hoszigetelt_bejarati_ajtoHőszigetelt bejárati ajtó vásárlásnál több fontos szempontot is érdemes figyelembe vennünk, hogy utána akár évtizedekkel később is meg lehessünk elégedve a döntésünkkel. 

A VEKA következő blogbejegyzésében összefoglaltuk Önnek a legfontosabb tudnivalókat ebben a témában, beleértve a biztonsági szintet, a tartósságot, valamint, hogy mely tényezők játszanak szerepet egy megfelelően hőszigetelt kültéri bejárati ajtó kivitelezésében. 

 

Miért éri meg egy minőségi hőszigetelt bejárati ajtó? Költség- és energiamegtakarítás

Habár egy ingatlan megfelelő szigetelését több dolog is befolyásolja (tájolás, falak szigetelése), már egy hőszigetelt bejárati ajtóval is lényegesen javíthatunk az otthonunk energiahatékonyságán.

Nem véletlen, hiszen minden épületnél előfordul bizonyos mértékű hőveszteség. Ezt sosem lehet nullára csökkenteni, de megfelelő szigetelési megoldásokkal nagymértékben lehet mérsékelni. Az ingatlanok hőveszteségének nagy részéért pedig a nyílászárók „felelősek”.

Minél nagyobb mértékű a hőveszteség, annál nagyobb mértékben kell támaszkodnunk az ingatlan fűtőberendezésére, hogy fenntartsunk egy kellemes belső hőmérsékletet az otthonunkban. 

Hosszú távon viszont könnyen meg tud térülni egy megfelelően hőszigetelt bejárati ajtó ára, mivel így havonta akár 30%-kal is csökkenthetjük a fűtési számlánk végösszegét. Ez egyben az otthonunk energiahatékonyságát is növeli, aminek hála kevésbé terheljük meg a környezetünket.

Kérdés persze, hogy mi számít „megfelelően” hőszigetelt ajtónak. Menjünk végig a leglényegesebb szempontokon:

  1. Biztonság
  2. Szigetelés: a profil anyaga
  3. Szigetelés: légkamrák és hőátbocsátási tényező
  4. Tartósság
  5. Esztétikum

 

1. Hőszigetelt kültéri bejárati ajtó: első a biztonság!

Mielőtt még rátérnénk a hőszigetelési teljesítményre, érdemes tisztáznunk az elsőszámú szempontot a kültéri bejárati ajtó vásárlásnál: ez a biztonság. Mivel értelemszerűen ez a nyílászáró választja el otthonunkat a külvilágtól, megfelelő védelmet kell nyújtania az illetéktelenek elől.

Számít az ajtó robusztussága, vastagsága, szerkezeti felépítése, de külön figyelmet kell szánni a biztonsági zárakra, valamint a záródási pontokra.

A VEKA kemény PVC-ből készült profilok l-geometriája különösen magas stabilitást és sarokmerevítést biztosít a bejárati ajtóknak is, és remek alapot adnak minden olyan biztonsági kiegészítőhöz, amit magyarországi partnereinktől gond nélkül beszerezhet. Partnereink tapasztalt szakembert is biztosítanak a beépítéshez, hogy minden biztonsági megoldás szakszerűen legyen beállítva, legyen szó zárható kilincsről vagy MABISZ minősített zárszerkezetről. 

 

2. A hőszigetelt bejárati ajtó szigetelési teljesítménye: a profil anyaga

A nyílászáró piacon, így a hőszigetelt bejárati ajtók terén is egyre népszerűbb megoldásnak számítanak a műanyag profilrendszerek. Nem véletlen, hiszen kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek.

A fából készült ajtóprofilokhoz képest tartósabbak, jobban ellenállnak a szélsőséges időjárási körülményeknek (eső, UV sugárzás), nem száradnak ki és nem igényelnek utólagos felületkezelést. Tisztításuk egyszerű, és csupán minimális karbantartást igényelnek. Soha nem kell őket újrafesteni, és a vasalatokat is elég fél- vagy egyévente megolajozni.

A műanyag profilokat C, B, és A minőségi osztályba szokták sorolni, ezen belül az A kategória a legmagasabb. Kizárólag a legjobb szigetelési teljesítményt biztosító profilok sorolhatók ide. A VEKA pedig csak A kategóriás műanyag nyílászáró profilokat gyárt.

A VEKA partnerei az alacsony, hőhídmentes alumínium küszöb beépítését is biztosítják, ami szintén hozzájárul a nyílászáró szigetelési teljesítményéhez. A PVC tokot megszakító fémszerkezet a párásodás kockázatát is csökkenti. 

 

3. A hőszigetelt bejárati ajtó szigetelési teljesítménye: légkamrák és hőátbocsátási tényező

Akár hőszigetelt bejárati ajtót, akár más típusú nyílászáró kivitelezést választunk, sokszor találkozhatunk a forgalmazók weboldalain a légkamra kifejezéssel. A légkamrák a profilon belül találhatók, és a levegő beszorításával tudják csökkenteni a hőveszteséget. Eszerint minél több a légkamrák száma, annál magasabb a szigetelési teljesítmény.

