osztott_ablakok

Az osztott ablakok elsődleges előnye (legalábbis első ránézésre) az egyedi design. A VEKA következő blogbejegyzésében összeszedtük Önnek a legfontosabb tudnivalókat a témában, hogy megmutathassuk, hogy egy tokosztott ablaknak lehetnek más funkciói is! 

 

Osztott ablakok, tokosztott ablakok? Tisztázzuk a fő típusokat! 

Osztott ablakoknak nevezzük az olyan nyílászárókat, amelyeknek az üvegfelületét kisebb területekre osztjuk fel elválasztó lécek segítségével, azaz osztókkal. A lécek ugyanúgy lehetnek vízszintesek és függőlegesek, mint maga az ablak kerete.

Az osztott ablakoknak három fő csoportját tudjuk megkülönböztetni a kivitelezés szerint:

 • Tokosztott ablak.
 • Váltószárnyas osztott ablakok.
 • Álosztós ablakok.

 

1.Tokosztott ablakok

A tokosztott ablak (más néven tokosztós nyílászáró) egy kétszárnyú kivitelezés. Az ablak két szárnyát egy „valódi” osztó választja el (az álosztókról is szót ejtünk ebben a felsorolásban). Ebbe a tokosztóba záródnak a szárnyak csukott állapotban. Mivel mindkét ablakszárnyon található kilincs, ezeket egymástól függetlenül is lehet mozgatni, akár bukó, nyíló vagy zárt állásról van szó.

Ez azt is jelenti, hogy még ha teljesen ki is nyitjuk a nyílászáró mindkét szárnyát, középen továbbra is ott lesz az elválasztó tok. Leginkább egyéni ízlés kérdése, hogy mennyire tetszik nekünk az ilyen design. Tény, hogy valamennyit el fog takarni a kilátásból ez a tok, és némi természetes fényveszteséggel is jár.

Az viszont kétségtelen, hogy több szempontból is előnyös a tokosztott ablak, rendkívül praktikus konstrukcióról van szó. A két elválasztott ablakszárny számos változatos kivitelezésre ad lehetőséget. 

 • Variálhatóság. A két elválasztott ablakszárnyat külön-külön nyílászáróként lehet kezelni. Lehet mindkettő bukó, nyíló, bukó-nyíló, de úgy is megvalósítható, hogy mindkét szárny különböző kivitelű, például egy fix szárny, és egy bukó-nyíló szárny.
 • Külön-külön árnyékolás. Redőny felszerelése esetén külön-külön is lehet azt mozgatni az egyes ablakszárnyakon, nem kell egyszerre felhúzni vagy lehúzni mindkét elválasztott szárnyon.
 • Biztonsági szint. A tokosztott ablaknak talán az egyik legnagyobb funkcionális előnye, hogy mechanikailag masszívabb, stabilabb szerkezetet ad a nyílászárónak. Ez növeli a betörésvédelmi szintet is, ami földszinti lakásoknál még fontosabb szempont.
 • Terhelhetőség nagyobb ablak esetén is. A masszívabb szerkezet nem csak a biztonsági szinthez járul hozzá. A valódi osztók az ablakok terhelhetőségét is növelik, így az átlagnál nagyobb, szélesebb üvegfelületeknél akár alapból is ajánlatos lehet ez a kivitelezés. Ennek köszönhetően kevesebb súllyal kell megbirkózniuk a vasalatoknak, kevesebb eséllyel ereszkednek meg a szárnyak, ami nagyban hozzájárulhat a tokosztott ablak élettartamához.

 

2. Váltószárnyas osztott ablakok

A váltószárnyas osztott ablakok első ránézésre nagyban hasonlítanak a tokosztott ablakokra, így sok esetben itt is érvényesek az előbb felsorolt előnyök. A fő különbség az, hogy az ablakszárnyak nem egy elválasztó tokba záródnak, hanem egymásba, mivel ennél a kivitelezésnél csakis középről tudjuk felnyitni a nyílászárót. Továbbá itt csak az egyik ablakszárnyon található kilincs, tehát nem lehet egymástól külön nyitni vagy zárni az ablak szárnyait.

