fa_hatasu_muanyag_ablak

Nyílászáró vásárlásnál örök kérdés: fa vagy műanyag ablakot érdemes inkább vennem? Mivel fa hatású műanyag ablakok között is tudunk már válogatni, annál inkább érdemes végiggondolnunk, hogy melyik típussal járunk jobban.

A VEKA következő cikkében most ezt a témát fogjuk körbejárni, hogy tudatosabb döntést hozhasson a műanyag ablak fajták között. Összeszedtük Önnek a legfontosabb tudnivalókat választás előtt!

 

Mi az a fa hatású műanyag ablak? Fehér és színes műanyag ablak fajták közötti különbségek

A PVC-ből készült profilok mögötti gyártási technológia rengeteget fejlődött az elmúlt pár évtizedben. Így olyan műanyag ablak fajták is megjelentek a piacon, amelyek olyan természetes fa hatást képesek kelteni, akárcsak egy valódi fából készült ablak.

Ennek köszönhetően ma már nem muszáj az alap fehér szín mellett maradnunk, ha az nem fér össze az elképzeléseinkkel. Rengeteg lehetőség áll előttünk, hogy saját ízlésünk szerint igazítsuk otthonunk színvilágához a nyílászáró profilokat is. A természetes látványvilághoz jócskán hozzájárulhatnak a fa hatású műanyag ablakprofilok. Ezek csupán annyiban különböznek az alap fehér profiloktól, hogy a gyártás során színes ablakfólia kerül rájuk.

Ráadásul ma már árban közel sem olyan megfizethetetlenek ezek a színes profilok, mint amilyenek voltak régen, így manapság egyre népszerűbbek.

 

Fa vagy műanyag ablak? Előnyök és hátrányok

Alapjáraton elmondható, hogy napjainkban a legtöbb esetben fa hatású műanyag ablakkal jobban járunk hosszú távon, mint egy valódi fából készült ablakprofillal. Nézzük miben különbözik a két alternatíva!

 

Miért válasszak fa ablakot műanyag ablak helyett?

Régen sokkal drágábbak voltak a műanyag ablakok a fa ablakokhoz képest, ezért is találhatók meg olyan sok régi vagy felújítás előtt álló ingatlanban. Ezért máig sokakban az a benyomás él, hogy a fából készült profilok jóval olcsóbbak. 

A valóság persze ennél árnyaltabb. Azonos paraméterek mellett ma már sokszor pont a műanyagból készült opció lesz olcsóbb, bár igaz, hogy a kiegészítőkkel és az extra hőszigetelési megoldásokkal a PVC profilok beépítésének az ára már meghaladhatja a fa profilokét. Ebből adódóan felújításnál vannak akik inkább maradnak ezeknél, ahelyett, hogy új műanyag profilra cserélnék őket.

Az ár mellett pedig nyilvánvalóan sokan a természetes megjelenésükért kedvelik a fa profilokat a „steril” fehér műanyag ablakokhoz képest. Habár ez ma már kevésbé releváns szempont, hiszen PVC profiloknál egy egyszerű ablakfóliával kiváltható az alapszín. 

Amit még feltétlenül érdemes fejben tartania a fa profilok esetében:

 • A fa ablakokat sajnos gyakrabban kell felújítani a műanyag ablakokhoz képest. 5 évnél többet még a legminőségibb fa profil sem szokott kibírni megfelelő karbantartás nélkül, aminek része a profil újrafestése és a felületkezelés. Ehhez a régi festékréteg eltávolítása is szükséges, valamint a profil felületének egyenletesre csiszolása. 
 • Energiahatékonyság szempontjából is alulmaradhatnak a fa hatású műanyag ablakokhoz képest. Az idő múltával sokkal nagyobb mértékben csökkenhet a szigetelési képességük, főleg mivel a nedvesség hatására megvetemedhetnek. Sokkal kevésbé bírják az esőt, mint a PVC profilok.
 • A lecsökkent szigetelő képesség magasabb fűtési költségeket is jelent, így hosszú távon egyáltalán nem járunk jól azzal, ha halogatjuk az ablakcserét.

