2020. december 31-től új energetikai követelmények léptek életbe minden új építésű ingatlanra vonatkozóan, amelyekkel mindenkinek, aki építkezik tisztában kell lennie. A követelmények szerint 2021-ben már minden új épület „közel nulla energiaigényű” kell, hogy legyen. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy lakhatási engedélyt csakis olyan ingatlan kaphat, ami legalább „BB” szintű energetikai tanúsítvánnyal rendelkezik.

De mit is jelent ez pontosan? Mettől meddig terjed az energetikai tanúsítványok intervalluma?

A VEKA következő cikkében alaposan körbejárjuk, hogy milyen tényezők befolyásolják egy épület energetikai besorolását, különös tekintettel a passzívház ablakok szerepére, amelyek kiemelten nagy szerepet játszanak abban, hogy csökkentsék egy ingatlan hőveszteségét a megfelelő hőszigetelési megoldásokkal. 

Cikkünkből természetesen azt is megtudhatja, hogy a VEKA műanyag nyílászárói hogyan tudnak gond nélkül megfelelni a passzívház ablakok energetikai követelményeinek!

 

A passzívház ablak jelentése

Mit jelent az, hogy passzívház? Ezt a kifejezést olyan épületek leírására használjuk, amelyek megfelelnek a világ számos országában alkalmazott „Passivhaus” német minősítési rendszer energetikai követelményeinek. A rendszer több szempontból is méri az épületek energiahatékonyságát: a passzívház ablakok fogalma tehát ennek a minősítési rendszer feltételeinek megfelelő nyílászárókat fedi le.  

A passzívházak definíciója következő:

„A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása (ISO 7730) megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához (DIN 1946) megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül.”

A passzívház ablakok fogalma tehát szorosan összefügg az épületek hőszigetelési teljesítményével. Energiahatékonyság szempontjából különösen nagy figyelmet kell fordítani a nyílászárók megfelelő szigetelésére és tájolására, mivel ezek felelnek az ingatlan hőveszteségének a nagy részéért. Ebből adódóan passzívház ablakok beépítésével nagymértékben lehet javítani az ingatlan energetikai besorolásán.

 

A passzívházak előnyei: mennyit lehet spórolni hőszigetelő ablakokkal?

A hőveszteség 100%-os megszüntetése nem lehetséges     , de passzívház ablakok beépítésével hatalmas mértékben le lehet redukálni. Ugyanakkor nem csak azért érdemes időt és pénzt szánni a megfelelő hőszigetelésre, hogy megfeleljünk az új 2021-es energetikai követelményeknek. A      passzívház kivitelezésnek és a hőveszteség csökkentésének ugyanis megvannak az előnyei, így      hosszú távon könnyen megtérülhetnek a kezdeti költségek, akár saját felhasználásra, akár befektetési célból szeretnénk passzívházat tervezni.

Azonfelül, hogy a fűtési igény és az energiaveszteség csökkentésével sokkal fenntarthatóbb otthont tudunk kialakítani, a környezetünk mellett mi is jól járunk az átlagon felüli hőszigetelési teljesítménnyel. A passzívház ablakok beépítésével havonta ugyanis akár 20-25%-ot is spórolhatunk a fűtési költségeken, és az ingatlan értékét is tudjuk növelni.

Továbbá ennek köszönhetően egész évben sokkal könnyebb biztosítani a kellemes hőérzetet a lakásban, és a kiváló szigetelés ellenére sem kell tartanunk a párásodástól és a penészedéstől. A VEKA műanyag profiljai légbevezető szerkezettel is fel vannak szerelve, aminek köszönhetően résszellőző állásban is tudnak gondoskodni a megfelelő légcseréről. Így mindig számíthat friss levegőre minden lakóhelyiségben!

 

Egy kis segítség a passzívház tervezéshez: milyen új energetikai követelmények érvényesek 2021-től?

1. Az épületekre vonatkozó energetikai besorolások

Az új 2021-es energetikai követelmények értelmében egy új épületnek legalább „BB” energetikai besorolást kell elérnie. Az energetikai besorolások a „JJ” szinttől (ami a legalacsonyabb) az „AA++”-ig terjednek (ami a legmagasabb).

