Minden ablak beépítése egy olyan folyamat, ahol fontos, hogy bizonyos szabályokhoz tartsunk magunkat a megfelelő végeredmény érdekében. A VEKA következő cikkében összeszedtük a műanyag ablakok szakszerű beépítésének a legalapvetőbb szabályait!

Az ablak beépítés szabályai: amiről mindenképp érdemes tudni a felszerelés előtt

A műanyag ablakok beépítésének a szabályait semmiképp sem hagyhatja figyelmen kívül. Egy összetett feladat, amit csakis a megfelelő szakértelemmel és szerszámkészlettel lehet sikeresen elvégezni, ha azt szeretné, hogy hosszú éveken át is jól működjenek az otthonában lévő nyílászárók.

A rosszul elvégzett beállítás következményeként pedig könnyen elképzelhető, hogy többet kell majd költenie az ablak javítására, mint amennyit kellett volna a beépítésére. Ezért is érdemes inkább tapasztalt szakemberre bízni ezt a kulcsfontosságú munkát.

A műanyag ablakok beépítésének a szabályai – lépésről lépésre

 1. A műanyag ablak beépítésének az előkészítése
  A megfelelő előkészítés a sikeres beépítés alapfeltétele. A szakember által biztosított dokumentációk már eleve tartalmazhatnak javaslatokat az összekötőelemekre és a keretre vonatkozóan, de kulcsfontosságú egy részletes helyi felmérésre is ehhez.
 2. Csere esetén: a régi nyílászáró eltávolítása
  Amennyiben cseréről van szó, egy szakember értelemszerűen mindig a régi ablak eltávolításával kezdi a munkát. Ezt követően a régi felület tisztítása és kiegyenlítése következik, hogy az ablak kerete és a félfa közti kötés megfelelő tömítést kaphasson.
 3. Az új ablak rögzítésének a szabályai
  Az új ablakot az előkészített nyílásba helyezi a szakember, amit ékek és szerelőpárnák segítségével tud a megfelelő pozícióba igazítani. Ezt követően a keretet csavarokkal rögzíti: az ablak feszessége és a szárnyak könnyű mozgathatósága kulcsfontosságú a tökéletes kivitelezéshez.
 4. Rögzítőszalagok ablakhoz: a beépítés szabályai
  Az előre tömített szalagoknál arra kell figyelni, hogy azok a megfelelő irányban legyenek felhelyezve: rögzítőszalagok alkalmazásánál a párazáró kerül a belső részre, és a vízálló kerül kívülre.
 5. Az ablakpárkány beépítésének a szabályai
  Az ablakpárkány beépítésének a fontosságát nem szabad alábecsülni, mivel nagyban hozzájárul a nyílászáró szigetelési teljesítményéhez, és megakadályozza a fagy behatolását a hideg évszakok alatt.A belső párkány beépítésénél figyelni kell arra, hogy ne sérüljön meg a párazáró szalag, és, hogy ne fedje el az ablak alatt lévő radiátort, mert különben gátolná a meleg levegő áramlását. A külső párkánynak pedig meg kell tudnia akadályoznia a víz bejutását a párkány alá a két oldalsó végződésével, és a vakolat károsodását is. A megfelelő lejtésre is ügyelni kell.
 6. Kőműves munkálatok
  Ellenőrizni kell a kisebb repedések meglétét a rögzítőelemek környékén, és megfelelő típusú tömítőanyagot kell alkalmazni. Sosem szabad vakolatot használni közvetlenül a profil felületén, mivel az ablak tágulásával könnyen megrepedni.
 7. Az ablak beépítés utolsó fázisa: védőszalagok eltávolítása
  Az alapvető tisztítási műveletek után a kivitelező által biztosított szakember eltávolítja a kereten és a szárnyon lévő védőfóliákat, és a végső ellenőrzéseket követően kész is van a műanyag ablak szakszerű beépítése.

 

A VEKA partnerei által biztosított szakemberek mindig figyelnek az ablak beépítés szabályaira

A VEKA széles magyarországi viszonteladói hálózata nem csak a megfelelő ablak kiválasztásában tud segíteni: a megfelelő kivitelezéshez és beépítéshez is tudnak biztosítani szakembereket. Így aztán biztos lehet, hogy olyan ember gondoskodik majd a nyílászáró beállításáról, aki tisztában van az ablak beépítés szabályaival, és munkájának köszönhetően nem kell tartania felesleges karbantartási köröktől. 

A VEKA műanyag ablakprofilok különösen tartósak a robusztus kialakításuknak köszönhetően, és a megfelelő beépítés mellett akár évtizedeken keresztül is számíthat rájuk az otthonában.

A műanyag ablakok beépítési szabályaival kapcsolatban bizalommal felkeresheti a VEKA partnereit a weboldalunkon található viszonteladói térkép segítségével. Ha szakszerű nyílászáró beállításra van szüksége, akkor rájuk mindig számíthat!