utolagos_nyilaszaro_szigeteles

Az utólagos nyílászáró szigeteléssel akár csere nélkül is csökkenthetünk a fűtési számlák végösszegén. De mit takar ez a folyamat pontosan? Tényleg jelentősen javíthat az otthonunk energiahatékonyságán? Házilag, vagy szakember bevonásával végezzük el?

A VEKA következő cikkében összefoglaltuk a leglényegesebb tudnivalókat a nyílászárók utólagos hőszigetelésével kapcsolatban!

 

Mit jelent az utólagos nyílászáró szigetelés?

Az utólagos nyílászáró szigetelés a már beépített ablakokhoz és ajtókhoz tartozó feladatokat fedi le. Amennyiben elmaradt a megfelelő külső szigetelés beépítésnél, vagy karbantartásra van szükség a szigetelési teljesítmény fenntartásához, akkor ezekre a lépésekre kell megfelelő figyelmet fordítani:

  • Üreges terek betöltése. A nyílászáró hosszú távú stabilitásához és szigetelési teljesítményéhez az is hozzájárul, hogy a fal és az ablak vagy ajtó tokja között lévő részek megfelelő szigetelőanyaggal (pl. purhab) legyenek betöltve.
  • Szigetelő gumik ellenőrzése. A nyílászáró utólagos szigetelésénél legjobb esetben is 10-15 éven belül el kell végezni a gumitömítések cseréjét. Onnan lehet tudni, hogy időszerű a csere, ha a szigetelő gumik megkeményedtek, nem elég rugalmasak, kiszáradtak, megtöredeztek. A szilikon gumitömítések számítanak ma az egyik legkorszerűbb választásnak.

FIGYELEM: Az ablakprofil típusától is függ, hogy milyen szigetelő gumira van szükségünk! Óvakodjunk az „univerzális” tömítőgumiktól, ha korszerű műanyag ablakkal rendelkezünk, mivel ezek inkább a régebbi fa ablakprofilokhoz passzolnak.

 

A nyílászárók utólagos hőszigetelése gyorsan megtérülhet a rezsiszámlán

Az elsőszámú előnye annak, ha megfelelő figyelmet fordítunk a nyílászárók utólagos hőszigetelésére a hosszú távon megspórolt fűtési költség. 

A szakszerűen beépített, kemény PVC-ből készült ablak- és ajtótokok esetén kevesebb eséllyel fordulnak elő légszivárgások, de még a legminőségibb nyílászáró teljesítményén is ronthatnak ezek a hézagok, ha nem szánunk rájuk figyelmet. Viharos időjárás esetén ez különösen kellemetlen tud lenni.

A kényelmi szempontok mellett a nyílászáró hőszigetelése az energiamegtakarításban is nagy szerepet kap. A magas energiaköltségek miatt egyre több háztartás választja hosszú távú befektetésként az A kategóriás műanyag nyílászárókat, amelyek a legmagasabb minőségi osztályba tartoznak. Ebből adódóan tudják a legmagasabb szigetelési teljesítményt nyújtani. 

Hosszú távon a műanyag profilok jobban tudnak szigetelni, mint a fa profilok, mivel a műanyag nem vetemedik meg az idő teltével és jobban ellenáll az időjárási körülményeknek. Emellett a többrétegű üvegezésre alkalmas műanyag ablakok még inkább tudják csökkenteni a hőveszteséget.

Egy 3 rétegű műanyag VEKA nyílászáróval például havonta akár 30%-ot is spórolhat a fűtési számla végösszegén.

 

Milyen esetekben indokolt egy nyílászáró utólagos szigetelése?