 1. AA++
 2. AA+ 
 3. AA
 4. BB
 5. CC
 6. DD
 7. EE
 8. FF
 9. GG
 10. HH
 11. II
 12. JJ

2. A maximális energiafogyasztásra vonatkozó új energetikai követelmények

2021-től az új építésű ingatlanoknak „közel nulla energiaigénnyel” kell rendelkezniük. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy az épület energiafogyasztása nem lépheti túl a 100 KWh/m2a értéket (kilowattóra/négyzetméter-év). Ebből adódóan minél kisebb ennek a mutatónak az értéke, annál nagyobb a lakás energiahatékonysága. Ez az érték figyelembe veszi a felhasznált energiahordozókat és az épületgépészeti berendezések hatásfokát is.

A BB szint eléréseben sokat segíthet a passzívház ablakok beépítése, mivel így nagymértékben       csökkenthető a lakás energiafogyasztása.

3. Az energiahordozókra vonatkozó új energetikai követelmények

A BB szint eléréshez egy új építésű ingatlannak arra is ügyelnie kell 2021-től, hogy az energiafogyasztásának legalább a negyedét megújuló forrásból (biomassza, biogáz, tűzifa, víz-, szél-, és napenergia stb) kell fedeznie. Ugyanakkor a felhasznált villamos energia 10%-a is figyelembe vehető megújuló energiaforrásként.

4. Az épületszerkezetekre és a hőszigetelési teljesítményre vonatkozó új energetikai követelmények

A beépítésre kerülő építőanyagokra vonatkozó hőszigetelési elvárásokat a jogszabályok az úgynevezett „U” értékkel, azaz a hőátbocsátási tényezővel adják meg. Mind a nyílászárók, mind az épületszerkezetek esetében ezzel a mutatóval tudják meghatározni a szakemberek, hogy egy egységnyi felületen, egységnyi idő alatt, mekkora hőveszteség keletkezik egy bizonyos mértékű belső-külső hőmérséklet különbség esetén. Mértékegysége: W/m2K.

Akárcsak az energiafogyasztásra vonatkozó mutató esetén, minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb, mivel annál kisebb a hőveszteség, és annál több energiát és fűtési költséget lehet megtakarítani. Az elvárt U érték és hőszigetelési vastagság építőanyagonként és épületszerkezetenként eltérő: az ezekre érvényes kötelező jogszabályokat a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet foglalja össze, ami 2021-re is érvényes energetikai követelmény.

 

A passzívház ablakok energetikai követelményei: elvárt U érték (hőátbocsátási tényező)

A nyílászárók esetén a gyártók szokták megadni, hogy mekkora U értékre lehet számítani egy adott profil és üvegezés alkalmazásával. A régebbi épületekben található ablakok hőátbocsátási tényezője 5 W/m2K felett is mozoghat: ez a rosszabb érték leginkább a hőszigetelő üveg hiányából és a kevés légkamrával rendelkező profillal magyarázható. Már egy 2 W/m2K értékkel rendelkező ablak cseréjénél is lehet érezni a különbséget a lakás belső hőmérsékletén és a megspórolt fűtési költségeken, ha sikerül a hőveszteség mértéket egy 1 W/m2K körüli értékre csökkenteni.

Ez az érték már meg is felel egy energiatakarékos épület követelményeinek, a passzívház ablakok esetében azonban a hőátbocsátási tényező nem lépheti túl a 0.8 W/m2K értéket.

A VEKA ablak profilok hőátbocsátási tényezője eleve 1 W/m2K körül mozog, de az U értékük még tovább csökkenthető 0.8 alatti értékre többrétegű üvegezés alkalmazásával. Mivel ezek a műanyag profilok elég vastagok és stabil konstrukcióval rendelkeznek, így egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű üvegezésre.

 

Miért pont műanyag profilra van szükség a passzívház ablakokhoz?

A profil anyaga kulcsfontosságú szerepet játszik a passzívház ablakok hőszigetelési teljesítményében. A műanyag sokkal tartósabb a fához képest: kevesebb karbantartást igényel, nem vetemedik meg az idővel, és évekkel később is ugyanolyan magas tud maradni a hőszigetelési teljesítménye. Nem véletlen tehát, hogy a műanyag passzívház ablakok beépítésével növelni lehet az ingatlan értékét.

