ablak_hangszigeteles

Az ablak és tolóajtó hangszigetelés kapcsán gyakran felmerül a többrétegű üvegezés, azaz a hangszigetelő üvegezés kérdése. Mit takar ez a pontosan? Meglévő nyílászáróknál is megoldható az alkalmazása, utólag is? Milyen tényezők játszanak még szerepet a zajszennyezés csökkentésében? A VEKA következő cikkéből megtudhatja a válaszokat ezekre a lényegi kérdésekre!

 

Az ablak és tolóajtó hangszigetelés jelentősége

Az ablakok és tolóajtók hangszigetelése minden irodánál és háztartásnál kulcsfontosságú kérdés. Forgalmasabb helyeken lévő ingatlanok számára mondhatni kihagyhatatlan, de hosszú távon mindenki jól jár azzal, ha elegendő a nyílászárók zajvédelmi szintje.

  • Kényelem. A zajszennyezés csökkentése már csak kényelmi szempontból is fontos. Ki ne akarna saját otthonában nyugodt pillanatokat élvezni? És természetesen munka alatt sem árt, ha a kinti forgalom vagy építkezés zaja nem zökkent ki minket az épp aktuális határidőnk betartásától. Mind irodai dolgozók, mind távmunkások számára fontos szempont, hogy a munkakörnyezetük megteremtse a hatékony munka feltételeit.
  • Egészségmegőrzés. Ráadásul az erkély tolóajtók és ablakok hangszigetelése hosszú távon is fontos lehet az egészségünk megőrzéséhez. Rosszabb esetben a túlzott zajszennyezés alvászavarhoz is vezethet, ami további szövődményekkel járhat.
  • Hőszigetelés. Ráadásul a legtöbb hangszigetelési megoldás átfedésben van a hőszigeteléssel is, amivel nagyban csökkenthetjük egy ingatlan fűtési igényét.

 

Ablak és tolóajtó hangszigetelés – Milyen tényezők kapnak szerepet a zajvédelmi szintben?

Habár a megfelelő zajvédelem nem csak az ablakok és tolóajtó hangszigetelésén múlik (belső terek nagysága, homlokzati fal szigetelése, bútorok mennyisége…), tény, hogy minőségi nyílászárókkal már sokat tehetünk a zajszennyezés csökkentéséért. 

Vegyük végig, hogy elsősorban mi befolyásolja egy nyílászáró zajvédelmi szintjét:

  • Az ablakok és tolóajtók hangszigetelése nagyban függ a szakszerű beépítéstől. Mondhatni ez az alapja az egész folyamatnak. Mit számít, hogy a legmagasabb zajvédelmi osztályba tartozó nyílászárót vásároltunk, ha már egy apró hiba is elég a házi megoldásoknál ahhoz, hogy rontsunk a nyílászáró szigetelési teljesítményén? Nem érdemes ezen a fázison spórolnunk. Egyrészt azért, mert nagyban elmaradhat az elvárt szigetelési eredmény, másrészt azért, mert rosszabb esetben hamarabb kell költséges javítási körökkel számolnunk. Tapasztalt szakemberrel ezeket a kellemetlenségeket mind megúszhatjuk.
  • A profil anyaga. Az egyik legfontosabb tényező, ami a többrétegű üvegezési lehetőségeket is befolyásolja minden ablaknál és tolóajtónál. A műanyag, kemény PVC-ből készült profilok hangszigetelési teljesítménye könnyen túlszárnyalhatja a fából készült tokokét. Leginkább azért, mert a műanyag jobban ellen tud állni az időjárási körülményeknek (UV sugárzás, eső), és nem vetemedik meg idővel. Ráadásul akár fa hatású műanyag nyílászárót is választhatunk!
  • Szigetelő gumik (tömítések). A szakszerű beépítés részeként be kell tömni a fal és az ablak vagy tolóajtó profil között lévő réseket a megfelelő szigetelőanyaggal. Ennek a folyamatnak a részét képzik a szigetelő gumik. Így nem csak a kintről beáramló hideget, de a zajszintet is lehet csökkenteni.

Fontos azonban, hogy a tolóajtó és ablak tömítések hangszigetelési állapotának ellenőrzési részét képzi a karbantartásnak is. Habár nem kell erre gyakran időt szánni, általában 10-15 évente szükséges ezeket cserélni, ha már nem elég rugalmasak, kiszáradtak, és megrepedezett a felületük.

Új, modern típusú műanyag ablakoknál és tolóajtóknál óvakodjunk az „univerzális” tömítésektől, ugyanis gyártóként eltérhet, hogy pontosan milyen szigetelőgumira lesz szükségünk.

