hangszigetelt_ablak

A forgalmasabb helyeken található ingatlanok számára a hangszigetelt ablakok jelentik az egyik legjobb megoldást a zajszennyezés csökkentésére. De min múlik az ilyen nyílászárók zajvédelmi szintje? Milyen extra megoldásokat alkalmazhatunk hangszigetelt ablakok esetén? Utólag is lehet javítani a hangszigetelésen?

A VEKA következő cikkében részletesen körbejárjuk, hogy mit kell tudni a hangszigetelő nyílászárókról!

 

Min múlik egy hangszigetelt ablak teljesítménye?

Először is fontos azt fejben tartanunk, hogy nem csak a hangszigetelt ablak teljesítményén múlik, hogy milyen mértékben tudjuk lecsökkenteni a kintről beáramló zajszennyezést. Számít az ingatlan belső terének a nagysága (azaz a visszhangosság), a homlokzati fal hanggátló képessége, de még az egyes szobákban található bútorok mennyisége és mérete is, mivel azok szintén felfoghatják a kintről bejövő zajt.

Egy hangszigetelt ablak teljesítménye leginkább a következő tényezők függvénye:

 • Az ablak tömítések típusa (szigetelő gumik): Az ablak tömítések célja, hogy betömjék azokat a réseket a nyílászáró körül, amelyeken keresztül még bejöhet a kinti zaj. A szigetelő gumik állapota akkor tekinthető megfelelőnek, ha teljesen körbe tudnak futni az ablakon, és kellően rugalmasak (azaz nem keményedtek meg, nem száradtak ki).
  Napjainkban a szilikon tömítőgumik számítanak a legkorszerűbb megoldásnak, de az ablakprofil típusától is függ, hogy milyen tömítést kell alkalmazni. A szilikon rugalmasabb, mint a kaucsuk, tartósabb, és jobban ellenáll az UV sugárzásnak. Körülbelül 10-15 évente szükséges cserélni őket.
 • Az ablakprofil anyaga: Habár még sok háztartásnál népszerűek a fából készült profilok, a műanyag profilok hosszabb távon jobb hangszigetelési teljesítményt tudnak nyújtani. Ez leginkább annak köszönhető, hogy jobban ellenállnak az időjárási viszontagságoknak és nem vetemednek meg. Emellett pedig jóval kevesebb karbantartást igényelnek. Sőt, még a fa természetes megjelenéséről sem kell lemondani a színes ablakfóliáknak köszönhetően.
 • Az üvegszerkezet vastagsága és súlya: A hangszigetelésben fontos szerepet kap az anyagok tömege. Egy extra üvegréteggelellátott hangszigetelő ablak négyzetméterenként 10-30 kg-ot is nyomhat. 
 • A hangszigetelt ablak beépítése: Teljesen mindegy, hogy milyen extra megoldásokra fektetünk be, ha a hangszigetelt ablakunk nincs szakszerűen beépítve. Ha tényleg ki szeretnénk használni egy csúcskategóriás ablak hangszigetelő teljesítményét, és el szeretnénk kerülni annak a kockázatát, hogy felesleges javítási körökre költsünk még több pénzt, akkor nem érdemes megspórolni a beépítés költségét – mindig forduljon tapasztalt szakemberhez!

 

Extra hangszigetelt ablak megoldások: a hangszigetelő fólia 

Milyen extra kiegészítők játszanak még szerepet egy hangszigetelt ablak teljesítményében? Ilyen például a hangszigetelő, vagy más néven zajvédő fólia, amiről már korábban is írtunk.

Része a többrétegű üvegezésnek, ami szintén egy extra megoldás a hangszigetelt ablakoknál. Ilyenkor az üvegrétegek belső és/vagy külső oldalára raknak egy különleges, a legtöbb esetben poliészterből készült, átlátszó fóliát. 

 

Extra hangszigetelt ablak megoldások: a hangszigetelő (többrétegű) üvegezés 

A szigetelésnél főleg erre ez extra megoldásra érdemes figyelni, ugyanis jelentősen hozzájárul a hangszigetelt ablakok teljesítményéhez.

A hangszigetelő ablaküveg egy gyakran felmerülő kifejezés a forgalmazók weboldalán, ami tulajdonképpen egyet jelent a többrétegű üvegezéssel. Egy nyílászáró zajvédelmi szintjének a növeléséhez aszimmetrikus, azaz különböző vastagságú üvegrétegeket alkalmaznak egymás mellett (kettőt vagy hármat), mivel ezek különböző hangfrekvenciákat tudnak így felfogni. 

Milyen mértékben lehet így csökkenteni a kintről beáramló zajszennyezést? 

