külső ablakpárkány házilag

A beltéri és külső ablakpárkányok nem csak dekoratív szerepet töltenek be egy otthonban. A VEKA következő cikkében kifejtjük a kültéri ablakpárkány beépítésének lépéseit, hogy tudja, mire kell figyelnie, ha netán házilag próbálkozna az ablakkönyöklő felszerelésével!

 

Miért fontos a külső ablakpárkány beépítése?

Sokan csupán díszítőelemként tekintenek a belső és külső ablakpárkányokra – tény és való, hogy növények és dísztárgyak elhelyezésére is praktikus megoldást nyújtanak. Azonban ennél sokkal fontosabb funkciót töltenek be egy otthonban.

Az ablakkönyöklő beépítésével tömítés keletkezik a fal és az ablak között, ennek köszönhetően pedig közvetlenül hozzájárul az ablak hőszigetelési teljesítményéhez. Ezen felül a kültéri ablakpárkányok eső esetén megvédik a ház falait attól, hogy beázzanak: mindig van egy kis lejtésük, így meg tudják akadályozni, hogy az esővíz a falakon folyjon le. Ráadásul a vakolt fal mindig az ablakpárkánynál a legsérülékenyebb, így a falkáva megóvásában is segítenek.

A külső ablakpárkány tulajdonképpen az egyik leghasznosabb alaptartozék, ami szinte elengedhetetlen minden ingatlannál, legyen szó panellakásról, családi házról vagy irodáról. Ezért is érdemes rá kiemelt figyelmet fordítani lakásfelújításnál vagy építkezésnél.

 

Mi szól a műanyag külső ablakpárkányok beépítése mellett?

Akárcsak az ablakprofilok esetén, manapság egyre több háztartásban döntenek külső műanyag ablakpárkányok beépítése mellett.

Ez leginkább a kiváló ár-érték arányuknak köszönhető. Ma már sokkal megfizethetőbbek a tartós, kemény PVC-ből készült profilok és párkányok. Külső ablakpárkánynál különösen érdemes robusztus alapanyagot választani, mivel sokkal jobban ki van téve a környezeti hatásoknak. Alapvetően természetesen nincs gond a fából készült párkányokkal sem, viszont jóval több törődést igényelnek a műanyagból készült könyöklőkhöz képest, az eső hatására pedig idővel megvetemednek.

Az alumíniumból, mészkőből vagy gránitból készült párkányok nagyon tartósak, viszont lényegesen drágábbak lehetnek a műanyagból készült ablakpárkányokhoz képest.

Amennyiben fából készült ablakprofilok találhatók otthonunkban, akkor sem kell tartanunk attól, hogy elütne tőlük egy műanyag ablakpárkány, mivel akár fa hatású színes fóliával is megrendelhetjük az új kültéri párkányunkat.

 

Külső ablakpárkány beépítés árak – minőségi VEKA műanyag profilok

A VEKA a nyílászáró piacon a legmagasabb minőségi kategóriába („A” osztály) tartozó műanyag profilokat gyártja. Mind tartósság, mind hang- és hőszigetelési szempontból átlagon felüli teljesítményt tudnak nyújtani. Minimális karbantartás mellett évtizedekkel később sem kell tartani magasabb javítási költségektől vagy ablakcserétől, hosszú távon pedig jelentős összegeket lehet spórolni a havi fűtési költségekből (ami nem utolsó sorban az ingatlan energiahatékonyságához is hozzájárul).

A VEKA széles partnerhálózattal rendelkezik Magyarországon, aminek köszönhetően nemcsak minőségi műanyag ablakokat, de a hozzájuk tartozó kiegészítőket is könnyen beszerezheti, beleértve a beltéri és külső ablakpárkányokat. Az aktuális ablakcsere és ablakpárkány beépítés árakról könnyen tájékozódhat a partnereink weboldalain! 

 

Külső ablakpárkány beépítése házilag – érdemes vele próbálkozni?

Habár házilag is megoldható a külső ablakpárkány beépítése, érdemes elgondolkoznunk azon, hogy biztosan megéri-e megspórolni a felszerelés díját. Egy műanyag ablak beépítése rendkívül összetett feladat, és hosszú távon ennek a szakszerűségén múlik, hogy milyen mértékben képes hozzájárulni a külső ablakpárkány a nyílászáró szigeteléséhez. A lecsökkentett szigetelési teljesítmény pedig hosszú távon extra fűtési költségekkel jár.

