Habár közel sem kell velük annyit foglalkozni, mint a fából vagy alumínium profilok esetében, a műanyag ablakok tisztítása sem kevésbé fontos, ha minél több évig szeretné élvezni azoknak az előnyeit. A VEKA következő cikkében megmutatjuk, hogy mire kell a leginkább figyelnie a tisztítás során!

Mire kell figyelni a műanyag ablak tisztításánál?

A fából készült profilokkal ellentétben a műanyag ablakokat nem kell olyan gyakran karbantartani, és nem is olyan körülményes a tisztításuk: nem kell csiszolni őket, és mivel kevésbé kopik a felületük, így újra sem kell festeni őket. Takarításkor nagyrészt elég, ha egy nedves ronggyal portalanítja őket.

Lényegében ezekre a tényezőkre érdemes figyelnie a műanyag ablak tisztításánál:

  • Az ablak üveg felületének tisztítását lehetőleg ne citrus tartalmú ablaktisztító folyadékkal végezze, mert az az erős napsütés hatására megmarhatja a PVC felületét. Ha mégis ilyennel végzi a tisztítást, akkor utána azonnal törölje le a profil felületéről PH semleges mosószeres vízzel.
  • Tisztításnál csakis puha, és lehetőleg fehér rongyot használjon. Habár színes ronggyal nem fog kárt tenni a műanyag ablakban, ha enged a színéből, akkor máris kezdheti az egészet elölről.
  • A műanyag ablak tok és szárny szerkezetét PH semleges mosószeres vízzel takarítsa le.

Ugyanakkor a műanyag ablak tisztításnak is meg vannak a maga tabui. Ezek a következők:

  • Soha ne próbálja a szobafestéskor esetlegesen rácsapódott festékcseppeket késsel vagy egyéb éles eszközzel lekaparni, mivel ezzel mélyebb karcolások is okozhat az ablak felületén!
  • Soha ne próbálja meg maró hatású szerekkel eltávolítani a makacsabb szennyeződéseket: ehelyett szemcsementes súrolószert használjon!
  • Soha ne dörzsölje az üveget újságpapírral vagy dörzsi szivaccsal, mivel így is keletkezhetnek kisebb karcolások az ablak felületén!

Ha nem szeretne kárt tenni a műanyag ablakban: bízza a karbantartást a VEKA szakembereire!

A műanyag ablak tisztítása könnyen elvégezhető külső segítség nélkül is, vannak azonban olyan karbantartási műveletek, ahol fontos, hogy inkább tapasztalt szakemberre bízza a munkát. Ilyen például az ablak felületén keletkezett karcolások, sérülések eltávolítása. A legtöbb otthoni módszer sajnos közel sem hozza meg az elvárt eredményt, és hosszú távon akár kárt is tehet a műanyag ablakban.

Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a VEKA széles partner és viszonteladói hálózatával nem csak minőségi műanyag profil vásárlási lehetőségeket, hanem profi szakemberei által megbízható karbantartási munkát is tud biztosítani.

Egy minőségi műanyag ablak tisztítása tehát nem okoz gondot, ha betart pár aranyszabályt. A komolyabb karbantartást igénylő műveleteknél azonban óvatosan bánjon a házi megoldásokkal: sajnos sokszor több kárt tud így tenni a profilban, mint jót. Ilyen esetekben mindig keressen fel egy szakembert a műanyag ablak megjavításához!