A VEKA kizárólag műanyagból készült profilokat gyárt, amelyek a piacon elérhető legmagasabb „A” osztályú minősítést nyerték el átlagon felüli élettartamuknak köszönhetően. Megfelelő beépítés és üvegezés mellett gond nélkül megfelelnek még a passzívház ablakok szigorú energetikai követelményeinek is.

 

Ami alapot ad a műanyag passzívház ablakok hőszigetelési teljesítményéhez: a több légkamrás technológia

A passzívház ablakok műanyag profiljában található légkamrák száma is szerepet játszanak abban, hogy ilyen nagy mértékben le tudják csökkenteni a hőveszteséget. A többkamrás technológia lénye, hogy beszorítsa a levegőt, és így növelje az egész épület energiahatékonyságát.

Ebből adódóan minél több a légkamrák számra, annál kisebb a hőveszteség. Műanyag profilnál legalább 5 légkamrás profilt érdemes választanunk, ha meg szeretnénk felelni a passzívház ablakok energetikai követelményeinek. Szerencsére a VEKA kínálatában a 80-92 mm vastagságú profilok közül is válogathat, amelyek legalább 6 légkamrás konstrukcióval rendelkeznek! 

 

A passzívház ablakok energetikai követelményeinek csakis 3 rétegű üvegezéssel lehet eleget tenni

Egy 3 rétegű ablak üvegezéssel felszerelt műanyag VEKA profil U értéke akár 0.67 W/m2K-ra is csökkenthető, ami bőven megfelel a passzívház ablakok energetikai követelményeinek, amelyek legfeljebb 0.8-as értéket írnak elő.

2021-től új energetikai követelménynek számít az is, hogy az új építésű ingatlanok 3 rétegű, nemesgázzal töltött, hőszigetelő ablakszerkezetekkel rendelkezzenek. A többrétegű üvegezéshez természetesen arra alkalmas profil is szükséges, ami képes megbirkózni az extra anyagfelhasználásból járó súllyal, és persze elég vastag is ahhoz, hogy az üvegrétegek között elegendő legyen a hőszigetelő nemesgáz mennyisége.

 

A passzívház ablakoknál a szakszerű beépítés is elengedhetetlen

A VEKA hazánkban is széles viszonteladói hálózattal rendelkeznek, akik a passzívház ablakok beépítéséhez is tudnak tapasztalt szakembereket biztosítani.

Akár energiatakarékos, akár passzívház ablakról beszélünk, annak a hőszigetelése egy szakszerű munka része, ami elegendő tapasztalatot és megfelelő szerszámkészletet is igényel. Akármilyen minőségű profilt is vásárolunk, ha az nincs szakszerűen beállítva, és nem záródik megfelelően, akkor szinte esélyünk sincs arra, hogy megfeleljünk az új energetikai követelményeknek. Arról nem is beszélve, hogy mivel így az ablakok nem is szigetelnek megfelelően, így a hőszigetelési megoldásokra szánt befektetéseink megtérülésére sem számíthatunk, és a lakásban sem lesz biztosított a kellemes belső hőmérséklet.

 

Passzívház ablak árak a VEKA partnereinél

A passzívház tervezésben természetesen az is segít, ha tisztában van a várható költségekkel. Ha többet szeretne megtudni a passzívház ablakok jelenlegi árairól, akkor mindenképp érdemes felkeresnie az Önhöz legközelebb eső VEKA partnerüzletet, ahol beépítéssel együtt kaphat árajánlatot az új 2021-es energetikai követelményeknek megfelelő műanyag nyílászárókra.

 

Amint azt Ön is láthatta a cikkünkből, több tényező is befolyásolhatja egy épület energetikai besorolását. A passzívház ablakok különösen nagy szerepet kapnak a 2021-től érvényes energetikai követelményeknek való megfelelésben, mivel megfelelő kivitelezés mellett drasztikusan le tudják csökkenteni az ingatlan fűtési igényét, ami cserébe az energiaveszteséget és az ezzel járó költségeket is csökkenti.

Amennyiben Ön is javítana ingatlanjának energetikai besorolásán passzívház ablakokkal, úgy      mindenképp érdemes felkeresnie a VEKA magyarországi forgalmazóit. Partnereink korrekt árak mellett készen állnak segíteni a megfelelő műanyag profil és üvegezés kiválasztásban, és a megfelelő kivitelezésről is gondoskodnak majd az otthonában, hogy a passzívház ablakok szakszerű beépítése se maradjon el!