felulvilagito_ablakokA felülvilágító ablak népszerű tetőtéri megoldás. A VEKA következő cikkében részletesen körbejárjuk, hogy mik lehetnek a potenciális előnyei és hátrányai az ilyen nyílászárók beépítésének, hogy minél tudatosabb döntést hozhasson.

Mi az a felülvilágító ablak?

A felülvilágító ablak egy ingatlan tetőterébe beépített nyílászáró, tehát úgymond „felülről világít”, kihasználva a nap sugarainak a természetes fényforrását. Főleg akkor szokták alkalmazni ezt a megoldást, amikor egy ház adottságai kevésbé teszik lehetővé a hagyományosabb nyílászárók beépítését, ezért más módon próbálják növelni a természetes fény mértékét.

Hajtókarral és elektromos működtetéssel egyaránt nyithatók, hacsak nem fix felülvilágító ablakról van szó. A hajtókaros változatnál manuálisan nyithatjuk ki az ablakot egy hosszú, teleszkópos hajtókarral, az elektromos változatnál pedig akár egy falra szerelt kapcsolóval tudjuk távolról irányítani a nyílászárót.

 

A felülvilágító ablakok előnyei

Térjünk rá a lényegre: milyen előnyöket nyújthat egy felülvilágító ablak?

 

1.Több természetes fény

A legegyértelműbb előny, ami már egy fix felülvilágító ablaknál is kijön. A természetes fény növeli otthonunk belső komfortérzetét, produktívabban (és nem utolsósorban jobb kedvvel) tudjuk végezni mindennapi dolgainkat.

 

2.  Energiahatékonyság

A több természetes fénynek hála kevesebbet kell támaszkodni mesterséges fényforrásokra napközben, amivel jócskán csökkenthetünk a havi energiafogyasztásunkon. A hidegebb hónapok alatt pedig a napfény akár másodlagos hőforrásként is működhet az ablak üvegfelületén keresztül, így kevesebbet kell támaszkodnunk a fűtési berendezésekre.

 

3. Szellőztetés

A természetes fényforráson kívül a megfelelő légcsere biztosításával is hozzájárulhatnak a felülvilágító ablakok az otthonunk komfortjához. Főleg, ha kevesebb lehetőségünk adódik „hagyományos” nyílászárókon keresztül szellőztetni az ingatlanunkat. 

 

4. Magánszféra megőrzése

Mivel tetőtéri ablakokról van szó, így sokkal kevésbé kell tartanunk attól, hogy bárki belátna az otthonunkba. Fürdő- és hálószoba esetén ez értelemszerűen még inkább fontos szempont.

 

5. Esztétikus megjelenés

A funkcionális előnyökön kívül az ilyen ablakok stílusos megjelenését is érdemes kiemelni: egyből elegánsabb megoldást kelthetünk otthonunk belső terében. Irodákban és kereskedelmi épületekben is népszerű megoldás, amivel egyből nagyobbnak tűnnek a belső terek.

 

6. Kilátás az égre

Semmilyen egyéb nyílászáró kivitelezés nem biztosít ilyen egyedi előnyt. Napközben csodálhatjuk a felhőket, éjszaka pedig a csillagos eget.

 

Fix felülvilágító ablak és további előnyös beépítési lehetőségek

További előnye a felülvilágító ablakoknak, hogy többféle típus közül is lehet válogatni. Így minden háztartás megtalálhatja a számára legelőnyösebbet. Íme egy pár népszerű példa arra, hogy milyen felülvilágító ablakok beépítése lehetséges, és, hogy melyik kivitelezés miben előnyös!

 

  • Fix felülvilágító ablak

A legegyszerűbb és egyben legolcsóbb kivitelezés. A fix felülvilágító ablakokkal már alacsonyabb áron is megoldhatjuk az otthonunk természetes fényforrását, viszont mivel „fix” megoldásról van szó, így nem lehet kinyitni őket, és szellőztetésre sem alkalmasak.

 

  • Felülvilágító ablak íves üvegezéssel

Modern, esztétikus dizájn, ahol a praktikum sem utolsó szempont. Az üveg íves formájának köszönhetően könnyebben elvezeti az esővizet, és csökkenti a beszivárgások kockázatát. 

 

  • Felülvilágító ablak kupolás üvegezéssel

Háztartásoknál, irodáknál, üzemeknél, és klinikáknál egyaránt népszerű megoldás. A külső kupola fokozhatja a felülvilágító ablak hangszigetelési teljesítményét, az üveg pedig akár átlátszatlan változatban is kapható, így még felülről sem lehet belátni.

 

  • Felülvilágító ablak tetőkijárattal

Egyszerű kijutást biztosít tetőtérre vagy teraszra.

 

  • Felülvilágító ablak esőérzékelővel

Érzékelővel felszerelt felülvilágító ablakok, amelyek esőzés esetén automatikusan bezáródnak. Rendkívül praktikus megoldás arra, hogy elkerüljük a beázást, főleg, ha épp nem otthon tartózkodunk és nyitva hagytuk az ablakokat.

