műanyag ablak festése

Ablakcsere előtt sokakban felmerült már az a kérdés, hogy mennyire szükséges a műanyag ablakok festése. Ha színes műanyag ablakot választunk, akkor később újra kell festeni a profilok felületét a fa tokokhoz hasonlóan? Mire kell figyelni, ha a műanyag ablakprofilok festését házilag próbáljuk megoldani?

A VEKA következő cikkében most ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg!

 

Mitől ilyen népszerűek a színes műanyag ablakok?

A színes műanyag ablakok egyre népszerűbb kellékekké váltak az elmúlt évek építkezései és lakásfelújításai alatt. Árban kedvezőbbek a fa tokokhoz képest, mégis tartósabbak, kevesebb karbantartást igényelnek, és a tisztításuk is pofonegyszerű. Sokkal ellenállóbbak az időjárási körülményekkel szemben, valamint a fa profilokkal ellentétben idővel nem vetemednek meg az eső hatására.

Tény, hogy a legmagasabb minőségi kategóriába tartozó profilok több extrával felszerelve már túlszárnyalhatják a fa tokok árát, azonban hosszú távon könnyen megtérülhet ennek a költsége a megspórolt fűtési költségekből. A műanyag nyílászárók ugyanis jóval magasabb szigetelési teljesítményt tudnak nyújtani, aminek köszönhetően közel sem kell annyit fűteni, hogy a hideg évszakok alatt is kellemes maradjon a lakás belső hőmérséklete. Ennek köszönhetően az épületek energetikai besorolásán is lehet javítani.

 

Tényleg lehetséges a műanyag festése házilag?

Röviden: a színes műanyag ablakok festése lehetséges, de a fa profilokkal ellentétben nem feltétlen szükséges. A fa tokok esetén legfeljebb 5-6 évente utólagos felületkezelés és festés szükséges, hogy megőrizzék esztétikus, természetes megjelenésüket.

Leginkább 2 ok miatt szokták újrafesteni az előre színezett műanyag ablakokat:

  • Amikor elszíneződik a műanyag ablakprofil

A régi és alacsonyabb minőségi besorolású nyílászárók nem tudnak olyan jól ellenállni a napfénynek és az egyéb időjárási viszontagságoknak, mint az „A” osztályú VEKA profilok. Az UV sugárzás miatt nem tudják hosszú távon megőrizni eredeti megjelenésüket, és vagy elsárgulnak, vagy porózussá válnak.

 

  • Design okokból

Olyan helyzet is előfordulhat, hogy bár a színes műanyag ablakunk továbbra is olyan jól mutat, mint a beépítés napján, az általunk kiválasztott színárnyalatot meguntuk, vagy lakásfelújítás után már nem passzol az otthonunk új külsejéhez. Az alapnak számító fehér műanyag ablakok sokféle design-hoz passzolnak, de ha ennél kevésbé semleges színű fóliát választottunk, elképzelhető, hogy pár év múlva már nem felel meg az ízlésünknek.

 

A színes műanyag ablakok festése házilag – Mire kell figyelni?

Ha házilag vágna neki a színes műanyag ablakok festésének, akkor mindenképpen figyeljen a következő lépésekre:

  • Nem mindegy, hogy milyen anyagot választ a színes műanyag ablakok festésére

A műanyag felületek mázolása nem egyszerű feladat, mert összetételükből adódóan a legtöbb festék nem tud rajtuk megtapadni. Így mindenképpen olyan festéket válasszon, aminél külön jelezve van, hogy használható PVC festésére is. Arra is figyeljen, hogy a kiválasztott festék UV álló legyen, így nem kell majd olyan gyakran újrafestenie a profil felületét kopása vagy elszíneződés miatt. Nem érdemes megspórolnia a megbízható termékek árát, ha tartós eredményt szeretne elérni a profilok felújításánál.

 

  • Nem mindegy, milyen színt választ ki a műanyag ablakok festéséhez

Alapvetően nincs nagy korlátozás a szín kiválasztásánál – ha bármi miatt már nem megfelelő régi műanyag ablakának színe, akkor bőven lesz miből válogatnia. 