  • A legtöbb esetben a huzatos ablakok és ajtók szokták indokolni a nyílászárók utólagos szigetelését. A tok és a fal között keletkezett hézagok a mérethibás beépítés vagy a megrepedezett keret következménye lehet. Arra azonban számítsunk, hogy ha jelentősen romlott a profil állapota, akkor akár teljes cserére is szükség lehet.
  • Jelentős zajszennyezés esetén is esedékes lehet egy karbantartási kör. A szivárgások megszüntetésével a hangszigetelési teljesítményi is növelhető.
  • A nyílászárók utólagos szigetelése a hőhidak kialakulásának kockázatát is tudja csökkenteni. A hőhíd lényegében egy olyan terület, ahonnan még gyorsabban ki tud szökni a meleg levegő az otthonunkból. Jelentős külső-belső hőmérséklet esetén még magasabb tud lenni ez a hőveszteség, és jelentősen tudja akadályozni, hogy megtérüljön a rezsiszámlán a szigetelési teljesítmény. Ráadásul a hőhidak miatt a nyílászárók üvegfelülete is könnyebben tud párásodni, ami rosszabb esetben penész keletkezéséhez is vezethet az ingatlanban.
  • A nyílászáró élettartama is függ a megfelelő szigeteléstől. Egy ajtó vagy ablak sokkal jobban ellen tud állni az esőnek, ha a hézagokon keresztül nem szivárog be a víz. Arról nem is beszélve, hogy az otthonunk kényelménél sem utolsó szempont, hogy ne kelljen ilyennel számolnunk rossz idő esetén.
  • Nyílászáró csere esetén alacsonyabb lehet a kockázata a további mérethibáknak és a jelentős karbantartási köröknek, ha szakszerűen beépített, A kategóriás műanyag ablakot vagy ajtót választunk. A VEKA kemény PVC-ből készült nyílászáró profilok például akár 50 éves élettartammal is rendelkezhetnek. Mindezt úgy, hogy minimális figyelmet kell szánni a karbantartásukra, és utólag is könnyen fenntartható a magas szigetelési teljesítményük.

 

Házilag vagy szakember segítségével végezzük el a nyílászárók utólagos szigetelését?

A nyílászárók utólagos szigetelése olyan folyamat, amit szintén nem szabad félvállról venni. Habár könnyebben elvégezhető, mint maga a beépítés, a kívánt eredmény elérésének érdekében a VEKA csapata itt is azt ajánlja, hogy szakembert vonjunk be a karbantartási műveletekbe.

Ez a legbiztosabb módszer arra, hogy minél hamarabb megtérülhessen a beépítés vagy a karbantartás díja a megspórolt fűtési költségekből.

  • Nem szabad túl vastag szigetelőanyag réteggel betölteni a tok és a fal között lévő üregeket, mert az megnehezítheti a nyílászárók nyitását és zárását.
  • Szigetelőanyagból is több típus létezik. Egy tapasztalt szakember tud olyat ajánlani, ami ár-érték arányban meg tud felelni az igényeinek.

 

Utólagos nyílászáró szigetelés VEKA partnerek segítségével

Az utólagos nyílászáró szigetelés folyamatát jócskán meg tudják könnyíteni a VEKA partnerei. Széleskörű viszonteladói hálózatunknak hála az ország több pontján is megtalálhatja az Önhöz legközelebb lévő VEKA partnert, aki tapasztalt szakembert tud biztosítani a szükséges helyszíni felméréshez és karbantartások elvégzéséhez.

Amennyiben ablakcsere szükséges a régi nyílászáró nem megfelelő állapota miatt, vagy lakásfelújítás előtt áll, akkor partnereink a megfelelő műanyag profil kiválasztásában is segítséget tudnak nyújtani. A VEKA kemény PVC-ből készült ajtó- és ablakprofilok a legmagasabb minőségi kategóriába, az A osztályba tartoznak. Többrétegű üvegezésre is alkalmasak, és kiváló szigetelési értékeket tudnak produkálni.

Ez a vétel gyorsan megtérülhet a rezsiszámlán, hiszen havonta akár 30%-ot is spórolhat a fűtési költségein a 3 rétegű VEKA ablakokkal és ajtókkal! 

Nem utolsósorban pedig a kiváló élettartam (akár 50 év) és a szakszerű beépítés csökkentheti annak az esélyét, hogy utólagosan kellene foglalkoznia a nyílászárók hőszigetelésével. A partnereink által biztosított szakemberek számára már rutinmunka, hogy mire kell figyelni a nyílászárók beállításánál és a külső szigetelésnél.

Keresse meg az Önhöz legközelebb eső VEKA viszonteladót a weboldalunkon található térkép segítségével!