egyedi_bejarati_ajtok

Egy egyedi bejárati ajtó tervezése komoly projekt. A megfelelő méret, a biztonság, és a szigetelés is szerepet játszik abban, hogy elégedettek legyünk a végeredménnyel az otthonunkban.

A VEKA következő cikkében összefoglaltuk Önnek a legfontosabb szempontokat a témában és kiemeltük a műanyag bejárati ajtók fő előnyeit! 

 

Mik a legfontosabb szempontok egy egyedi méretű bejárati ajtó tervezésénél?

A következő 6 fő szempontot érdemes figyelembe venni minden egyedi méretű bejárati ajtó tervezésénél: 

  1. A profil anyaga
  2. Egyedi design
  3. Méret felmérése
  4. Biztonság
  5. Szigetelés
  6. Élettartam és karbantartás

 

1. Egyedi bejárati ajtó: fa vagy műanyag profil?

Manapság egyre több irodánál és háztartásnál átvették a régi fa nyílászárók helyét a modern műanyag profilok, amelyek egyedi bejárati ajtó kivitelezésénél is rengeteg előnyt tudnak nyújtani.

A kemény PVC alapú bejárati ajtók előnyei közé tartozik az alacsonyabb ár is: azonos paraméterrel rendelkező fa profilokhoz képest megfizethetőbb lehetőséget tudnak kínálni. Ráadásul nem vetemednek meg az évek múlásával, ami nagyban hozzájárul a tartósságukhoz, amit a megbízható gyártók ma már évtizedekre kalibrálnak. És még a bejárati ajtó stílusos megjelenésről sem kell lemondani, hiszen az alap fehér színen kívül is bőven akad lehetőség egyedi design-ra.

Ár-érték arányt tekintve tehát könnyen túlszárnyalhatják a fa profilokat a kemény PVC-s kivitelezések.

Természetesen a műanyag profilok között is vannak különbségek, amiket érdemes figyelembe venni az egyedi bejárati ajtónk tervezésénél.

A nyílászáró piacon C, B, valamint A osztályú műanyag profilokkal találkozhatunk a forgalmazók és gyártók weboldalain. 

Az A osztály jelenti a legmagasabb minőséget – csakis a legtartósabb és legjobb szigetelési teljesítményt nyújtó profilok sorolhatók ide. Piacvezető ablak- és bejárati ajtóprofil gyártóként a VEKA kizárólag A osztályú termékeket gyárt, amelyek további biztonsági szintet növelő megoldásokhoz is remek alapot kínálnak.

 

2. Egyedi bejárati ajtó egyedi kinézettel

A műanyag bejárati ajtókkal szemben az egyik gyakori aggály, hogy túl „sterilnek” tűnhetnek, főleg a fából készült kivitelezések természetes megjelenéséhez képest. A jó hír az, hogy manapság bőven akad választási lehetőség az alap fehér színen kívül is, így ízlésünk szerint választhatunk olyan egyedi színárnyalatot a bejárati ajtónkhoz, ami megfelel az otthonunk design-jának, és kívül-belül is jól mutat.

A VEKA több mint 50 különböző színben kínál színes műanyag ajtóprofilokat, így szinte biztos, hogy partnereinknél meg tudja találni azt az árnyalatot, ami leginkább megfelel az elképzeléseinek. Sőt, még a fa profilok természetes megjelenéséről sem kell lemondania. Választhat például aranytölgyet vagy mahagónit is, attól függően, hogy a világosabb vagy sötétebb színvilágot preferálja.

A VEKA partnereivel alumínium borítással is tervezhető az új műanyag bejárati ajtója. Amellett, hogy egyedi megjelenést biztosít, a nyílászáró szigetelési teljesítményéhez is hozzájárul: stílus és funkcionalitás egyben. A RAL színskálán belül bármilyen színre festhető.

 

3. Egyedi méretű bejárati ajtó tervezése és beépítése

Egyedi méretű bejárati ajtó tervezésénél még inkább fontosabb a precíz mérés, hiszen nem raktárról elérhető szabvány méretek alapján történik majd a kivitelezés. A szakszerű beépítés a helyszíni felméréssel indul, aminek semmiképp sem érdemes megspórolnunk az árát. Ezen múlik a bejárati ajtónk tartóssága és szigetelési teljesítménye is – elvégre hosszú távra szól egy egyedi bejárati ajtó beépítése. Pontosan ezért kiemelt figyelmet érdemelnek az alapok.