A külső ablakpárkány beépítése nem olyan komplikált, mint maga a tok beállítása, de ha a VEKA partnereire bízza a munkát, biztos lehet abban, hogy kifogástalan lesz az ablak és könyöklő beállítása, és hogy nem kell 1-2 éven belül kicserélni az egészet. 

 

A külső ablakpárkány beépítése házilag – A felszerelés menete

Akár házilag próbálkozik a külső ablakpárkány beépítésével, akár nem, a következőkre kell figyelnie a könyöklő beállításánál:

 

  • Mérje le a külső ablakpárkány mélységét és szélességét!

Akárcsak a nyílászáró beállítása előtt, a külső ablakpárkány beépítése előtt le kell mérnie annak a teljes hosszát és mélységét. Ilyenkor azt kell ellenőriznie, hogy az ablak alá belehet-e tolni a párkányt, vagy csak ütköztetni lehet. Csak akkor lehet teljesen betolni a külső ablakpárkányt, ha a káva és az ablak között van egy minimum 2 cm-es hely, különben a könyöklőt csak a nyílászárónak ütköztetve tudja majd felszerelni.

A megfelelő mélység meghatározásához – az ablak síkja és a fal végleges síkja közti távolságnál – mindig számoljon plusz 4 cm-el. Ha csak ütköztetve tudja felszerelni a külső ablakpárkányt, akkor elég 3 cm-t rászámolni a mért értékekre. Ez azért fontos, mert így tud túllógni a falon a párkány, hogy eső esetén megóvja a falakat az elázástól.

 

  • Tisztítsa meg a külső ablakpárkány helyét!

Csakis akkor tudja majd tartósan rögzíteni a külső ablakpárkányt, ha a könyöklő helyén semmilyen por, nedvesség, vagy más szennyezőanyag nem található.

 

  • Vágja a megfelelő méretre a külső ablakpárkányt!

Erről a lépésről mindenképp gondoskodnak a VEKA partnerei – mindig a megadott méretek alapján kerül kiszállításra a külső ablakpárkány. Azt viszont tartsa fejben, hogy ha a falak nem egyenesek, akkor vasfűrésszel vagy egyéb erre alkalmas szerszámmal tovább kell igazítania a párkány méretén. Ha az megtörtént, helyezze fel a végzárókat.

 

  • Figyeljen arra, hogy lejtsen a külső ablakpárkány!

Erre az esővíz lefolyása miatt van szükség. A megfelelően egyenletes dőlésszög eléréséhez érdemes távtartókat ragasztania a párkány aljára.

 

  • Vigye fel a ragasztóhabot a külső ablakpárkányra!

A külső ablakpárkány aljára legalább 2-3 csíkban vigye fel a ragasztóhabot. Fontos, hogy ez ne hagyományos pur-hab legyen, különben idővel elmozdulhat a párkány. Rögzítés közben is elmozdulhat a könyöklő, ezért érdemes azt egyenletesen lesúlyoznia.

 

  • A külső ablakpárkány beépítésének az utolsó része: szilikonozás és a takaróléc felragasztása

Miután a ragasztóhab megkötött, vegye le a súlyokat a külső ablakpárkányról, majd szilikonnal vékonyan húzza ki az ablak és a párkány közti csatlakozásokat – így tudja majd eltüntetni az utolsó hézagokat. Ezek után tisztítsa meg a könyöklőt, és ragassza fel a takarólécet.

A külső ablakpárkányok beépítése házilag sem lehetetlen, de ha nem akar bajlódni a felszereléssel, akkor partnereink a nyílászáró beállításán kívül erről is gondoskodnak, hogy mindenképp a lehető legtöbbet hozhassa ki műanyag ablakának hőszigetelési képességéből.

A veka.hu weboldalon található térképen könnyen megtalálhatja az Önhöz legközelebb eső viszonteladónkat. Partnereink szívesen segítenek a műanyag ablak tartozékok beszerzésében és a beépítésükhöz is tudnak tapasztalt szakembert biztosítani!