Műanyag ablak választásnál rengeteg szempontot kell figyelembe venni, de mindképp érdemes elég időt szánnia a döntésre. Nem feltétlen jár jól hosszú távon a legolcsóbb változatokkal: a hidegebb évszakok alatt ugyanis különösen fontos, hogy megfelelő legyen a műanyag ablak hőátbocsátási tényezője, azaz a hőszigetelési értéke. A VEKA következő cikkében összeszedtük a legfontosabb szempontokat és a legszámottevőbb előnyöket a témában!

A tájolás és az időjárás befolyása a műanyag ablak választásra

Az épület elhelyezkedését mindenképp érdemes figyelembe venni műanyag ablak vásárlás előtt, akár most épülő házról van szó, akár meglévő otthonunk adottságait szeretnénk kihasználni. Figyeljük meg az egyes szobák tájolását is, mivel ettől függ, hogy mennyire melegíthetik fel a lakást a nap sugarai. A megfelelő nyílászáróval pedig saját előnyünkre is fordíthatjuk a nap hőenergiáját.

A déli tájolású nyílászárókon keresztül például sokkal több napfény juthat be az otthonunkba, ami különösen nagy segítség tud lenni az őszi és téli hónapokban, mivel több természetes fényhez és meleghez is juthat a lakás anélkül, hogy állandó fűtésre kéne támaszkodnunk. Persze az is igaz, hogy amint megérkeznek a tavaszi és nyári hónapok, annál jobban fogjuk érezni a kánikulát, ha nem gondoskodunk a megfelelő árnyékolásról, vagy nincs megfelelő légkondicionáló berendezés a lakásban.

Ilyenkor merül fel még egy fontos szempont, aminek figyelembevételével teljes mértékben kihasználhatjuk a megfelelő tájolás előnyeit: a hőszigetelés. A megfelelő hőszigetelési értékkel rendelkező műanyag ablakok ugyanis a hidegebb időszakokban különösen jól bent tudják tartani a meleget, amikor pedig ismét eljön a nyár, akkor meg kevésbé engedik be a kinti hőséget.

Honnan lehet tudni, hogy milyen jó egy műanyag ablak hőszigetelése?

A műanyag nyílászárók hőszigetelési értéket leginkább kétféleképpen szokták jelezni: a légkamrák számával és a hőátbocsátási tényezővel.

Mindkét tulajdonság összefügg a másikkal, annyi különbséggel, hogy bár jóval elterjedtebb az 5, 6, és 7 légkamrás ablakprofilok reklámozása, a hőátbocsátási tényezővel (más néven U értékkel) jóval pontosabban meg lehet határozni egy nyílászáró hőszigetelési értékét, úgyhogy választásnál erre is érdemes figyelnünk. Ugyanakkor érdemes azt is fejben tartanunk, hogy a 3 légkamrás profilok ma már korszerűtlennek számítanak, úgyhogy ha a lehető legjobb megoldást keressük az adott épülethez, kifizetődőbb, ha legalább 5 légkamrás kivitelezésben gondolkozunk.

Az aranyszabály a következő: minél több a légkamrák száma, és minél alacsonyabb a hőátbocsátási tényező, annál jobb az adott műanyag ablakprofil hőszigetelési értéke.

Kiváló hőszigetelési értékkel rendelkező műanyag ablakprofilok a VEKA-tól

Akár a légkamrák száma alapján, akár a hőátbocsátási tényező szerint keres műanyag ablakokat, a VEKA garantáltan kíváló hőszigetelési értékkel rendelkező profilokat tud Önnek biztosítani.

Mondhatni az épület tájolásától függetlenül jól járunk az olyan műanyag nyílászárókkal, amiknek jó a hőátbocsátási tényezőjük, mivel minden évszakban elősegítik a kellemes belső hőmérséklet fenntartását a lakásban, és hosszú távon a fűtési költségeken is tudunk spórolni, ami persze a környezet terhelését is enyhíti. Így még ha nem is a legolcsóbb megoldás, hosszú távon könnyen megtérülhet egy minőségi műanyag ablak ára.

A VEKA műanyag ablakprofilok vastagságuknak és átlag feletti stabilitásuknak köszönhetően a 3 rétegű üvegezésre is alkalmasak, amivel még tovább csökkentheti a nyílászárók hőátbocsátási tényezőjét. Kínálatunkban 5, 6, és még 7 légkamrás profilokat is találhat!

Amennyiben kitűnő hőszigetelési értékkel rendelkező műanyag ablakokat keres, akkor mindenképpen érdemes felkeresnie a VEKA partnetek valamelyikét. Hosszú távon végképp örülni fog annak, hogy ilyen minőségi nyílászárókra fektetett be!