zajvedo_folia_ablakra

 

A zajvédő fólia ablaküvegre helyezve elvileg növelheti az otthonunk hangszigetelését. Kérdés persze, hogy ez mennyire igaz, és ha igen, akkor mégis milyen mértékben. A zajszennyezés csökkentése is a legfontosabb szempontok közé tartozik nyílászáró vásárlásnál, főleg az olyan ingatlanok számára, amelyek forgalmasabb helyen találhatók.

A VEKA következő cikkében többek között erre a kérdésre adunk választ, valamint kifejtjük, hogy milyen további tényezők játszanak szerepet a hangszigetelő ablakok teljesítményében! 

 

Hangszigetelő fólia ablakra – Tényleg növeli az üveg zajvédelmi szintjét?

A zajvédő fólia egy speciális hangszigetelő fólia, ami legtöbbször poliészterből készül, és az ablakra helyezhető. Egész pontosan az ablaküveg rétegek között szokás alkalmazni többrétegű üvegezésnél, a rétegek külső és/vagy belső oldalán. SC vagy SL fóliaként is szokott szerepelni a gyártók és forgalmazók weboldalán. Szabad szemmel nem látható a fólia, ami nem csoda, hiszen áttetsző, és alig 1 mm vastag.

De térjünk a lényegre: tényleg működik a zajvédő fólia ablakra? Igen, de nem csak ezen múlik a hatékony hangszigetelés. A hangszigetelő fólia sok egyéb tényezővel együtt járul hozzá a zajszennyezés csökkentéséhez, és leginkább a többrétegű üvegezés részeként járul hozzá a zajvédelmi szint növeléséhez.

Önmagában – ha egyéb kulcsfontosságú aspektusok hiányoznak az ablakból – nem tud kiváló hangszigetelő ablakot „varázsolni” az átlag nyílászáróból. Egyszerűen nem szabad azt gondolnunk, hogy a felragasztásával egyből meg tudjuk oldani a problémánkat, ha a nyílászáróink egyébként nem felelnek meg a modern kor követelményeinek.

 

Zajvédő fólia ablakra és egyéb tényezők, amelyek befolyásolják a hangszigetelést

A zajvédő fólia alkalmazásán kívül rengeteg tényező befolyásolhatja egy ablak hangszigetelési teljesítményét:

  • Többréteges üvegezés: Különböző vastagságú, aszimmetrikus üvegrétegek alkalmazása, amelyek közt nemesgáz található (ez általában argon gáz). A rétegek vastagsága azért is különbözik egymástól, mert két különböző vastagságú ablaküveg más-más hangfrekvenciákat tud elnyelni. 

Összehasonlításképp: Az átlag ablak zajvédelmi szintje jó esetben 30 decibel. Ehhez képest a 2 rétegű üvegezés körülbelül 35-38 decibellel, a 3 rétegű üvegezés pedig körülbelül 36-42 decibellel tudja lecsökkenteni a kintről beáramló zajok mértékét. Az ennél is magasabb szintű zajvédelemre már inkább egyes építési szabályzatok követelményei miatt lehet szükség.

  • A profil anyaga: Nem véletlen népszerűek a háztartásokban a műanyag ablakprofilok, ugyanis kiváló ár-érték arány mellett sokkal tartósabbak és magasabb hangszigetelési teljesítményt tudnak nyújtani hosszú távon.
  • Az ablaküveg szerkezet vastagsága, súlya: A hanggátlásnál fontos tényező az anyagok tömege.  Nem véletlen nyomhat négyzetméterenként 10-30 kg-ot is egy 3 rétegű műanyag ablak. 
  • A nyílászáró szakszerű beépítése: Teljesen mindegy, hogy zajvédő fóliára vagy más egyéb hangszigetelési megoldásokra fektetünk be, ha nincs megfelelően beállítva az ablak. Ehhez nem csak elegendő tapasztalatra van szükség, de a megfelelő eszközökre is. Ha valós eredményeket szeretnénk látni, és el szeretnénk kerülni, hogy rosszabb esetben már 1-2 éven belül sort kell keríteni egy teljes ablakcserére, akkor felesleges megspórolnunk ennek a költségét.
  • Az ablaknál alkalmazott tömítések típusa (gumiszigetelés): Akkor jók a tömítések, ha kellően rugalmasak, nem száradtak ki, nem keményedtek meg, és körbe futnak az ablakon. A szigetelő gumik fő szerepe, hogy betömítsék azokat az ablakréseket, amelyeken keresztül még beáramolhat a zajszennyezés.