Ennek hiányában könnyen mérethibás eredményt kaphatunk, ami jó esetben szivárgáshoz vezethet, rosszabb esetben pedig kompromittálja az otthonunk biztonságát, és könnyen újabb karbantartási körhöz vezethet. Érdemes elkerülni a felesleges javítási költségeket és tapasztalt szakemberre bízni a méréseket is.

A VEKA műanyag bejárati ajtókhoz akadálymentes küszöb kivitelezését is biztosítják partnereink, hogy praktikus maradjon használat alatt a ki és bemenetel.

 

4. Ami semelyik egyedi bejárati ajtó tervezésénél nem maradhat el: biztonság

Nem véletlen, hogy sokak számára ez az első számú prioritás egy egyedi bejárati ajtó tervezésénél. 

Szerencsére a VEKA műanyag profilok remek alapot nyújtanak ahhoz, hogy bármelyik nyílászáró biztonsági szintjét nagymértékben meg lehessen növelni extra kiegészítőkkel – ezeket mind könnyen beszerezheti magyarországi partnereinknél, akik tapasztalt szakembert is biztosítanak a beépítéshez, hogy minden biztonsági megoldás megbízható kivitelezésben részesülhessen.

Ilyenek például a műanyag bejárati ajtó leemelését gátló pántok, a biztonsági vasalatok és többpontos zárok, a MABISZ minősített zárszerkezet, vagy akár a ragasztott biztonsági üveg.

 

5. Az egyedi bejárati ajtó hőszigetelése: amiből vissza tud jönni a vételára

Az előzőekben felsorolt szempontok tény, hogy fel tudják tornázni egy egyedi bejárati ajtó árát, azonban, ha elég figyelmet szánunk a megfelelő szigetelési megoldásokra, akkor hosszú távon könnyen meg tud térülni a befektetésünk. Megfelelően hőszigetelt nyílászárókkal havonta akár 30%-ot is spórolhatunk a fűtési költségeinken.

A műanyag profilok eleve jobb szigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek a fa profilokkal szemben, a műanyag profilokon belül pedig az A kategória nyújtja a legjobb szigetelési értékeket.

A szigetelési teljesítmény legpontosabb meghatározásában segít a hőátbocsátási tényező (U érték), ami a hőveszteség mértékét jelzi. Eszerint minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb a műanyag bejárati ajtónk hőszigetelési teljesítménye. Az 1 körüli U értékek már kiváló teljesítményre utalnak, ami könnyen elérhető a VEKA egyedi műanyag bejárati ajtókkal.

 

6. Egyedi és tartós bejárati ajtó akár 50 évig, minimális karbantartás mellett

Egy egyedi VEKA műanyag bejárati ajtó akár 5 évtizedig is helytállhat otthonában anélkül, hogy sok időt kéne szánni a karbantartására.

Ez az A kategóriás PVC profilok egyik legnagyobb előnye: ki ne akarna olyan nyílászáró megoldást az otthonában, amire hosszú távon is lehet számítani, és nem igényel sok figyelmet? 

Kertes házaknál például még inkább fontosabb, hogy a kültéri bejárati ajtó ellen tudjon állni az időjárás viszontagságainak. Ez is jelentős érv az A kategóriás műanyag profilok mellett, hiszen azok nem vetemednek meg az eső hatására és az UV sugárzást is jobban bírják a fa tokokhoz képest.

Ráadásul sosem kell őket majd újrafesteni, és a felületüket rendkívül egyszerű letisztítani.

 

Forduljon bizalommal az Önhöz legközelebbi VEKA viszonteladóhoz! A weboldalunkon található térkép segítségével az összes magyarországi partnerünket megtekintheti egy helyen, akik mindig készen állnak segíteni egy egyedi bejárati ajtó tervezésében, a megfelelő profil és kiegészítők kiválasztásától, a helyszíni felmérésén át, egészen a szakszerű beépítésig.