merethibas_ablakok

 

Egy építkezés vagy felújítás során jelentős lépés a nyílászárók cseréje és beépítése, de mi van akkor, ha mérethibásak az ablakok? Utólag is lehet ezen javítani, vagy elkerülhetetlen a teljes ablakcsere?

A VEKA következő cikkében összeszedtük Önnek a legfontosabb tudnivalókat a mérethibás ablakokkal kapcsolatban. Így tisztában lesz azzal, hogy milyen lehetőségei vannak ilyen probléma esetén, valamint, hogy hogyan kerülheti el az ilyen eseteket az otthonában!

 

Mik azok a mérethibás ablakok? Honnan lehet felismerni őket?

Mérethibás ablakoknak nevezzük az olyan nyílászárókat, amelyek nem illeszkednek megfelelően az ablak keretébe.

A tokjuk elferdült vagy nem illeszkedik rendesen a falnyíláshoz, ami azt jelenti, hogy az ablakkeret nem egyenes, és az ablak sarkai nem zárnak be 90 fokos szöget. 

De hogyan lehetünk biztosak abban, hogy valóban mérethibásak az ablakok?

  • Az ilyen problémák beazonosítására az egyik legegyszerűbb módszer, ha az ablakszárny és a keret közötti hézagokat ellenőrzi. Ha a hézagok egyenetlenek (tehát például egyértelműen van olyan hely, ahol szélesebbek) akkor nagy valószínűséggel nem úgy áll az ablak, ahogy kéne. 
  • Az ilyen hézagok huzathoz és légszivárgáshoz is vezetnek, ezekről is felismerhetők a rosszul beállított nyílászárók.
  • A mérethibás ablakokat sokszor nehezebb kinyitni és rendesen bezárni.
  • Természetesen a legbiztosabb módszer továbbra is az, ha megbízható szakemberhez fordul, aki egyértelműen meg tudja állapítani, hogy a gondok mögött a mérethibás ablak áll-e.

 

Mi vezethet mérethibás ablakhoz?

Több oka is lehet annak, hogy egy ablak túl kicsi vagy túl nagy a falnyíláshoz képest. A mérethibás ablakok mögött a legtöbb esetben a következő jelenségek állnak: 

 

  1. Pontatlan mérések

Az ablakmérettel kapcsolatos problémák sok esetben egész egyszerűen a rossz mérésekhez vezethetők vissza. Ezért is ilyen fontos a helyszíni felmérés az ablak beépítése előtt. A nyílászárókat általában milliméterben mérik (nem véletlen, hiszen már egy 1 cm-es tévedés is számít), és az épület külsejétől (azaz a fal nyílásától) mérik őket.

Ezért is érdemes inkább ezt a feladatot (a beépítéssel együtt) szakemberre bízni, mert hosszú távon sajnos könnyen meglehet, hogy megfizetjük a pontatlan mérések árát. A méréseknél a nyílás szélességét, magasságát, és mélységét is figyelembe kell venni, de az ablaktok rögzítésével is számolni kell.

 

  1. Beépítési hibák

A VEKA csapata ahol csak lehet, ki szeretné hangsúlyozni a szakszerű beépítés fontosságát. Nem lehet ennek a jelentőségét túlbecsülni. Teljesen mindegy, hogy milyen minőségi ablakot vásárolunk, ha nincs megfelelően rögzítve a falnyíláshoz. Ehhez a megfelelő eszközkészlet és tapasztalat is szükséges. Házilag nem lehetetlen feladat, de több eséllyel fizetjük meg a mérethibás ablak árát, ha pont a szakszerű beépítésen szeretnénk spórolni. 

 

  1. Szerkezeti problémák

Ez főleg régi épületeknél fordulhat elő, ahol az idő elteltével a megsüllyedt falnyílás már nem felel meg az eredeti ablak méretének.

 

  1. Gyártási hibák

Az ablak vásárlás ára nem kis tétel, főleg, ha mellette még az építkezés vagy felújítás többi költségével is számolnunk kell. Ennek eredményeként sokan a legolcsóbb ajánlatok után kutatnak. Ez persze érthető, és nem vezet feltétlen rossz eredményhez, de a gyanúsan olcsó ablakok gyakran több kompromisszummal járnak, és hosszú távon nem biztos, hogy jól járunk. Főleg, ha az alacsonyabb ár onnan ered, hogy kispórolnak bizonyos anyagokat a profil gyártása alatt. Ezért is fontos megbízható ablakprofil gyártót választani.

