtési költségekből.

  • Az egyik legfontosabb dolog, amire mind beépítésnél, mind utólagos hőszigetelésnél figyelni kell, hogy az ablakot továbbra is könnyen lehessen nyitni, zárni. Magyarán nem szabad túl vastag szigetelőanyag réteget alkalmazni, ez nem akadályozhatja meg az ablak rendeltetésszerű működését.
  • A megfelelő szigetelőanyag kiválasztása sem utolsó szempont. Ilyenek például az EPS és XPS lapok, vagy a kőzetgyapot. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei, amit a kivitelezésnél érdemes figyelembe venni. A kőzetgyapot drágább szokott lenni, viszont prémium minősége megbízhatóbb megoldást jelenthet hosszú távon.

 

VEKA magyarországi hálózat: csúcskategóriás műanyag ablakok külső szigeteléssel együtt

A VEKA a legmagasabb minőségi osztályba tartozó “A” kategóriás műanyag ablakprofilokat gyárt. Csakis a legmagasabb hőszigetelési teljesítményt biztosító profilok kerülhetnek bele ebbe a kategóriába. Robusztus kialakításuknak köszönhetően 2 és 3 rétegű ablaküvegezésre is alkalmasak, aminek köszönhetően még tovább csökkenthető a nyílászáró hővesztesége.

A külső szigetelésről az ablak körül pedig a beépítésnél gondoskodnak a partnereink által biztosított szakemberek.

Keresse meg az Önhöz legközelebb eső partnerünket a VEKA weboldalán található viszonteladói térkép segítségével!