Erkély tolóajtó választásnál rengeteg szempont játszhat szerepet az árban. A VEKA következő cikkében most a vásárláshoz nyújtunk segítséget: összeszedtük azokat a tényezőket, amiktől a leginkább függ egy erkély tolóajtó ára.

Erkély tolóajtó árak – alap tudnivalók

Amint a cikk tartalmából is látni fogja, igencsak sok tételből tevődik össze egy erkély tolóajtó ára. Ezek közül a legfontosabbak: az üvegezés, a profil anyaga és mélysége, a nyílászáró mérete, a bontási és beépítési munkálatok, a szállítási díj, a törmelékek elszállítása, és az esetleges utómunkálatok. A félreértések elkerülésének és az átláthatóbb árazás érdekében érdemes ezekre a tételekre egybe kérnie árajánlatot a kereskedőktől. Ahhoz persze, hogy tudatost döntést hozhasson a vásárlásnál, az erkély tolóajtó árak mögött álló műszaki paraméterekkel is érdemes tisztában lennie. Így könnyebben átláthatja, hogy milyen értéket kap a pénzéért cserébe és, hogy miért érdemes elkerülni a gyanúsan olcsó ár hosszú távú buktatóit.

1. Nyílászáró méretek

Műanyag profil esetén a szélesség 2.5 és 6.5 méter között lehet. Fontos, hogy ha nem tud legalább 2.5 méter széles falnyílást biztosítani erre a célra, akkor nem érdemes erkély tolóajtóra befektetnie. Mivel ezek a nyílászárók egy fix és nyitható részből állnak, minimum 125 centiméterre szükség lesz ahhoz, hogy kényelmesen átléphesse a nyílászáró nyitható részét. Sokan szeretnek minél nagyobb üvegfelületű erkélyajtót választani, hogy a lakás belsejéből is élvezhessék a kilátást, de még nagyobb méret esetén is mérsékelheti a költségeket, ha a nagyobb fix részhez kisebb nyitható szárnyat választ. Például egy 4 méter széles erkély tolóajtónál sem kell túllépnie a 125 centiméteres szélességet a nyitó szárnynak, aminek hála könnyebb is lesz kezelni az erkélyajtót.

2. Beállítás, beépítés

Nem érdemes spórolni ezen a tételen, és nem is egyszerű művelet egy erkély tolóajtó beállítása. Ráadásul a szakszerűtlen beépítés nem csak további karbantartási költségekkel járhat, hanem balesetveszélyes is lehet!

3. Az üvegezés

A megfelelő vastagságú és stabilitású profilok többrétegű üvegezésre is alkalmasak. Habár a két- és háromrétegű üvegezésnek magasabb az ára, hosszú távon könnyen meg tud térülni az ára. A többrétegű üvegezésnek az erkély tolóajtó hőszigetelő képességéhez van köze, amivel nem csak kellemesebb légkört tud biztosítani lakásában a hidegebb évszakok alatt is, de akár 30%-ot is spórolhat a fűtési költségein. Ebből is látszik, hogy hosszú távon nem feltétlen az olcsóbb üvegezéssel jár jobban: érdemes ezt végiggondolni a vásárlás előtt. Megrendeléskor mindenképp kérjen tájékoztatást a nyílászárók hőátbocsátási tényezőjéről: ez az érték minél közelebb van a nullához, annál kevesebb a hőveszteség!

4. Műanyag profilok a VEKA-nál

Az erkély tolóajtók szigetelési képességében az üvegezésen kívül a profilok is fontos szerepet játszanak. A többkamrás technológiával készült VEKA műanyag profilok kiváló hőszigetelési értékekkel rendelkeznek, aminek köszönhetően tovább spórolhat majd a fűtési költségein. Ráadásul a műanyag profilok olcsóbbak is az azonos paraméterrel rendelkező fa profiloknál, de mégis tartósabbak, kevesebb karbantartást igényelnek és nem is kell őket újrafesteni. Ennél csak az alumínium profilok tartósabbak, ezek viszont már olyan drágák, hogy inkább középületeknél szokták őket alkalmazni.

A VEKA partnereinél mindig korrekt erkély tolóajtó árakra számíthat. Nézze meg a weboldalunkon található térképet, hogy megtalálhassa az Önhöz legközelebb eső viszonteladónkat! Partnereink ingyenes szaktanácsadással és árajánlat készítéssel is megkönnyítik majd a vásárlási folyamatot, kezdve a megfelelő nyílászáró kiválasztásával, egészen a beépítést követő utómunkálatokig és ellenőrzésekig!