 

  • Felülvilágító ablak füstelvezető üvegezéssel

Szintén érzékelővel felszerelt tetőtéri ablakok, amelyek tűz vagy füst érzékelése esetén automatikusan kinyílnak, hogy az ártalmas gázokat kivezessék az épületből. Megfelelnek a tűzbiztonsági követelményeknek és egyben biztosítják az ottlakók kényelmét a vezérlővel működtetett napi szellőztetéssel.

 

A felülvilágító ablakok hátrányai

Most, hogy végigvettük a felülvilágító ablakok előnyeit, térjünk rá arra, hogy mik lehetnek a potenciális hátrányok. Habár a legtöbb esetben ezek kiküszöbölhetők a megfelelő kivitelezéssel, azért érdemes tisztában lenni azzal, hogy más nyílászárókhoz képest milyen más feltételekkel vagy rizikókkal kell számolnunk.

 

1.Túlmelegedhetnek a belső terek

Habár a hidegebb hónapok alatt hasznos lehet az extra napfény hőforrása, nyáron ez könnyen túlmelegedéshez vezethet. Ezért is fontos a megfelelő üvegezés vagy redőnyök beépítése, hogy ne kelljen túl sokat támaszkodni a klímaberendezésre.

 

2. Zavaró káprázás

A megfelelő árnyékolási megoldásokra azért is fontos időt szánni, mert a bejövő fény megzavarhatja a képernyő előtti munkát vagy szórakozást, az UV sugárzás pedig a bútorokban is kárt tehet hosszú távon.

 

3. Szivárgási kockázat

Régi vagy nem megfelelően beállított felülvilágító ablakok esetében a keretnél lévő hézagokon keresztül beszivároghat a hó vagy az esővíz. Erre kiemelt figyelmet kell fordítani a kivitelezésnél, de a beépítést követően is érdemes időközönként ellenőrizni a tetőtéri ablakok állapotát, hogy elkerülhessük a kellemetlen meglepetéseket. 

 

4. Párásodási kockázat

Sajnos a tetőtéri ablakok üvege könnyebben bepárásodhat. Mivel a meleg, párás levegő sűrűsége kisebb, ezért felszáll, és könnyen találkozhat a felülvilágító ablak hidegebb felületével. A párásodás pedig penészedéshez is vezethet, ezért fontos megfelelő figyelmet szánni az ablak szigetelésére és a szellőztetési lehetőségekre. 

 

5. Építészeti feltételek: felülvilágító ablak beépítése

Egy felülvilágító ablak beépítése attól is függ, hogy milyen adottságokkal rendelkezik az adott ingatlan. A tetőtérnek el kell bírnia a nyílászáró súlyát hosszú távon is. Amennyiben a tetőszerkezet nem felel meg a beépítés feltételeinek, akkor akár a felújítások költségeivel is számolnunk kell.

 

6. Potenciálisan magasabb ár és karbantartási költségek

Mivel komplexebb beépítési folyamatról van szó, és nagyobb anyagköltsége is van az ilyen megoldásoknak, a felülvilágító ablakok ára magasabb tud lenni a hagyományos nyílászárókhoz képest. Másrészt a tetőtéri megoldásoknál előfordulhat, hogy gyakrabban van szükség karbantartási körökre, például azért, hogy minél inkább elkerülhessük a beszivárgásokat. 

 

Műanyag VEKA felülvilágító ablak beépítése

A VEKA műanyag felülvilágító ablakok minden háztartásban hosszú távon is megbízható megoldást tudnak nyújtani.

A legmagasabb „A” minőségi osztályba tartozó kemény PVC keret remek alapot biztosít minden típusú felülvilágító ablakhoz, aminek köszönhetően akár 50 évig is számíthat rá otthonában. Robusztus kialakításának köszönhetően 2 és 3 rétegű üvegezésre is alkalmas, amivel jócskán megnövelhető a nyílászáró hőszigetelési teljesítménye. Így kevésbé melegednek túl a belső terek nyáron, és kevesebbet kell támaszkodni a klímaberendezésre. Télen pedig a fűtési költségein is spórolhat.

A VEKA széles magyarországi partnerhálózatának köszönhetően hazánk területén több helyen is megtalálhatja viszonteladóinkat, hogy még inkább megkönnyíthessük Önnek a vásárlás és a beépítés folyamatát. Partnereink a megfelelő profil és kiegészítők kiválasztásán túl a konkrét kivitelezéshez és karbantartáshoz is tudnak biztosítani tapasztalt szakembert. Így teljes mértékben kihasználhatja az „A” osztályú műanyag profilok előnyeit: kevés karbantartás, hosszú élettartam, magas szigetelési teljesítmény.

Keresse meg az Önhöz legközelebbi VEKA viszonteladót!