aluminium_nyilaszarok

Nyílászáró vásárlásnál a profil anyaga az egyik legfontosabb szempont, amiről döntenie kell. A VEKA következő blogbejegyzésében segítünk választani! Alumínium nyílászárók vs. műanyag nyílászárók: melyikkel járunk jobban?  

 

Műanyag vagy alumínium nyílászáró – Mindkettőnek van előnye

Építkezésnél vagy ingatlanfelújításnál komoly döntéseket kell hoznunk hosszú távra. Ezért sem mindegy, hogy műanyag vagy alumínium nyílászárókat választunk az otthonunkba.

A VEKA csapata már az elején ki szeretné hangsúlyozni, hogy nincsen „rossz” döntés, csupán a tudatosabb vásárláshoz szeretnénk segítséget nyújtani a két profil típus tulajdonságainak és előnyeinek összehasonlításával.

Vegyük végig a főbb szempontokat!

 

Alumínium vs. műanyag nyílászáró: a választás legfontosabb szempontjai

 

1. Melyik az olcsóbb?

A nyílászáró vásárlás nem egy olcsó projekt, akár alumínium, akár műanyag profilt választunk. Főleg, ha még a régi ajtók és ablakok lecserélése miatt további bontási munkálatokra is szükség van. Ugyanakkor számos hosszú távú előnyre tehetünk szert a minőségért cserébe, és akár meg is térülhet hosszú távon a beépítés ára is – erről az 5. pontban írunk bővebben.

Árakat tekintve a műanyag keretek kisebb kiadást jelentenek az alumínium nyílászárókhoz képest, amik akár kétszer olyan drágák is lehetnek. Az alumínium tokok ezért inkább nagyobb kereskedelmi vagy középületeknél terjedtek el, ahol kevésbé számítanak a százezres nagyságrendű eltérések. Háztartásokban inkább a műanyag ablakok és ajtók terjedtek el napjainkban, főleg mivel a nagyobb árkülönbség nem jár jelentős minőségbeli eltéréssel. Főleg, ha a legmagasabb minőségi osztályba tartozó A kategóriás műanyag nyílászárót választunk.

Az ár-érték arány tehát sok háztartás számára inkább a műanyag tokok mellett szól. 

 

2. Mennyi karbantartást igényelnek?

Hacsak nem alsókategóriás műanyag profilt választunk, akkor sem az alumínium, sem a műanyag nyílászárók nem igényelnek túl sok karbantartást. Rendkívül ellenállóak, könnyű tisztítani a profilok felületét. Az A kategóriás műanyag ablakok vasalatait például elég félévente vagy évente egyszer megolajozni.

Az olcsóbb műanyag ajtóknál és ablakoknál sajnos előfordulhat, hogy kevésbé tudnak ellenállni az időjárás viszontagságainak, és ebből adódóan kevésbé tartósak, több javítási kört igényelhetnek.

 

3. Mekkora élettartamra lehet számítani?

Tartósság téren nehéz versenyezni az alumínium nyílászárók élettartamával. Nem véletlenül alkalmazzák őket bevásárlóközpontoknál és középületeknél.

Ugyanakkor már egy A kategóriás műanyag nyílászáró is rendelkezhet akár 50 éves élettartammal, minimális karbantartás mellett. Így már egy háztartás számára is van lehetőség hosszú távú alternatívát választani, elérhető áron.

 

4. Milyen dizájn lehetőségek vannak?

Alapjáraton mind az alumínium, mind a műanyag nyílászárók alapszíne nem tud versenyezni a fa profilok természetességével. Viszont napjainkban már a gyártásnál van lehetőség személyre szabni mindkét profil színárnyalatát, így gyakorlatilag csak a képzelet szabhat határt annak, hogy milyen dizájnt szeretnénk látni az otthonunkban.

Színes műanyag nyílászárók esetén például több mint 50 lehetőség közül válogathatunk a VEKA kínálatában.

 

5. Milyen a hőszigetelési teljesítményük?

Az alumínium nyílászárók esetében előfordulhat, hogy több hőszigetelési megoldást kell alkalmazni, hogy korszerű módon csökkenthessék a hőveszteséget. Ez sajnos sokkal magasabb árat is eredményezhet, ami egyáltalán nem mindegy egy felújítás közepén lévő háztartás számára.

