ablak_koruli_festes

Az ablak körüli festés és javítási műveletek ugyanúgy hozzátartoznak a nyílászárók karbantartásához, főleg, ha régi fa ablakokkal rendelkezik ingatlanunk. De mi ennek a menete, hogyan érdemes előkészülni és mire kell figyelni? Mi a különbség az ablak festés és az ablak mázolás között? Szakember nélkül is megoldható?

A VEKA következő cikkében összeszedtük Önnek a legfontosabb tudnivalókat a témában, valamint, hogy hogyan lehet megúszni a legtöbb felületkezelési műveletet műanyag ablakkal!

 

Ablak körüli festéssel vagy javítással megúszható az ablakcsere?

Hacsak nem pusztán design okokból szeretnénk új színvilágot látni az otthonunkban, az ablak körüli festés kérdése főleg régi, megviselt állapotú nyílászáróknál merül fel. Érdemes mérlegelni, hogy hosszú távon az ablak javításával, vagy a teljes cseréjével járunk jobban.

  • Ha csak a régi zománcfesték réteg sárgult el és maga a tok jó állapotban van (nem töredezett, nincs benne sok korhadás), akkor egy kis újrafestéssel megoldható a probléma. 
  • A régi, rosszabb állapotú nyílászáróknál már nagyobb anyagköltséggel és több idővel érdemes számolni. Habár igaz, hogy még a legelhanyagoltabb állapotban lévő ablakokat is helyre lehet hozni, nem biztos, hogy ez megéri nekünk hosszú távon. Bármennyire is előkészítjük az ablak körüli festést, jó esetben is csak 5-6 évet nyerünk vele, mielőtt újból sort kell keríteni a felületkezelésre.

 

Miért van szükség a fa ablakok festésére, felületkezelésére?

A fa ablakok fő tulajdonsága, hogy a nedvesség hatására megvetemednek, és emiatt nagyon ki tudnak száradni. Emiatt a festékréteg pár év után fokozatosan lekopik a profil felületéről. Ezért van szükség az ablak körüli festésre gyakrabban.

Ennek nem csak esztétikai következményei vannak. A keret is károsulhat, aminek hatására romolhat az ablak tartóssága és szigetelési képessége is. Ez megemelheti a fűtési költségeinket, mivel nagyobb lesz az ingatlan hővesztesége.

Napjaink szélsőséges időjárási körülményei nem igen kedveznek a fa ablakoknak, hiszen az esőzésen kívül az erős UV sugárzás is ártani tud a keretnek hosszú távon.

Ezért is dönt sok háztartás a fa ablak felújítása helyett a műanyag ablakcsere mellett.

 

Ablak mázolás vagy festés?

Az ablak mázolása nem jelenti ugyanazt, mint a festés! A festésnek kizárólag esztétikai célja van. Ezzel szemben a mázolásnak védelmi funkciója is van, mivel az adott színárnyalaton kívül tartósabb védőbevonatot is ad a tok felületének.

A fa ablakok esetében pont az előbb említett vízzel és kiszáradással szemben hivatott ez védelmet nyújtani, ameddig csak lehet. Acél ablakok esetében leginkább a korrózió és a rozsdásodás elkerülése miatt alkalmazzák. 

 

Az ablak körüli festés és javítás lépései – Mire figyeljünk mázolásnál?  

Az ablak körüli festést, javítást, mázolást házilag is megoldhatjuk, de ha bizonytalanok vagyunk a saját barkács tudásunkban, szakembert is bevonhatunk, akinek ez rutinmunka. Leginkább így lehetünk biztosak a tartós végeredményben.

1. A helyiség előkészítése

Az ablak mázolását mindenképp olyan helyen végezzük, ahol tudunk rendesen szellőztetni. Az erős festékszag nagyon kellemetlen tud lenni, rosszabb esetben fejfájást, rosszullétet, de akár ájulást is okozhat a felszabaduló oldószerek miatt. Ráadásul még a bútorokba és a falakba is beszívhatja magát. Ezen felül ez azért is fontos, hogy a festék rendesen meg tudjon száradni.

Érdemes természetes fényben dolgozni, hogy követhessük a festék felhordásának egyenletességét. Továbbá nem ajánlott 10 fok alatt dolgozni, mert a nagy hidegben elképzelhető, hogy a festék nem köt meg teljesen. 

2. Az ablak mázolás pozíciója

Az ablak mázolást akár úgy is elvégezhetjük házilag, hogy nem akasztjuk le a nyílászárót. Habár ez így egyszerűbbnek tűnhet, mint leakasztani a keretet, a kielégítőbb eredmény érdekében mégis érdemesebb vízszintesbe helyezni az ablakot – könnyebb így egyenletes munkát végezni, és nem fognak látszódni a folyás irányai. Ügyeljünk ilyenkor a megfelelő alátámasztásra, a mázolóállvány még mindig a legpraktikusabb megoldás ilyenkor.