 

  1. A keret idővel deformálódik

Ez főleg a fából készült profilokra vonatkozik. A műanyaghoz képest a fa sokkal inkább ki van téve az időjárás viszontagságainak, hiszen a hő vagy nedvesség hatására megvetemedik, deformálódik. Ehhez képest egy kemény PVC-ből készült, UV álló profilnál nem kell ettől tartani. Ezért is gyárt a VEKA kizárólag A osztályú műanyag ablakprofilokat, amelyek a legmagasabb minőségi fokozatba tartoznak.

 

A mérethibás ablakok hátrányai – Miért kell velük minél előbb foglalkozni?

Egy mérethibás ablak több problémával is járhat.

  • Ha túl kicsi az ablak a falnyíláshoz képest, az légszivárgáshoz vezet, ami nagyban ront a nyílászáró szigetelési képességén. Az alacsonyabb hangszigetelés forgalmasabb helyeken különösen kellemetlen, az alacsonyabb hőszigetelés miatt pedig még magasabb fűtési költségekkel is kell számolnunk. Az alacsonyabb szigetelési teljesítmény nem csak télen hátrány, hiszen nyáron így a klímaberendezésre is többet kell támaszkodni.  Az ilyen hézagok az esős időjárás alatt sem jönnek túl jól.
    Mondhatni a mérethibás ablakok miatt keletkező légszivárgások „pénzszivárgáshoz” is vezetnek, akkor is, ha ránézésre nincsen különösebb gond velük. Ezért sem érdemes spórolni a szakszerű beépítés és a minőségi ablakprofil árán, mert hosszú távon könnyen meglehet, hogy még többet is kell rá költenünk. Főleg ha emiatt le kell cserélni egy rosszul beállított nyílászárót.
  • Ha túl nagy az ablak a falnyíláshoz képest, akkor jó esetben további bontási munkálatokkal kell számolnunk, rosszabb esetben pedig egy teljesen új ablakprofilt kell legyártatni.

 

Lehet utólag javítani a mérethibás ablakokon? Mindenképp szükséges egy teljes ablakcsere?

Szerencsére a mérethibás ablakokon többféle módon is lehet javítani, de sajnos vannak olyan esetek, amikor nem lehet elkerülni a teljes ablakcserét.

 

1. Távtartó (határoló) ablak alátétek alkalmazása

 

Egy egyszerű és költséghatékony megoldás a mérethibás ablakok utólagos javítására, mivel be lehet velük tölteni az ablak és a tok közötti hézagokat. Viszont nem minden esetben alkalmazható, és nem jelent feltétlen hosszú távú megoldást a problémára.

2. A keret utólagos javítása

Drágább a távtartók alkalmazásánál, de olcsóbb a teljes ablakcserénél, mivel ilyenkor a már meglévő kereten végzik el a szükséges javításokat. Ilyenkor új alkatrészekkel, komponensekkel pótolják ki a keretet, hogy csökkenjenek a légszivárgások és növelni lehessen az ablak szigetelési teljesítményét.

3. Teljes ablakcsere

Amennyiben túl jelentősek a méretbeli különbségek a tok és a falnyílás között, vagy túl sokat romlott a nyílászáró mechanikai szilárdsága a beépítés óta, akkor sajnos nagy eséllyel csak egy teljes ablakcsere jelentheti a megoldást. Habár tény, hogy ez a legköltségesebb megoldás a mérethibás ablakokra, a jó hír az, hogy egy minőségi műanyag ablakkal, szakszerű beépítés mellett nagy eséllyel nem kell többet tartanunk az ilyen problémáktól. 

Ráadásul mivel havonta akár 30%-ot is lehet spórolni a fűtési költségeken egy hőszigetelt műanyag ablakkal, így hosszú távon könnyen megtérülhet az ablakcsere költsége.

4. Biztos módszer a mérethibás ablakok elkerüléséhez (és utólagos javításához): megbízható gyártó választása

A VEKA egy német piacvezető műanyag ablakprofil gyártó, amely 46 leányvállalattal rendelkezik 4 különböző kontinensen. 23 gyártóüzemmel rendelkezünk, és már a 90-es évek elején létrehoztuk Európa legnagyobb PVC újrahasznosító üzemét. Magyarországon is széles viszonteladói hálózattal rendelkezünk. 

Partnereink nem csak a hosszú távon is megbízható, csúcskategóriás műanyag ablakok beszerezésében tudnak segíteni, de a szakszerű beépítéshez is tudnak biztosítani tapasztalt szakembert. Így biztos lehet abban, hogy nem kell tartania a mérethibás ablakokkal járó gondoktól. Természetesen abban is tudunk segíteni, ha jelenleg is fennálló problémáról van szó. A helyszínfelmérés során a partnereink által biztosított szakemberek meg fogják tudni állapítani, hogy melyik a legcélravezetőbb megoldás a mérethibás nyílászáróira.

Találja meg egyszerűen az Önhöz legközelebb eső partnerünket a VEKA viszonteladói térkép segítségével!