És természetesen arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy bár jelentős az ablakok szerepe a hő- és hangszigetelésben egyaránt, a végleges eredmény nem csak rajtuk múlik. Ilyen tényező például a homlokzati fal hanggátlása, a visszhangosság (a belső tér mérete), valamint az ingatlanban található bútorok mérete és mennyisége, amelyek szintén szerepet játszhatnak a hangok felfogásában.

 

VEKA műanyag ablakprofilok hangszigetelő fóliával, többrétegű üveggel – Amiről még szót kell ejtenünk

Az A kategóriás VEKA műanyag ablakprofilok bőven átlagon felüli hangszigetelési teljesítményt tudnak nyújtani, többek között a zajvédő fólia és a többkamrás technológiának köszönhetően. Csakis a legmagasabb védelmi osztályba tartozó profilokat gyártunk. 

Akárcsak a hőszigetelésnél, a hangszigetelés esetében is a keret adja meg a megfelelő alapot a nyílászáróknak, és nagyban meghatározza, hogy milyen zajvédő megoldásokat tudunk alkalmazni az ablaküvegen. Megfelelően stabil és vastag műanyag profil hiányában például hiába beszélünk többrétegű üvegről és hangszigetelő ablaküveg fóliáról, ezek a megoldások gyakorlatilag semmit nem tudnak így javítani a zajvédelmi szinten.

Ha nem elég stabil a keret, akkor nem tud megbirkózni az extra üvegrétegekkel járó súllyal. Ha pedig nem elég vastag, akkor nem tud elég helyet biztosítani az üvegrétegek között lévő nemesgáznak (ugyanis a zajvédő fóliával együtt ez befolyásolja leginkább a hangszigetelést, az üvegrétegek önmagukban kevésbé). 

Mivel a VEKA műanyag ablakprofilok a legmagasabb minőségi osztályba tartoznak, így 2 és 3 rétegű ablaküvegezésre egyaránt alkalmasak.

 

A hangszigetelő ablakok és a zajvédő fólia beépítése – Utólag is lehetséges mindez?

Az utólagos hangszigetelés és a zajvédő fólia alkalmazása nem lehetetlen, de komplikált lehet. Minden a jelenlegi ablakprofiltól függ. 

  • Amennyiben a meglévő keretünk alkalmas arra, hogy hangszigetelő fóliával együtt hőszigetelő ablaküveget alkalmazzunk, akkor könnyebb dolgunk van, hiszen nincs szükség a régi profil lecserélésére, hogy növelhessük az otthonunk zajvédelmi szintjét.
  • Amennyiben viszont nem megfelelő műanyag profillal rendelkezünk, akkor akár egy teljes ablakcsere is időszerű lehet. 

A jó hír viszont az, hogy a hangszigetelési és a hőszigetelési teljesítmény nem zárja ki egymást. Ennek köszönhetően, ha befektetünk egy magasabb minőségű műanyag VEKA profilba, az extra üvegrétegekkel együtt havonta akár 30%-ot is spórolhatunk a fűtési költségeken. Így hosszú távon könnyen megtérülhet a teljes ablakcsere költsége is, ha modernizáljuk a nyílászáróinkat.

Mivel a megfelelő hangszigeteléshez a szakszerű beépítés is elengedhetetlen, a VEKA széles magyarországi partnerhálózata nem csak a profil és az üvegezés kiválasztásában, hanem az ablakcseréhez is tud biztosítani tapasztalt szakembereket.

 

A VEKA hangszigetelő műanyag ablakok teljesítményével már rengeteg háztartás és iroda meg van elégedve. Műanyag profiljaink eleve nagymértékben meg tudják növelni a zajvédelem szintjét, és ez a teljesítmény még tovább fokozható a zajvédő fóliával ellátott, többrétegű ablaküveg beépítésével.

Nézze meg a weboldalunkon, hogy melyik VEKA viszonteladó esik Önhöz a legközelebb, és partnereink még a hangszigetelő ablakok szakszerű beépítéséről is gondoskodnak!