Az A kategóriás műanyag nyílászárók viszont igazán jól tudnak brillírozni ezen a téren. A kemény PVC-s profil eleve jól szigetel, megfelelően robusztus kialakítással pedig többrétegű üvegezésre is alkalmas. A beépítés ára pedig könnyen megtérülhet a megspórolt fűtési energiából.

A műanyag profilok az úgynevezett légkamrás technológia segítségével képesek beszorítani a levegőt, és csökkenteni a hőveszteségét. Ez még tovább fokozható 2 és 3 rétegű üvegezéssel – ilyen esetben az üvegrétegek közötti nemesgáz segít abban, hogy még kevesebb meleg levegő szökjön ki az otthonunkból, és kevésbé kelljen a fűtőberendezésünkre támaszkodni.

 

Műanyag vs. alumínium nyílászárók: mi a helyzet a fa profilokkal?

A műanyag és alumínium nyílászárók mellett a fa profilok is népszerű választásnak számítanak az olyan háztartásoknál, ahol az egyedi, természetes megjelenés prioritásnak számít. 

Ugyanakkor számolni kell azzal is, hogy ezek a keretek jóval több figyelmet és karbantartást igényelnek, mint az alumíniumból és műanyagból készült társaik. Kevésbé tudnak ellenállni az időjárási körülményeknek, a nedvesség és a hő hatására pedig meg tud vetemedni a fából készült keret. Ennek hatására deformálódik a profil, és csökken a szigetelési teljesítménye.

A műanyag profilok például nem igényelnek utólagos felületkezelést. A kiválasztott színt évtizedeken át lehet élvezni anélkül, hogy bármikor újra kéne festeni.

Ráadásul azonos paraméterű műanyag nyílászárókhoz képest drágábbak is tudnak lenni a fából készült keretek.

 

VEKA műanyag nyílászáró profil – Az A minőségi kategória előnyei

Ahogy korábban is írtuk, az A kategóriás műanyag nyílászáróknak számos előnye van, így ez a minőségi osztály méltó versenytársa a drágább alumínium nyílászáróknak.

A VEKA piacvezető német gyártóként kizárólag A kategóriás, kemény PVC-s profilokat kínál.

A VEKA műanyag nyílászárók átlagon felüli hőszigetelési teljesítménye a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta akár 30%-kal csökkenthetjük a fűtési számlák végösszegét. Ez a többrétegű üvegezésnek is köszönhető: a VEKA profilok egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű üvegezésre, így minden háztartás megtalálhatja az igényeinek leginkább megfelelő kivitelezést.

A VEKA profilok stabilitása az alumínium nyílászárókkal is tud versenyezni. A 80-92 mm közötti profilvastagság, a minőségi vasalatok, az acélmerevítések mind hozzájárulnak a nyílászáró tartósságához, és remek alapot biztosít további betörésvédelmi kiegészítők alkalmazására is.

A VEKA műanyag nyílászárók tisztítása nem igényel sok figyelmet a mindennapokban. Ez nagyban köszönhető az UV és kopásálló lakkfelületnek, amiről könnyen le lehet tisztítani az esetleges szennyeződéseket.

 

Alumínium vs. műanyag nyílászáró: Összefoglaló

Mindkét anyag más szempontból előnyös, akár alumínium vagy műanyag nyílászáróról van szó. Semelyik sem „jobb” választás, mint a másik.

Ugyanakkor mivel az alumínium nyílászárók jóval drágábbak tudnak lenni a PVC profilokhoz képest, háztartásoknál inkább ez utóbbi terjedt el.

A VEKA műanyag nyílászárók kiváló ár-érték arányuk miatt is népszerű választásnak számítanak. Minimális karbantartás mellett akár 50 évig is lehet rájuk számítani, és könnyű fenntartani a magas hőszigetelési teljesítményüket, aminek hála a beépítés költsége is könnyen megtérülhet hosszú távon.

Emellett pedig széles viszonteladói hálózattal rendelkezünk Magyarországon, ami jócskán meg tudja könnyíteni a vásárlás folyamatát az ország több pontján is. Partnereink a szakszerű beépítésben és esetleges karbantartási munkálatokban is tudnak segíteni.

Keresse meg az Önhöz legközelebb lévő partnerünket a VEKA VISZONTELADÓI TÉRKÉPEN!