  • Az ablakok és tolóajtók üvegezése. A hangszigetelésben az anyagok súlya és vastagsága is jelentős szerepet játszik. Pontosan ezért tudja nagyban megnövelni egy nyílászáró zajvédelmi szintjét a többrétegű üvegezés, de azzal számoljunk, hogy az ilyen megoldások akár 10-30 kg-ot is nyomhatnak m2-enként.

 

Tolóajtó és ablak hangszigetelés többrétegű üveggel – Akár 70%-os zajszint csökkentés?

A tolóajtók és ablakok hangszigetelési teljesítményét nagyban meg lehet növelni többrétegű üvegezéssel. Hangszigetelő üvegezés alatt ezt a 2-3 rétegből álló üvegszerkezetet értjük.

Az ilyen megoldásoknak része a hangszigetelő fólia is, amit a laminált üvegrétegek külső és/vagy belső részére helyeznek el. Az üvegrétegek aszimmetrikusan vannak kialakítva, különböző vastagsággal. Az egyes rétegek közt nemesgáz található, ami a hőszigetelésért is felel.

Habár értelemszerűen drágább megoldásról van szó, mint a hagyományos ablaküveg, a többrétegű üvegezés a minőségi ablakok és tolóajtók több előnyeit is képes ötvözni:

1. Hangszigetelés. 

Míg egy átlag ablak jó esetben körülbelül 25 decibellel képes csökkenteni a kintről beáramló zaj szintjét, egy 3 rétegű VEKA ablakkal vagy terasz tolóajtóval ez a hangszigetelési teljesítmény akár kétszer annyi, azaz 50 decibel is lehet. Természetesen még ennél is magasabb zajvédelmi szint is elérhető, de az ilyen költséges megoldásokat már inkább építkezési követelmények miatt szokták alkalmazni.

Ha figyelembe vesszük, hogy a városi utcazaj mértéke 70 decibel körül szokott mozogni, ez azt jelenti, hogy egy 3 rétegű VEKA nyílászáró akár 70%-kal is csökkentheti a kintről beáramló zajszennyezés mértékét!

2. Hőszigetelés.

Egy 3 rétegű VEKA tolóajtóval vagy ablakkal havonta akár 30%-kal is lehet csökkenteni a fűtési költségeket egy ingatlanban! Így akár egy teljes ablakcsere ára is könnyen megtérülhet hosszú távon.

3. Biztonság.

A többrétegű üvegezés súlya és a beépített fólia már önmagában jobb védelmet képes nyújtani a hagyományos üvegekhez képest.

 

Miért fontos a megfelelő műanyag profil tolóajtó és ablak hangszigetelésnél?

Ahogy korábban is írtuk, a műanyag tolóajtó és ablak profilok nem csak, hogy jobb hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkezhetnek a fa tokokhoz képest, de a teherbíró képességük meghatározza a többrétegű üvegezési lehetőségeket is.

Mivel a többrétegű üvegezés m2-enként akár 10-30 kg-nyi súlyt is jelenthet, megfelelően stabil, robusztus, és hosszú élettartammal rendelkező műanyag profilt érdemes választanunk ahhoz, hogy hosszú távon is kihasználhassuk a hő- és hangszigeteléssel járó előnyöket.

A VEKA A kategóriás műanyag profiljai a legmagasabb zajvédelmi osztályba tartoznak, és egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű üvegezésre.

 

Tolóajtó és ablak hangszigetelés utólag – Mik a lehetőségek?

Mi a helyzet a már meglévő tolóajtók és ablakok hangszigetelési teljesítményével? Utólag is növelhető, vagy elkerülhetetlen a csere?

Nem minden esetben, de az adott nyílászárónak a profiljától és annak állapotától, illetve az ingatlanunk adottságától is függ majd, hogy milyen lehetőségeink lesznek. Ezért is fontos a szakszerű helyszíni felmérés, ahol többek között a következő szempontok kerülnek figyelembe:

  • Szigetelő gumik állapotának vizsgálata, adott esetben cseréje. Megfelelően záródik a nyílászáró?
  • A meglévő profil beépítési mélysége és teherbíró képessége lehetővé teszi a 2 vagy 3 rétegű üvegezés alkalmazását? Amennyiben igen, a régi profil megőrzése mellett az ablak üvegszerkezetét kell kicserélni. Amennyiben nem, akkor teljes ablakcserére lehet szükség. 

 

Ablak és tolóajtó hangszigetelés kivitelezése a VEKA segítségével

Az ablak és tolóajtó hangszigeteléshez remek alapot adnak a VEKA A kategóriás műanyag profiljai, amelyek akár 50 éven át is képes megbirkózni a többrétegű üvegezés súlyával.

A zajszennyezés és a hőveszteség csökkentésében mindig számíthat partnereinkre is, akik a megfelelő profil kiválasztásán túl a beépítéshez is tudnak biztosítani tapasztalt szakembert.

Keresse meg az Önhöz legközelebbi VEKA partnert a weboldalunkon található térkép segítségével!