A váltószárnyas osztott ablakoknál is több kivitelezés közül lehet választani. Van, ahol a kilincses szárny bukó és nyíló állásba is helyezhető, és van, ahol mindkét szárny csak oldalra nyitható ki. A bukó kivitelezések remek választásnak bizonyulnak az olyan tereknél, ahol elsődleges szempont a helytakarékosság.

 

3. Álosztós ablakok

Habár technikailag az álosztós ablakokat is az osztott ablakok közé sorolhatjuk, itt sokkal inkább az esztétikai szempontok kerülnek előtérbe, mintsem a funkcionálisak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs meg a helyük egy ingatlanban. Valódi osztók helyett itt álosztók segítségével lehet praktikusan és egyszerűen dekorálni a nyílászárókat. Rengeteg megjelenés és szín közül lehet válogatni, ami bőven ad lehetőséget az egyedi design-ra. Színben akár el is térhetnek az ablak keretétől.

Az álosztós ablakok további két fő csoportra bonthatók:

 1. Üvegre ragasztott álosztó. Előnye, hogy egyszerűbben fel lehet dobni a nyílászáró megjelenését, mivel az elválasztó léceket csak az üvegfelület külsejére kell felragasztani. Hátránya viszont, hogy ezáltal valamennyivel macerásabb az ablak tisztítása.
 2. Üvegközti álosztó. Előnye, hogy mivel az üvegszerkezet belsejébe kerülnek az álosztók, így továbbra is ugyanolyan egyszerű marad az ablakfelület tisztítása úgy, hogy mégis sikerült feldíszítenünk a nyílászárónkat. Hátránya azonban, az üvegközti elválasztó léc ronthat a nyílászáró hőszigetelési teljesítményén, mivel ezek a lécek hozzájárulhatnak a hőhidak képződéséhez.

 

Az osztott ablakok legnagyobb előnyei összefoglalva

 • Esztétikus díszítő elem. Az osztott ablakok jócskán hozzájárulhatnak az otthonunk egyedi design-jához. A RAL színskála bármelyik színét választhatjuk, de akár fa hatású műanyag ablakot is választhatunk, amivel a PVC keretek előnyeiről sem kell lemondanunk.
 • Költségmegtakarítás. Ha inkább az esztétikai szempontok miatt döntenénk osztott ablak mellett, akár egyértelműen az álosztók jelentik a legolcsóbb megoldást. A valódi osztók alkalmazásával azonban további funkcionális előnyöket is élvezhetünk, és a nagyobb műanyag ablakok beépítésének a költségeit is csökkenthetjük az üvegfelület több kisebb részre való felosztásával.
 • Kevésbé körülményes üvegjavítás. Ha bármikor neadjisten eltörik az ablak üvege, elég csak az adott osztott ablak részét megjavíttatni, nem kell az egész üvegfelületet kicserélni, amivel szintén spórolhatunk.
 • Mechanikai szilárdság. A valódi osztók növelhetik az ablak biztonsági szintjét és az élettartamát is, mivel így nem csak a vasalatoknak kell megbirkózniuk az üvegfelület súlyával.

 

Műanyag osztott ablakok beépítése „A” osztályú profillal – VEKA minőség és megbízhatóság

Osztott ablakok esetén szintúgy fontos a megfelelő alap. Legyen szó váltószárnyas, álosztós, vagy tokosztott ablakról, a VEKA piacvezető német gyártóként akár 50 éves élettartamú, kiváló szigetelési értékkel rendelkező, kemény PVC-ből készült A kategóriás profilokat gyárt, hogy minél inkább kihasználhassa ennek a kivitelezésnek az esztétikai és funkcionális előnyeit. Az A osztály a legmagasabb minőségi besorolás a nyílászáró piacon.

A légkamrás technológiának köszönhetően nagyban csökkenthető egy ingatlan hővesztesége az ilyen profilokkal, és ez még tovább fokozható többrétegű üvegezéssel. Így havonta akár 30%-kal is csökkentheti a fűtési költségeit.

A kivitelezést pedig nagyban meg tudja könnyíteni a VEKA széles magyarországi viszonteladói és partnerhálózata.

A VEKA osztott ablakok kivitelezésben is tud szakértői segítséget nyújtani, legyen szó a megfelelő A kategóriás műanyag profil kiválasztásáról vagy a szakszerű beépítéséről. 

Keresse meg az Önhöz legközelebbi VEKA partnert a weboldalunkon található térkép segítségével!