ketretegu_uvegezes

A kétrétegű üvegezés kérdése bármilyen típusú nyílászárónál felmerülhet, amikor az otthonunk hőveszteségét szeretnénk lecsökkenteni. Műanyag ablak és erkélyajtó esetében is praktikus megoldás arra, hogy érezhető különbséget érjünk el a szigetelési teljesítményben.

A VEKA következő blogbejegyzésében összeszedtük Önnek a legfontosabb tudnivalókat a kétrétegű hőszigetelt üveggel kapcsolatban!

 

A kétrétegű üvegezés jelentése – Miben más a hagyományos ablakokhoz képest?

A kétrétegű üvegezés kifejezéssel több műanyag ablak és ajtó forgalmazó weboldalán találkozhatunk. Ahogy a neve is jelzi, ilyenkor egy extra hőszigetelt üvegréteget építenek be a nyílászáró tokjába. Az egyes rétegek között távtartók találhatók, amelyek gondoskodnak a megfelelő távolságról.

A többrétegű nyílászárók ebből adódóan súlyban is többet nyomnak az átlagos kivitelezésekhez képest. Annál inkább fontosabb a szakszerű beépítés, mivel négyzetméterenként akár 20 kg-ot is nyomhat egy kétrétegű hőszigetelt üveggel ellátott műanyag ablak!

A többrétegű ablak a magasabb árért és a nagyobb tömegért cserébe viszont jelentős energiamegtakarítással kárpótolhat a hőszigetelésnek köszönhetően.

 

Kétrétegű hőszigetelt üvegezésnél kiemelt szerepe van műanyag ajtó- és ablakprofilnak

Továbbra is az egyik leggyakoribb tévhit a kétrétegű hőszigetelt üvegezéssel kapcsolatban, hogy az extra üvegréteg elhelyezésével már önmagában javíthatunk egy ajtó vagy egy ablak szigetelési teljesítményén.

Ez nem igaz.

A hőveszteséget nem az extra üvegréteg csökkenti, hanem az üvegrétegek között található nemesgáz. Ez jellemzően argon gáz szokott lenni a háztartások esetében, de a kripton gázzal még ennél is jobb teljesítményt lehet elérni.

Bármelyik nemesgázt is alkalmazzák gyártásnál, a lényeg, hogy elegendő helyet kell neki biztosítani az egyes üvegrétegek között. Amennyiben ez nem történik meg, és csak egymásra helyezik az üvegrétegeket, akkor a megoldásnak nincs sok értelme azon felül, hogy üres reklámfogással próbálunk megmagyarázni egy árkülönbséget.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kétrétegű hőszigetelt üvegezés olyan műanyag profilt követel meg, ami:

  • egyrészt elég vastag ahhoz, hogy elegendő helyet biztosítson a rétegek közti nemesgáznak,
  • másrészt pedig elég robusztus ahhoz, hogy hosszú távon is meg tudjon birkózni az extra üvegréteggel járó súllyal.

A VEKA piacvezető nyílászáró profil gyártó Magyarországon is széles, megbízható partnerhálózattal rendelkezik. Csakis „A” kategóriás, tartós kemény PVC-ből készült profilokat gyártunk, amelyek egyaránt alkalmasak kétrétegű üvegezésű ablakokra, vagy akár az ennél is magasabb szigetelési teljesítményt biztosító háromrétegű üvegezésre. 

Szakszerű beépítés és minimális karbantartás mellett akár 50 évig is számíthat kiváló szigetelési teljesítményre anélkül, hogy sok figyelmet kéne szánni ezekre a nyílászárókra az otthonában. 

 

Mit takar a kétrétegű üveg hőátbocsátási tényezője?

A kétrétegű üveg hőátbocsátási tényezője, az úgynevezett U érték jelzi a hőveszteség mértékét. Ebből adódóan minél alacsonyabb U értékkel rendelkezik egy nyílászáró, annál jobban képes szigetelni.

Mértékegysége: W/m2K.

Már az 1 W/m2K U értéket megközelítő hőátbocsátási tényező is kiváló hőszigetelési teljesítményre utal, de a VEKA műanyag profiljaival még ennél is jobban le lehet csökkenteni a hőveszteséget!

A hőátbocsátási tényezőn kívül az ablakok légkamráinak számát is szokták említeni viszonyítási pontként. Eszerint minél több a légkamrák száma, annál magasabb a nyílászáró hőszigetelési teljesítménye. Azonban itt is vigyáznunk kell, mivel a többrétegű üvegezéshez hasonlóan itt is a profil beépítési mélységétől függ, hogy realisztikusan hány légkamra fér el benne. Itt is óvakodjunk az üres reklámfogásoktól!

 

Kétrétegű üveg cseréje háromrétegűre – Megéri a befektetés?

A kétrétegű üveg cseréje háromrétegűre akkor merülhet fel, ha még magasabb hőszigetelési teljesítményt szeretnénk elérni. 