 

Miért válasszak fa hatású műanyag ablakot?

A fa ablakok fő előnye tehát a természetes megjelenés és az olykor alacsonyabb kezdeti költségek. Az előbbi teljesen kiváltható színes ablakfóliával, az utóbbi pedig csak rövid távon érvényes.

Alapvetően a fa hatású műanyag ablakok hosszú távon sokkal kifizetődőbbek. 

Hogy miért?

 

Időtállóság és kevesebb karbantartás a fa hatású műanyag ablakoknál

A műanyag ablakok sokkal strapabíróbbak az időjárási viszonyokkal szemben, és jóval kevesebb karbantartást igényelnek a mindennapokban. Nem igényelnek utólagos felületkezelést, tisztításuk rendkívül egyszerű és nem igényel sok időt, a vasalatokat pedig elég fél-egyévente megolajozni, ami szintén csak egy pár perces művelet.

Minimális karbantartás mellett akár évtizedekig is lehet rájuk számítani, anélkül, hogy tartani kellene extra javítási költségektől vagy egy teljes ablakcserétől.

 

Hosszú távon spórolhat a fa hatású műanyag ablakok kiváló szigetelési képességének köszönhetően

Még ha a beépítési költségek magasabbak lehetnek, mint a fa ablakok esetében, a minőségi műanyag ablakok ára hosszú távon könnyen visszajöhet a megspórolt fűtési költségekből. A PVC profilok ugyanis sokkal magasabb hőszigetelési teljesítménnyel rendelkeznek, ami a megfelelő karbantartás mellett ugyanolyan hatékony tud maradni az évek múltával, mint a beépítés napján.

A VEKA fa hatású műanyag ablakprofilok a legmagasabb szigetelési osztályba tartoznak. Emellett pedig a profil kiváló hőszigetelési teljesítménye még tovább fokozható 2 vagy 3 rétegű hőszigetelő üveg alkalmazásával. Így akár 30%-kal is lecsökkentheti a havi fűtési költségeit.

 

Fa hatású műanyag ablakok a VEKA kínálatában – Milyen színek közül választhatok?

 A VEKA kínálatában több mint 50 féle színt találhat. Ide tartozik többek között a(z):

 • Aranytölgy
 • Mahagóni
 • Mocsári tölgy
 • Törpefenyő
 • Rusztikus tölgy
 • Világos tölgy
 • Duglászfenyő
 • Rózsafa

 

Műanyag ablak fajták a VEKA-nál: fa hatású profilok csúcsminőségben

Foglaljuk akkor össze a korábban leírtakat! Fa vagy műanyag ablak? Mai viszonylatban sajnos egyre kevésbé relevánsak a fából készült profilok előnyei. Ez persze nem azt jelenti, hogy bizonyos otthonok hangulatához nem ez passzolna a legjobban. Továbbra is vannak olyan háztartások, amik nem mondanak le a fa ablakokról.

Hosszú távon viszont nehéz felülmúlni a fa hatású műanyag ablakok előnyeit. A kevesebb karbantartással időt, a magasabb hőszigeteléssel pedig pénzt spórolhat. A magas fűtési költségek mai aktualitása mellett nehéz lenne nem PVC profilt ajánlani minden olyan háztartásnak, ahol ez kivitelezhető megoldás.

A VEKA „A” osztályú fa hatású műanyag ablakprofiljai az európai DIN EN 12608 szabvány minőségi követelményeinek is megfelelnek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ilyen műanyag ablak fajtákkal lehet jelenleg a piacon a legmagasabb hang- és hőszigetelési értékeket elérni. 

Miért ne használná ki Ön is az A-osztályú profilok előnyeit a saját otthonában? Partnereink a megfelelő profil kiválasztásában, a kiegészítők beszerzésében, és a szakszerű beépítésben is tudnak segíteni!

Keresse meg az Önhöz legközelebb eső magyarországi VEKA viszonteladót!