Egy bejárati ajtó hőszigetelési teljesítményét nézve viszont sokkal célszerűbb a profil vastagságát és az úgynevezett U értéket, azaz a hőátbocsátási tényezőt figyelembe venni.

  • A profil vastagsága határozza meg, hogy reálisan hány légkamra fér el a profilon belül. 4-5 légkamra alatt nem érdemes nézelődni, ha valódi eredményeket szeretnénk elérni a hőszigetelés terén, ehhez pedig legalább 68-76 mm vastagságú profilra van szükség. Ha viszont 6-7 légkamrás kivitelezést keresünk a csúcskategóriás szigetelési teljesítményhez, akkor minimum 80 mm-es profilvastagságra lesz szükségünk.
  • Az előbb említett U érték (hőátbocsátási tényező) pedig a hőveszteség konkrét mértékét számszerűsíti. Minél alacsonyabb ez az érték, annál kisebb egy hőszigetelt ajtó hővesztesége. Mértékegysége: W/m2K. Ez jelzi, hogy egy műanyag ajtó felületének 1 m2-én egy 1 Celsius belső-külső hőmérséklet különbség esetén mekkora hőveszteség keletkezik 1 egységnyi idő alatt.

Az 1 W/m2K körüli értékek már kiváló hőszigetelési teljesítményre utalnak, a VEKA műanyag bejárati ajtókkal pedig akár ennél alacsonyabb U érték is elérhető.

 

4. Mitől lesz tartós akár 50 évig egy hőszigetelt ajtó?

A hőszigetelt ajtó tartóssága sem utolsó szempont, hogy hosszú évtizedeken át lehessen élvezni a magas hőszigetelési teljesítmény előnyeit.

Mivel piacvezetőként a VEKA kizárólag a legmagasabb „A” kategóriás, az európai DIN EN 12608 szabvány követelményeinek megfelelő PVC profilokat gyárt, akár 50 évvel később is ugyanolyan magas hőszigetelési teljesítményre számíthat minimális karbantartás mellett, mint a beépítés napján. A szélsőséges időjárási körülményeknek is remekül ellen tudnak állni ezek a profilok, nem vetemednek meg a nedvesség hatására.

A tartós megoldások viszont itt is az alapoknál kezdődnek. Mit számít, hogy csúcskategóriás kültéri bejárati ajtót vásárlunk, ha az nincs szakszerűen beépítve. 

Nem érdemes a beépítés árán spórolni. Érhető a kísértés, hogy minél lejjebb tartsuk a kezdeti költségeinket, de hosszú távon sokkal kockázatosabb, és akár drágább is lehet, ha megfelelő tapasztalat és eszközkészlet nélkül próbáljuk házilag megoldani a bejárati ajtó beállítását.

  • Még a legjobb esetben is ronthatunk a nyílászáró szigetelési teljesítményén, ami miatt sajnos többet kell majd támaszkodnunk fűtésre, mint amennyit kellene. Ha pedig megfelelő rögzítés és szigetelés hiányában hézagok maradnak a kültéri bejárati ajtó kereténél, akkor esős idő esetén még a beszivárgások kockázata sincs kizárva.
  • Rosszabb esetben pedig akár teljes cserére is szükség lehet 1-2 éven belül.

 

5. Esztétikus hőszigetelt kültéri bejárati ajtó

Az előző szempontokhoz képest tény, hogy ez nem a legfontosabb tényező hőszigetelt kültéri bejárati ajtó vásárlásnál, azonban az esztétikum sem utolsó szempont a saját otthonunkban. 

Elvégre hosszú távra választunk egy olyan kivitelezést, aminek még a következő generáció is örülhet, ezért nem árt, ha minden szempontból meg vagyunk vele elégedve. Mindenkinek meg van a saját elképzelése az ideális otthon design-járól, ezért is fontos, hogy ez se lógjon ki a sorból. Ráadásul még az utcán elhaladók előtt is látható lesz a kültéri bejárati ajtó kinézete.

A VEKA partnereinél több mint 50 szín közül válogathat, így biztosan megtalálja majd azt az árnyalatot, ami a leginkább megfelel az ízlésénék. Akár fa hatású műanyag ajtóprofilt is választhat.

Partnereink igény esetén külső alumínium borítással is el tudják látni a kültéri bejárati ajtaját. Kiemelkedő hő- és hangszigetelő tulajdonságai mellett ez a borítás exkluzív megjelenést biztosít a nyílászárójának, és a RAL színskálán belül bármely árnyalatra festhető.

Keresse fel bátran az Önhöz legközelebb eső VEKA viszonteladót a weboldalunkon található térképen! Partnereink mindig készen állnak segíteni az Ön igényeinek megfelelő hőszigetelt bejárati ajtó beépítéséhez!