Egy apró szempontot érdemes azonban fejben tartania a festék megvásárlása előtt.

Ha eredetileg világosabb színárnyalattal rendelkezett a műanyag ablakunk, ezt ugyanúgy egy másik világos színárnyalattal célszerű átfesteni. Ugyanez vonatkozik a sötétebb színekre. Nem megfelelő kombináció esetén ugyanis átüthet a profil eredeti színe, így sajnos közel sem leszünk beljebb, mint a műanyag ablak festése előtt.

 

  • A színes műanyag ablak festésének az előkészítése

A festendő műanyag profil felületét alaposan portalanítsa és tisztítsa meg mosószeres vízzel, hogy se zsír, se más egyéb szennyeződés ne legyen rajta. Mindenképpen győződjön meg a tisztítás előtt, hogy a kiválasztott tisztítószernek nincsen maró hatása, hogy semmilyen módon se károsítsa a profil felületét.

Elsőre triviálisnak tűnhet, de mindenképpen hagyjon elég időt ennek a lépésnek, legyen alapos. Ha bármilyen kisebb foltnyi olaj, zsír, vagy egyéb kosz marad a profilon, akkor ott nem fog tudni megfelelően megtapadni a festék, így idővel lepereghet, és kezdheti az egészet elölről.

 

  • Maszkolás

Különféle barkács- és festékboltokban lehet úgynevezett „maszkolószalagokat” kapni – ezekkel kell leragasztani a műanyag ablaknak azon részeit, amiket nem festünk le. Így sokkal könnyebben, és pontosabban tud majd dolgozni, ami a végeredmény szépségén is meg fog látszani. Arra is figyeljen, hogy a padlót is takarja le, hogy megóvja az esetleg lecsöppenő festéktől.

 

  • A színes műanyag ablak festése

Ecset, festékszóró, vagy henger használatával hordja fel a festékanyagot több rétegben. A legtöbb esetben két rétegnyi festék bőven elegendő, a rétegek közt viszont ki kell várni a kötési időt, ez körülbelül 2 óra. Miután ezzel elkészült, általában 24 óra után szárad meg teljesen az új festékréteg a műanyag ablakokon.

 

Színes műanyag ablakok – VEKA profilok több mint 50 különböző színben

A VEKA színes műanyag ablakprofiljai nem igényelnek utólagos felületkezelést, nem színeződnek el, és nem is szükséges őket újrafesteni. Nem vetemednek meg a nedvesség hatására.

Több mint 50 különböző színes műanyag ablakfólia közül válogathat, így bőven lesz lehetősége saját ízlése szerint megtervezni otthonának külsejét. A VEKA előre színezett műanyag ablakprofiljai bármilyen építészeti stílushoz és belső design-hoz harmonikusan tudnak illeszkedni, akármilyen színvilágot is szeretne kihangsúlyozni. Akár fa hatású műanyag ablakprofilokat is választhat, így ugyanúgy élvezheti a fa tokok természetes megjelenését anélkül, hogy le kellene mondania a műanyag ablakok előnyeiről.

Ezen felül a VEKA színes műanyag ablakprofilok lakkfelülete karcolás-, kopás-, és UV álló, így évtizedekkel később is ugyanolyan esztétikus benyomást tudnak kelteni az otthonában, mint a beépítés napján. Ehhez csupán minimális karbantartás és tisztítás szükséges, az esetleges szennyeződéseket rendkívül egyszerű letakarítani a profil felületéről.

Széles magyarországi partnerhálózatunknak hála pedig könnyen megrendelheti az Ön által preferált színes műanyag ablakokat, amelyeknek a szakszerű beépítéséhez is segítséget biztosítanak a partnereink.

 

Összefoglalva, a műanyag ablakok festésével házilag is megpróbálkozhat, ha figyel a megfelelő lépésékre. Ugyanakkor az „A” osztályú, csúcsminőségű VEKA színes műanyag ablakprofilokkal minimális karbantartás és tisztítás mellett hosszú évtizedek után sem lesz szükség a profilok felületkezelésére és újrafestésére.

KERESSE MEG az Önhöz legközelebb eső VEKA partnert, és válassza ki kedvenc színét több mint 50 különböző lehetőség közül!