A műanyag ablakok egyik nagy előnye, hogy ugyanolyan sztenderd méretben kaphatók, mint a klasszikus fa ablakok.

Ám ha a méretek eltérnek a szokásostól, akkor sokan bajban vannak, ablakcsere idején, mert nem tudják, hogyan fogjanak hozzá. Egy ablakcsere lebonyolításának gyorsnak és precíznek kell lennie, ezért az előkészületekre nagy hangsúlyt kell fektetni.

Ablakcsere műanyag ablakra – a kezdő lépések

Normál esetben egy sima ablakcsere, megfelelő felkészültséggel, két laikus ember számára is könnyedén elvégezhető lenne, de szakik által ismert trükkök nélkül bizony nincs egyszerű dolga senkinek.

Valójában minden a megfelelő tervezésen múlik. Sokkal könnyebb a dolgunk, ha szabványméretű ablakot szeretnénk kicserélni egy nem túl régi házon vagy panellakáson.

Amennyiben műanyag ablakról beszélünk, jobb esetben szerencsénk van, hiszen ezek általában szabványmérettel rendelkeznek, így a csere sem olyan körülményes, mint az egyedi tervezésű/anyagú ablakoknál és nyílászáróknál. Az extra minőségű VEKA ablakok esetében például mindenki biztos lehet benne, hogy a szabvány ablakcsere könnyedén kivitelezhető.

Mit tegyünk, ha egyedi az ablakméret?

Az izgalmak akkor kezdődnek, amikor műanyag ablakot szeretnénk az egyedi elképzeléseinkhez mérten, hiszen akkor a mérést és gyártatást vagy magunknak, vagy szakembernek kell elvégeznie.

Jelen cikkünkben szeretnénk hasznos tippeket adni az ablaktípusokról és az egyszerűbb mérésekről, amik segítenek az ablakkeret stílusának kiválasztásában és a megfelelő méret meghatározásában.

Amennyiben egyedi ablakot gyártatunk, figyeljünk oda, hogy a komponensek és az ablak a következő tulajdonságokkal rendelkezzen:

 • A hőszigetelés U értéke lehetőleg 1,0 vagy annál kevesebb legyen, a kamrák száma 5, 7 legyen
 • A profil és a vasalat, ha mód van rá, legyen nyugat európai.
 • A műanyag ablak hangszigetelési együtthatója pedig minél magasabb, annál jobb.

Ha az ablakfajtákat vesszük alapul, akkor egy falnyílásba többféle ablak is beépíthető, manapság tényleg csak a fantáziánk szabhat határt a kivitelezésnek. Ezért pedig nyugodtan engedjük szabadjára a képzeletünket, majd nézzünk szét a kiváló minőségű VEKA ablakok között, hiszen szinte biztosan megvalósítható az, amit szeretnénk.

Milyenek az általános ablakfajták?

Amikor általános ablakfajtákról beszélünk, a következőket értjük alattuk:

 • Fix ablak,
 • Nyíló ablak,
 • Bukó ablak,
 • Bukó-nyíló ablak,
 • Tokosztott bukó-nyíló ablak,
 • Középen felnyíló bukó-nyíló ablak.

A mérés nem bonyolult folyamat, ha tudjuk, hogyan kell csinálni

A legfontosabb: az ablaktípustól függetlenül mindig rajzoljunk! Mivel az ablakok túlnyomó többsége négyszögletű, ezért egy „kockás papírt” érdemes a célra használni, ahol egy kis négyzet például 5 cm-t jelenthet.

 1. Horizontális mérések

Mindig a horizontális méréssel kezdjük. Mérje meg a keret távolságát 3 ponton, felül, középen és alul. Mindig a legrövidebb távolság lesz a referenciaértéke az ablakkeret vásárlásánál. Ezt hívjuk nyitási távolságnak.

 1. Vertikális mérések

Ezt követően mérje meg az ablak magasságát 3 ponton a keret tetejétől a párkányig bal oldalt, középen és jobb oldalon. A legrövidebb távolság lesz a durva nyitási távolság, ez a legfontosabb adat. Ha az ablakpárkány lejt, akkor ügyeljen, hogy a párkány legmagasabb pontjához határozza meg a keret alsó pontját.

 1. Az ablak mélységének meghatározása.

Fontos a helyes mélység meghatározás, mivel néhány fal túl mély ahhoz, hogy a benne levő ablakot majd kényelmesen ki lehessen nyitni. Mérőszalaggal először a fal mélységét határozza meg, majd az ablakkeret és a fal peremeinek a távolságát. Tegye ezt több helyen és itt is támaszkodjon a legkisebb mérési eredményre.