Habár a több üvegrétegnek magasabb az anyagköltsége – akár 30 kg-ot is nyomhat négyzetméterenként – a magasabb ár ellenére sokak szerint megéri egy 3 rétegű műanyag ablak beépítése.

A kényelmi szempontokon felül az is jelentős érv, hogy havonta akár 30%-ot is lehet spórolni az ilyen megoldásokkal, így hosszú távon könnyen megtérülhet a befektetésünk magasabb kezdeti költsége.

Az A kategóriás VEKA műanyag profilok egyaránt alkalmasak három- és kétrétegű üvegezésre. Partnereink segítségével könnyen kiválaszthatja azt a megoldást, ami jobban megfelel a céljainak. Ha pedig a jövőben lecserélné a kétrétegű üveget háromrétegűre, ahhoz is tudnak tapasztalt szakembert biztosítani! 

 

A kétrétegű üvegezés 5 legfontosabb előnye összefoglalva

Még ha nem is fektetünk be a drágább három rétegre, már a kétrétegű üvegezésnek is jelentős előnyei vannak a hagyományos ablaküvegezéshez képest.

 

  1. A hőszigetelt kétrétegű üvegezéssel elért energiamegtakarítás 

A kényelmi szempontokon kívül a hőszigetelt kétrétegű üvegezés egyik legnagyobb előnye egyértelműen a megtakarított fűtési költségekben rejlik. Mivel nagymértékben képes lecsökkenteni a hőveszteséget, nem jut be olyan könnyen a hideg levegő a lakásba, és nem szökik ki a benti meleg levegő. Jóval kevésbé kell támaszkodnunk a lakásunk fűtőberendezésére, hogy fenntartsunk egy kellemes belső hőmérsékletet.

Ez a magasabb szigetelési teljesítmény nyáron is előnyös, mivel akkor a meleg levegő bejutását mérsékli. Ebből adódóan nincs akkora szükség a klímaberendezésre, hogy lehűtsük a lakást.

Habár tény, hogy a hőszigetelt kétrétegű üvegezés teljesítménye nem tud versenybe szállni a három rétegű kivitelezéssel, az ára viszont alacsonyabb. A kevesebb üvegrétegből adódóan pedig kevésbé csökkenti a beáramló természetes fény mértékét.

 

  1. Kétrétegű üvegezéssel az otthonunk energetikai besorolásán is javíthatunk

A kétrétegű üvegezéssel ellátott nyílászárók a CO2 kibocsátás csökkentéséhez is hozzájárulnak. A környezetvédelmi szempontokon túl az ingatlan értékét is növelik az ilyen megoldások. 

 

  1. A kétrétegű üvegezés hangszigetelési teljesítménye

A hőszigetelési képesség növelése mellett a hangszigetelési teljesítmény növelésében is szerepet játszik a kétrétegű üvegezés. Forgalmasabb helyszíneken lévő ingatlanok esetében (mint például a belváros) ez rendkívül nagy előny tud lenni, és megkönnyíti mind az otthoni munkát, mind az otthoni pihenést.

 

  1. A kétrétegű üvegezés biztonsági szintje

Nem csak a szeszélyesebb időjárás ellen nyújt nagyobb védelmet a kétrétegű üvegezés. A nagyobb tömegből adódóan jóval nehezebb azt betörni a hagyományos ablaküveghez képest. Főleg, ha még extra biztonsági kiegészítőkkel szereljük fel a nyílászárónkat, amik mind könnyen beszerezhetők a VEKA magyarországi partnereinél.

 

  1. A kétrétegű hőszigetelt üveg kevésbé hajlamos párásodásra

A jobb hőszigetelési tulajdonságainak köszönhetően kevésbé kell tartanunk attól, hogy bepárásodnak a kétrétegű üveggel felszerelt ablakok és erkélyajtók. Ugyanakkor a penészedés megelőzésére még mindig az a legbiztosabb megoldás, ha ügyelünk a naponta többszöri szellőztetésre. Ebben a VEKA műanyag profilokba beépített ablak légbevezető is sokat tud segíteni.

 

Kétrétegű üvegezéssel felszerelt VEKA műanyag ablakok és erkélyajtók

A kétrétegű üvegezés egy befektetés. A VEKA magyarországi partnereivel biztos lehet abban, hogy ez meg is fog térülni hosszú távon, akár műanyag ablak, akár műanyag terasz- vagy erkélyajtóról van szó.  

Partnereink a megfelelő ablakprofil és tartozékok kiválasztásán kívül tapasztalt szakembert is tudnak biztosítani a helyszíni felméréséhez, a beépítéshez, és minden esetleges utómunkálathoz és karbantartáshoz is.  

Így nyújtunk biztos megoldást akár a következő 50 évre.

Forduljon bizalommal az Önhöz legközelebbi VEKA viszonteladóhoz!