Egy igényes terasz tolóajtóval tökéletes átmenetet teremthet nappalija és kertje között. A VEKA következő cikkében bemutatjuk, hogy milyen előnyeik vannak az ilyen nyílászáróknak és, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennie a választásnál.

Mit kell tudni a terasz tolóajtók méreteiről?

Ahhoz, hogy saját igényei szerint kertet varázsolhasson nappalijába azt is tudnia kell, hogy milyen méretekkel tervezhet. Sokan értelemszerűen minél nagyobb üvegfelülettel rendelkező ajtót szeretnének, hogy még jobban ráláthassanak a teraszukra és kertjükre lakásuk kényelméből is, és persze annál több természetes fényforrást biztosítsanak a nappalinak. Kérdés persze, hogy minimum mennyi helyre van szükség a hatékony kivitelezéshez és, hogy milyen határokkal kell számolni?

Akár emelő-toló, akár bukó-toló szerkezetet választ, azt mindenképp tartsa fejben, hogy ha nem tud egy legalább 2.5 méter széles falnyílást biztosítani, akkor felesleges ilyen megoldásban gondolkoznia. Mivel egy ilyen nyílászáró két egyenlő szélességű részből áll, egy 2.5 méteres terasz tolóajtó egy 1.25 méretű fix részből fog állni, amihez egy 1.25 méteres nyitható rész fog tartozni. 

A „minimum követelmények” mögött egészen egyszerű műszaki ok áll: ekkora méretre mindenképp szükség van ahhoz, hogy kényelmesen átjárható átmenetet teremtsen a kertje és a nappalija között. Műanyag profil esetén pedig a legtöbb esetben műszaki okok miatt maximum 6.5 méteres szélességű tolóajtóval lehet számolni, továbbá a nyílászáró magassága nem lépheti túl a 3 métert.

 Műanyag terasz tolóajtó esetén tehát a méretek 2.5 és 6.5 méteres szélesség között terjednek.

Hogyan zajlik egy terasz tolóajtó beépítése és mire kell figyelni?

Ahhoz, hogy minden nap élvezhesse a nappalijába varázsolt kertet elengedhetetlen, hogy szakszerűen legyen beépítve az Ön által választott terasz tolóajtó. Ez egy összetett művelet, amihez mindenképp tapasztalt szakember segítségét érdemes kérnie, ha nem szeretne felesleges karbantartási köröket futni. Kellő hozzáértés nélkül könnyen meglehet, hogy nem záródik megfelelően az ajtó (ami a nyílászáró hő- és hangszigetelési értékein is ront), vagy csak erőltetve lehet kinyitni, de akár az alkatrészek is könnyebben használódnak vagy törnek el.

A szakszerű beépítés fontosságát azért sem szabad alábecsülni, mert egy hibásan működő terasz tolóajtó balesetveszélyes is lehet, különösen az átlagnál nagyobb súly és szélesebb üvegfelület miatt. Az ajtó nem megfelelő záródása pedig sajnos azt is jelenti, hogy az illetéktelen behatolók könnyebben fel tudják törni.

Műanyag terasz tolóajtók a VEKA-tól: miért éri meg műanyag profilt vásárolni?

A műanyag profilok ár-érték arány szempontból az egyik legjobb választást jelentik ma a nyílászárók piacán: nem véletlen, hogy a VEKA piacvezető gyártóként kizárólag ilyen anyagból készült profilokat gyárt a terasz tolóajtókhoz is.

A műanyagból készült terasz tolóajtó profilok többek között sokkal tartósabbak a fából készült profilokhoz képest, ehhez képest mégis olcsóbbak. Tisztításuk és karbantartásuk közel sem igényel annyi figyelmet, így nem csak pénzt, de időt is spórolhat az alkalmazásukkal.

Továbbá különösen fontos szempont, hogy a VEKA partnerei minden méretű terasz tolóajtó megfelelő beépítéséhez is biztosítanak szakembereket, hogy évtizedekkel később is biztos lehessen abban, hogy rendeltetésszerűen fognak működni ezek az esztétikus nyílászárók a lakásában. Így aztán nagyon sokáig élvezheti majd a nappalijába varázsolt kertet!

Amennyiben igényes, évtizedeken át is jól működő műanyag terasz tolóajtókat keres, akkor mindenképp érdemes szétnéznie a VEKA weboldalán. Széles partnerhálózatunknak köszönhetően nem csak a kiválasztásban kap segítséget, de a nyílászárók beépítésében is: szakember gárdánkra mindig számíthat!