Nem csak a funkcionális előnyeik miatt érdemes műanyag ablakot választani: színes profilokat és álosztókat is hozzáadhat a lakásának az egyéni stílusához. Az igencsak széles lehetőségeknek köszönhetően mindenki meg tudja találni magának azt a nyílászárót, ami saját esztétikai igényeinek meg tud felelni. A VEKA következő cikkében most az ablak álosztókról gyűjtöttük össze Önnek a legfontosabb tudnivalókat!

Mit kell tudni az ablak álosztókról?

Az ablak álosztók a nyílászárók további dekorációját tudják szolgálni. A műanyag ablakprofil színe mellett ezekkel a külön díszítőelemekkel könnyen teremthet olyan hangulatot a lakásában, amilyet csak szeretne. Több típusú álosztó is létezik, eszerint válogathat konstrukciós álosztók (ide tartoznak az úgynevezett bécsi és ragasztott álosztók), valamint üveg közötti álosztók közül.

A konstrukciós álosztók az ablakszárny szerkezetéhez tartoznak, ezért a színük a nyílászáró keretével is megegyezik. Több kis részre osztják az ablaküvegét, és a szép esztétikai megjelenésen kívül az ablak merevségét is megnövelik.

A ragasztott álosztókat az üvegfelület külső oldalára lehet ráhelyezni, akár az ablak mindkét oldaláról. Ezen felül pedig bécsi álosztókkal is kiegészíthetők: egy belső, üvegek közt elhelyezett alumínium konstrukció. Színük szintén megegyezik az ablak keretével.

Műanyag ablakhoz üvegosztó?

Az üveg közötti álosztók (ahogy elnevezésük is egyértelműen jelzi) az ablak üvegtáblái között helyezkednek el, és egy tartósan rögzített alumínium díszprofilból készülnek.

Az előző típusokhoz képest több előnyük is van az üveg közötti álosztóknak: egyrészt a színüknek nem kell feltétlen egyezniük a nyílászáró profiljával, a RAL színskálán belül bármilyen színt választhat. Ez több mint 260 színárnyalatot fed le, úgyhogy garantáltan megtalálja majd azt a lehetőséget, ami megfelel az Ön ízlésének. Másrészt pedig mivel nem az üvegfelületen helyezkednek el, hanem az üvegrétegek között, ezért sokkal egyszerűbb marad az ablakfelület tisztítása.

A műanyag ablakok rengeteg előnyei között az egyszerű karbantartás sem utolsó szempont, így az ilyen álosztók választásával ezt továbbra is teljes mértékben kihasználhatja majd a mindennapokban.

Ablak álosztó: utólag is kivitelezhető a díszítés?

A legegyszerűbb mindig az, ha egy új nyílászáró beépítésekor egyeztet azokról a díszítőelemekről, amelyeket szeretne, de meglévő ablaknál is megoldható az álosztó utólagos beépítése az üvegfelület cseréjével.

A műanyag ablaknak azonban már önmagában megvannak az előnyei, így az ablakcserét is érdemes megfontolnia, ha nem rendelkezik ilyen profillal.

Álosztós műanyag ablakok a VEKA-tól

Nem mindegy, hogy kit bíz meg az álosztók elhelyezésével: pontos tervezést követelnek meg ezek a díszítőelemek, és arról sem szabad megfeledkeznie, hogy a méretüknek megfelelő arányúnak is kell lennie a nyílászárókhoz viszonyítva. Ezen felül pedig természetesen az álosztó formája és fajtája is fontos döntést igényel: figyelembe kell venni az épület stílusát is, hogy azzal együtt tudjon harmonizálni.

A VEKA több éves tapasztalattal rendelkezik a műanyag profilok gyártása terén, és hatalmas magyarországi partner és viszonteladói hálózatával a legszigorúbb igényeknek is eleget tud tenni. A vastag műanyag profilok tökéletesen alkalmasak a réteges üvegezéshez, így gond nélkül megoldható az üvegosztók beépítése is.

A VEKA műanyag ablakprofiljai több színben is elérhetők, és akár egy emberöltőn át is úgy néznek ki, mint a beépítés első napján: ehhez csupán minimális karbantartás szükséges.

Amennyiben tehát nem csak minőségi, megbízható műanyag ablakot keres, hanem a szemgyönyörködtető esztétikai megjelenésre is adna, akkor mindenképp érdemes szétnéznie a VEKA partnerei és viszonteladói között: biztos, hogy így megtalálja majd azt az álosztós műanyag ablakot, amit keres!