Az ablakszárny leakasztása után távolítsuk el a zsanérokat és a zárakat, továbbá maszkoló szalaggal takarjuk le az üveget, hogy ne érje festék.

3. Az ablakkeret ellenőrzése, a mázolás előkészítése

Az ablak mázolás előkészítéséhez az is hozzátartozik, hogy az elkövetkezendő időérzékeny lépéseket mindenféle akadály nélkül el tudjuk végezni. A festékrétegek közti száradási időszakok alatt az is fontos, hogy biztonságosan, és megfelelő hőmérsékleten tudjuk tárolni a festéket és a vegyszereket.

Az ablakkeretet festés előtt alaposan meg kell tisztítani. Ehhez szükségünk lesz kaparószerszámokra, drótkefére, spaklira. A könnyen leeső, lekaparható festékréteget el kell távolítani, valamint a korhadt, sérült fa részeket is.

Ha mindenhol lazának érezzük a festékréteget, akkor nincs mese, mindenhonnan el kell távolítani.

Fa ablakok esetében ehhez érdemes festékmarót vagy hőlégfúvót használni. Addig kell melegíteni a régi festékréteget, amíg az felhólyagosodik, így spaklival könnyebben eltávolítható. 

4. Az ablak csiszolása

Az ablakkeret csiszolását nem kerülhetjük el, bármilyen módszert is alkalmazunk a régi festékréteg eltávolítására. Csiszológéppel könnyebb dolga lesz, de egy durvább csiszolólap is megteszi. A lényeg, hogy matt felületet kapjunk, mert ez jobb tapadást fog eredményezni az ablakkeret körüli festésnél.

A csiszolást minden újabb anyagréteg felvitele és megszáradása után el kell végezni. Csiszolás után pedig mindig ügyeljen a portalanításra is!

5. Az ablakkeret javítása – Sík felület létrehozása

Minden felületi egyenletlenséget meg kell igazítani. A repedéseket és réseket be kell tömni tömőanyaggal, a mélyedéseket síkba kell hozni.

6. Impregnáló alapozóréteg, tapaszolás, száradás után újabb csiszolási kör

Az impregnáló alapnak (pl. fa ablakok esetében lenolajkence) a megszáradása akár egy teljes napot is igénybe vehet, ezzel mindenképp számoljunk!

7. Közbenső réteg felvitele, újabb csiszolás

Ez lehet zománcfesték vagy egy olyan anyag, ami segít elkerülni a korróziót. A közbenső réteg célja, hogy tartósabb bevonatot képezhessünk, jobb tapadással.

8. Fedőréteg felvitele

Az oldószeres vagy vizes alapú zománcfesték felhordása, egy rétegben.

9. Utókezelési munkálatok

Minden más egyéb felületre fröccsenő festéket le kell tisztítani időben még kötés előtt, nedves kendővel vagy oldószeres ronggyal. Polírozással nem csak fényesebb lesz a mázolás megjelenése, de növeli a festett felület tartósságát is.

 

Mi a helyzet a műanyag ablak körüli festéssel? A kategóriás VEKA profilok 

Dióhéjban: a műanyag ablakok festése nem szükséges, előre színezett, strapabíró ablakfóliával kaphatók. 

Természetesen ettől még nem lehetetlen újrafesteni őket, ha design okokból más színre vágyunk. Ilyen esetben viszont ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott festék alkalmas legyen a kemény PVC-ből készült profilok festésére. A legtöbb festék típus ugyanis nem tud megtapadni a műanyag ablakkeretek felületén.

 A legfelső „A” kategóriába tartozó profilok különösen hosszú élettartammal rendelkeznek, nem vetemednek meg, nem színeződnek el, és kiválóan ellenállnak a szélsőséges időjárási körülményeknek hosszú távon is.

Ráadásul mivel több mint 50 különböző színes műanyag ablakprofil közül válogathat, így az alap fehér színárnyalaton kívül is bőven van lehetőség egyedi designra. Akár fa hatású műanyag ablakot is választhat, és akkor továbbra is élvezheti a fa természetes megjelenését otthonában anélkül, hogy lemondana a műanyag profilok tartósságáról.

A VEKA műanyag profilok sima lakkfelülete a karcolásnak és a kopásnak is remekül ellenáll, az esetleges szennyeződéseket könnyű eltávolítani a felültükről. A kiváló szigetelési megoldásoknak köszönhetően pedig az ablakcsere ára is könnyen meg tud térülni hosszú távon a megspórolt fűtési költségekből!

A régi fa ablakok festésével és javításával házilag is megpróbálkozhat, de hosszú távon az ablakcsere kevesebb utómunkálatot és karbantartást von maga után. Az A osztályú, minőségi VEKA műanyag ablakprofilokkal minimális tisztítás mellett akár 50 évvel később sem lesz szükség a tok felületkezelésére és újrafestésére.

Keresse meg az Önhöz legközelebb eső partnerünket a VEKA viszonteladói térképen, és válassza ki kedvenc színét több mint 50 különböző lehetőség közül!