fa ablak felújítása

A fa ablakok felújítása vagy cseréje műanyag profilra sok háztartásban felmerült már kérdésként. Melyikkel járunk jobban? 

A VEKA következő cikkében most összehasonlítottuk Önnek a fa és műanyag ablakok főbb előnyeit és hátrányait!

 

Fa ablak felújítása házilag VS csere műanyag ablakra – előnyök és hátrányok

A teljes ablakcsere a legtöbb esetben költségesebb, mint házilag felújítani a fa ablakokat. Azonban nem csak a kezdeti árakat érdemes nézni a választásnál. A műanyag ablakok hosszú távú előnyei már sokakat meggyőztek arról, hogy ideje új nyílászárókat beépíteni.

Nézzük milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a döntésnél!

 

Mi szól a fa ablakok felújítása mellett/ellen?

A fa ablakok előnyei:

 • A fából készült ablakprofilok már régóta jelen vannak a piacon, és sok régebbi ingatlanban és nyaralóban megtalálhatók. Sokan ragaszkodnak a fa profilok természetes megjelenéséhez a sterilebbnek ható fehér PVC műanyag ablakokkal szemben. Emellett pedig többféle faanyagból válogathatunk, így megannyi lehetőség van saját ízlésünk szerint kialakítani az otthonunk természetközeli design-ját.
 • A legtöbb esetben a fa ablakok felújítása alacsonyabb áron is megoldható egy új, modern műanyag ablak beépítéséhez képest.

 

A fa ablakok hátrányai:

 • A fa ablakok felújítására sokkal gyakrabban van szükség – legjobb esetben is 5 évet bír ki egy fából készült profil karbantartás nélkül. A rendszeres karbantartás része a felületkezelés és a profil újrafestése. Az újabb festékréteg felvitele előtt a régit is el kell távolítania, majd le kell csiszolnia a profilt, hogy egyenletes legyen.
 • Rendszeres karbantartás és szellőztetés hiányában a fa profilok könnyen gombásodhatnak.
 • A fából készült profilok sokkal kevésbé bírják az esőt, mivel a nedvesség hatására megvetemednek, ami ront a szigetelési képességükön is.
 • A fokozatosan romló szigetelési képesség hosszú távon a megspórolt ablakcsere díját is aláássa, mivel minden hónapban többet fizetünk így a fűtésért.
 • A csökkenő szigetelési teljesítmény pedig az ingatlan energiahatékonyságán is rontanak.

 

Mi szól amellett/azellen, hogy a fa ablakok felújítása helyett lecseréljük őket műanyag profilokra?

A műanyag ablakok előnyei:

 • A műanyag nyílászárók elsősorban kiváló ár-érték arányuknak köszönhetően váltak ilyen népszerűvé. Régen sokan azért döntöttek a fa ablakok vásárlása és felújítása mellett az otthonukban, mert a műanyag profilok egyszerűen túl drágák voltak. Árakat tekintve azonban, ha egy új műanyag vagy fa ablak beépítését hasonlítjuk össze, azonos paraméterek mellett manapság már pont a fa ablakok drágábbak a műanyag nyílászárókhoz képest.
 • A műanyag ablakok hosszú élettartamuknak köszönhetően évtizedeken át is ugyanolyan rendeltetésszerűn működhetnek. Ehhez csupán annyi kell, hogy az ablakcsere és az új műanyag profil beépítése szakszerűen történjen. Ezt követően pedig nagyon minimális karbantartás és tisztítás mellett is sokáig helytállnak majd az új nyílászáróink, anélkül, hogy szükség lenne pár évente utólagos felületkezelésre.
 • A kiváló hang- és hőszigetelés, amit egy „A” osztályú VEKA profil tud biztosítani a megfelelő üvegezéssel nagyban hozzájárul az otthonunk komfortérzetéhez. A magas hőszigetelési teljesítmény nem csupán az ingatlan energiahatékonyságát növeli, a fűtési költségek csökkentésében is segít. Főleg, ha többrétegű üvegezéssel rendeljük meg az új műanyag ablakunkat. A VEKA műanyag ablakprofilok 2 és 3 rétegű üvegezésre is alkalmasak, és havonta akár 20-25%-kal is csökkenthetik a fűtési költségeinket.
 • Sokan a természetes megjelenésük miatt ragaszkodnak a fa ablakokhoz egy új műanyag ablak beépítés helyett. Azonban még erről sem kell lemondani, ha a VEKA színes műanyag profiljai közül válogat. A több mint 50 különböző szín között több fa hatású műanyagablakprofil is szerepel.