 • Átlag ablak: a legtöbb esetben maximum 30 decibellel
 • 2 rétegű ablak: 35 – 38 decibellel
 • 3 rétegű ablak: 36 – 42 decibellel

Egy nagyvárosban az utcáról bejövő zajok szintje 70 decibel körül szokott mozogni, magyarán egy 3 rétegű ablakkal akár 60%-kal is lecsökkenthetjük ezt a zajszintet. Persze akár még ennél is magasabb zajvédelmi szintet is el lehet érni, de az ennél költségesebb megoldásokat már inkább építkezési követelmények miatt szokták alkalmazni.

 

Hangszigetelt ablakoknál a megfelelő műanyag profilról sem szabad megfeledkezni

Amit észben kell még tartanunk hangszigetelt ablak vásárláskor, hogy a megfelelő profil is kulcsfontosságú, főleg a többrétegű üvegezés szempontjából. Az üvegrétegek között nemesgáz található, ehhez viszont elegendő hely is kell, hogy legyen az egyes rétegek között, különben aligha lesz érzékelhető a különbség a hangszigetelési teljesítményben.

Ezért kell megfelelően vastag profil, ami elég helyet biztosít mind 2, mind 3 rétegű üvegezésre.

A profil anyaga sem kevésbé fontos tényező, ár-érték arány szempontjából a műanyag profilok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fából készült keretekhez képest. Nem véletlen, hiszen tartósabbak, és magasabb hő- és hangszigetelési teljesítményt is tudnak nyújtani.

Persze műanyag és műanyag profil között is van különbség. Alapvetően 3 fő kategóriát különböztetünk meg a nyílászáró piacon:

 

I. C kategóriás műanyag profilok
Alacsonyabbnak mondható a hangszigetelés, de még így is magasabb lehet a teljesítmény a fából készült keretekhez képest.

II. B kategóriás műanyag profilok
Közepes hangszigetelési teljesítmény.

III. A kategóriás műanyag profilok
Ebbe a kategóriába sorolhatók a legmagasabb zajvédelmi osztályba tartozó, extra minőségű ablakprofilok. A VEKA kizárólag A kategóriás műanyag profilokat gyárt hangszigetelt ablakokhoz, amelyek egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű üvegezésre.

 

Utólag is lehetséges a hangszigetelt ablakok teljesítményének a növelése?

Mi van akkor, ha épp nem terveztünk a közeljövőben ablakcserét, de növelni szeretnénk a nyílászárónk hangszigetelési képességét? Habár nem lehetetlen utólag növelni egy hangszigetelt ablak teljesítményét, körülményes művelet lehet.

Sok múlik azon, hogy milyen a jelenlegi ablakprofilunk.

 • A legjobb esetben már azzal is javíthatunk a szigetelési teljesítményen, ha egy szakemberrel megvizsgáltatjuk, hogy megfelelően záródik-e az ablak, és hogy kell-e cserélni a szigetelő gumikat.
 • Amennyiben a meglévő profil alkalmas arra, hogy 2 vagy 3 rétegű üveget alkalmazzunk, akkor nem szükséges lecserélni a régi profilt, „csak” az üvegezését. 
 • Amennyiben ez nem lehetséges, akkor nehezen tudjuk elkerülni a teljes ablakcserét. 

Ilyenkor viszont jó hír az, hogy még egy teljes ablakcsere ára is könnyen megtérülhet hosszú távon a megnövekedett hőszigetelési teljesítménynek hála, ami szintén a többrétegű üvegezésnek köszönhető. Ugyanis egy csúcskategóriás, 3 rétegű műanyag VEKA ablakkal havonta akár 30%-ot is spórolhatunk a fűtési költségeinken!

 

Extra hangszigetelt ablak megoldások a VEKA-tól

Az extra üvegrétegek nagy súllyal is járnak, ezért is fontos nyílászáró vásárlásnál a megfelelő profil – ez az egyik leglényegesebb extra megoldás, amire figyelnünk kell. A VEKA kemény PVC-ből készült, robusztus hangszigetelt ablakprofilok több mint 30 éven át is képesek az extra tömeggel megbirkózni.

Ha fontos számára a hőveszteség és a zajszennyezés csökkentése, akkor számíthat magyarországi partnereinkre, akik mindig készen állnak arra, hogy megtalálják Önnek a legmegfelelőbb megoldást. Sőt, még a beépítéshez is tudnak tapasztalt szakembert biztosítani.

Keresse meg az Önhöz legközelebb eső VEKA viszonteladót a weboldalunkon található térkép segítségével!