Milyen műanyag nyílászárók jöhetnek szóba egy panellakásnál? Modern műanyag ablakok beépítésével számos előnyre tehetünk szert, de ehhez azzal is érdemes tisztában lennünk, hogy milyen típusú nyílászáróra van szükségünk, mire kell figyelni a cserénél, és persze azzal is, hogy mit kapunk cserébe azért, ha magasabb árat fizetünk egy műanyag nyílászáróért.

A VEKA következő cikkében most ehhez nyújtunk útmutatást!

 

Miért éri meg műanyag nyílászárót választani panellakáshoz? Hogyan zajlik a régi ablakok cseréje?

A panellakások műanyag nyílászárói nagyrészt egy mintára épülő szerkezetből állnak, de persze paneltípusonként így is eltérhetnek az ablakok. A jó hír az, hogy még a különbségek ellenére is az esetek többségében 1-2 munkanapon belül megoldható a cseréjük, ha tapasztalt szakember végezi a munkát, és szabvány ablak méretek közül válogatunk.

Az ablakok megfelelő beépítésének fontosságát sosem lehet eléggé kihangsúlyozni: nem érdemes ennek a költségén spórolni, mert ha házilag elrontunk valamit, akkor végső soron sokkal magasabb árat is fizethetünk az utólagos javítások miatt. A precíz méréseken kívül pedig a megfelelő eszközkészlet, valamint kiegészítők (mint például a takaróléc és a védőfólia) is szükséges az ablakok szakszerű beépítéséhez.

A téglaépületekhez képest egy panelben általában jóval egyszerűbb a csere folyamata, és csak bizonyos esetekben szükségesek utómunkálatok. Mivel a panellakások beton falain nincs vastag vakolat, így nem is keletkezhet törmelék a műanyag ablakok cseréje során, és így a gipszkartonozást, valamint a festést is meg lehet úszni a nyílászárót körülvevő falakon. Nincs szükség kőműves helyreállításokra, és a fal sem sérül az ablakcsere folyamán.

Ugyanakkor nem csak a csere egyszerűsége miatt érdemes műanyag nyílászárót választani. Modern ablakokkal sokkal jobb hőszigetelési értéket érhetünk el a panellakásban, ami nem csak a saját kényelmünk miatt fontos: hosszú távon jelentős összegeket spórolhatunk meg a fűtési számlánkon.

 

Milyen műanyag nyílászzárót érdemes választani panellakáshoz? Mire kell figyelni az új ablakok beépítésénél?

Amennyiben tehát szabvány méretű műanyag nyílászárót választunk, akkor tapasztalt szakemberrel egy-két munkanapon belül megoldható a csere. De mi van akkor, ha a megszokottól eltérő ablakokban gondolkodunk? A betonfalak megmunkálása, átalakítása már komolyabb munkát igényel, de mikor lehet erre szükség?

Ha például a korábbinál vastagabb (és ebből adódóan nehezebb) műanyag nyílászárót szeretnénk beépíteni, akkor meg kell győződnünk arról, hogy elég vastagok-e ehhez a falak, és, hogy képesek-e hosszú távon is elbírni az extra súlyt.

Mindez leginkább a műanyag nyílászárók hang- és hőszigetelése miatt fontos, ami panellakásnál sem kevésbé fontos szempont, főleg, ha magasabb emeleten tartózkodunk. A műanyag profillal rendelkező ablakok eleve jobb szigetelési teljesítményt tudnak nyújtani a fából készült keretekhez képest, de ezt a teljesítményt még tovább lehet fokozni két- vagy háromrétegű üvegezéssel.

A háromrétegű üvegezéssel felszerelt műanyag nyílászárókkal lehet elérni a lehető legjobb szigetelési teljesítményt, de érdemes fejben tartani, hogy ezek az ablakok vastagabbak, és a súlyosabbak is. Természetesen a beépítés ára is magasabb, viszont hosszú távon könnyen megtérülhet, hiszen annál több energiát és fűtési költséget spórolhatunk meg.

 

Műanyag nyílászárók panellakáshoz a VEKA-tól: modern, megbízható ablakok

A VEKA piacvezető gyártóként csakis a legmagasabb minőségi kategóriába tartozó „A” osztályú műanyag profilokat gyárt nyílászárókhoz. Az ablakokhoz gyártott profiljaink egyaránt alkalmasak két- és háromrétegű üvegezésre, és évtizedeken át tudnak kiváló szigetelési teljesítményt nyújtani panellakásokban is.

 

A műanyag nyílászárók panellakásban is megállják a helyüket, és ha megfelelő műanyag profilt választunk, akkor számos előnyre tehetünk szert az otthonunkban: a vásárlásban magyarországi VEKA partnereink mindig készen állnak segíteni, hogy minél könnyebben megtalálhassa azokat az ablakokat, amik a leginkább megfelelnek az igényeinek. Sőt, a megfelelő kivitelezésben is tudnak segíteni, hogy évtizedeken át élvezhesse a VEKA műanyag nyílászárók előnyeit.

Találja meg az Önhöz legközelebb eső partnerünket a VEKA weboldalán lévő térkép segítségével!