 

A műanyag ablakok hátrányai

 • Az árakat nézve az extra szigetelési megoldásokkal és kiegészítőkkel felszerelt műanyag ablakok beépítése drágább ablakcserét jelent a fa ablakok házilag történő felújításához képest. Ugyanakkor érdemes fejben tartanunk, hogy ez az árkülönbség csupán a vásárlás pillanatában jelent hátrányt. Mivel a műanyag ablakok jóval tartósabbak és hosszabb élettartammal büszkélkedhetnek a fa profilokhoz képest, így sokkal könnyeben megúszhatja a hosszú távon összeadódó költségeket, amik a felmerülő karbantartásokból és javításokból keletkezhetnek. Ehhez pedig még hozzájárul a fűtési költségekből megspórolt összeg is.
 • A kiváló szigetelési teljesítmény egy kétélű kard tud lenni a műanyag ablakok esetében, mivel megfelelő légcsere hiányában könnyebben tud párásodni az ablak felülete, és könnyebben be tudnak penészesedni a falak. Szerencsére ez a hátrány könnyen elkerülhető, ha VEKA műanyag ablakprofilok mellett döntünk, mivel beépített szellőzőjüknek köszönhetően egyszerűen meg lehet oldani a lakásban a megfelelő légcserét.

 

Fa ablak fejújítás helyett új műanyag profil – megéri házilag próbálkozni az ablakcserével?

Ha a fa ablakok felújításáról van szó, házilag is el lehet végezni az olyan műveleteket, mint a profilok felületkezelése és újrafestése. Ezekre a műveletekre nem lesz szükség, ha ablakcsere esetén műanyag profil mellett dönt, azonban egy műanyag ablak beépítése nem egy mindennapi művelet. Összetett feladat, ami szakember számára rutinszerű, de megfelelő tapasztalat és eszköz nélkül nem érdemes nekilátni.

Ha ront a műanyag ablak hőszigetelésén, az csak megnövekedett fűtési költségekkel jár, rosszabb esetben pedig extra javítási költségeket is kell fizetnie, vagy akár egy teljes ablakcsere díját. A beépítés menetéről több útmutatót is lehet találni online, de szinte minden gyártó és kivitelező egyhangúan azt ajánlja, hogy menjen inkább biztosra, és bízza szakemberre az ablakcserét.

 

Összességében kijelenthetjük, hogy sajnos a természetes megjelenésen kívül nem sok minden szól amellett, hogy házilag fáradozzon a fa ablakok felújításával. Hosszú távon rengeteg időt és pénzt spórolhat, ha a műanyag ablakcsere mellett dönt. A VEKA által gyártott „A” osztályú műanyag profilok az európai DIN EN 12608 szabvány minőségi követelményeinek is megfelelnek. Jóval kevesebb karbantartással járnak, mivel nem igényelnek utólagos felületkezelést, és kiváló szigetelési teljesítményüknek köszönhetően könnyen megtérülhet az ablakcsere díja a megspórolt fűtési költségekből.

Miért ne használná ki Ön is a műanyag ablakok előnyeit az otthonában? Keresse meg az Önhöz legközelebb eső viszonteladót a VEKA weboldalán! Bízza partnereinkre a fa ablakok cseréjét és az új műanyag ablakok szakszerű beépítését!