biztonsagi_uvegMinden épületnél és ingatlannál különböző betörésvédelmi módszereket lehet alkalmazni, ezek közül az egyik legnépszerűbbnek a biztonsági üveg számít. Nem véletlen, hiszen az illetéktelenek otthonunk gyengepontjain keresztül, a nyílászárók feltörésével tudnak legkönnyebben bejutni. 

A VEKA következő cikkében kifejtjük, hogy mit takar pontosan a biztonsági üveg jelentése, és, hogy milyen módon tudja megnövelni a műanyag ablakok és erkélyajtók biztonsági szintjét! 

 

Valóban betörésbiztos a biztonsági üveg?

Biztonsági szempontból az üvegfelületek legrosszabb tulajdonsága, hogy törékenyek. Érdemes rögtön az elején tisztáznunk, hogy tökéletes, 100%-os védelem nem létezik. Továbbra sincs olyan biztonsági üveg, amit sehogyan sem lehetne betörni.

Ettől függetlenül viszont vannak olyan megoldások, amelyek iszonyúan meg tudják nehezíteni a betörők dolgát az üvegtörések minimalizálásával, a törés utáni szilánkosság befolyásolásával. Ez már önmagában elég védelmet nyújthat ahhoz, hogy a lebukás veszélyéből adódóan feladják, vagy meg sem próbálják feltörni az adott ablakot vagy teraszajtót. Egy biztonsági üveggel vagy más betörésvédelmi kiegészítőkkel felszerelt műanyag ablak feltöréséhez ugyanis már jóval több időre lenne szükség, és sokkal nagyobb hangzavart keltő módszerekre. Ezt a kockázatot pedig már nehezen vállalják az illetéktelen személyek, hiszen alapvetően a feltűnésmentes besurranás „éri meg”.

 

Mi az a biztonsági üveg? Miben különbözik a közönséges ablaküveghez képest?

A biztonsági üveg olyan szilárd, hogy sokkal nehezebb betörni az átlag ablaküveghez képest. Csakis iszonyúan erős, tartós külső hatásra tudna betörni, ami már jóval több időt igénylő és komolyabb, hangosabb módszereket követelne meg. Ebből adódóan a betörők nem tudnak egyszerűen benyúlni az ablakon át, hogy belülről kinyissák.

Ez a magas betörésvédelmi szint annak is köszönhető, hogy nagyobb erőhatásoknál nem törik az üveg, nem keletkezik behatolási rés. Csupán az ütések nyoma lesz látható, pókhálóra emlékeztető szétágazás formájában. Az ilyen üvegek nem törnek szilánkosra, hanem maximum tompa, törmelékszerű üvegdarabokra, így a vágási sérüléseket is könnyebb elkerülni. 

További előnye a biztonsági üvegnek az esztétikum. Amennyire hatékony, ugyanannyira diszkrét megoldásról van szó. Gyakorlatban tehát úgy képes megnövelni egy nyílászáró biztonsági szintjét, hogy nincs szükség külön rácsra vagy védőfalra, és bármilyen megjelenésbeli eltérés nélkül bele tud illeszkedni otthonunk stílusába. 

 

Biztonsági üveg típusok

Háztartások esetében a legnépszerűbb biztonsági üveg megoldások az úgynevezett edzett üveg, valamint a ragasztott biztonsági üveg, amelyek mind alkalmazhatók a megfelelő műanyag ablakprofil esetén.

 

Mi az az edzett üveg?

Az edzett üveget úgy állítják elő, hogy a gyártás során nagyon magas hőmérsékletre hevítik fel, utána pedig hirtelen lehűtik. Az így keletkezett üvegréteget sem vágni, sem fúrni nem lehet.

 

Mi az a ragasztott biztonsági üveg?

A ragasztott biztonsági üveg esetén már többrétegű üvegezésről van szó. Két egymáshoz ragasztott üveglap közé kerül egy biztonsági műanyag üvegfólia, amit több rétegben ragasztanak fel az üveg belső rétegére. Ennek köszönhetően különösen magas a terhelhetősége, és ugyanúgy ellenáll a karcolásoknak, mint a nagyobb erőhatásoknak. A biztonsági üvegfólia akadályozza meg, hogy szilánkosra törjön az üveg, mivel meggátolja az üveg teljes beesését, így csak pókhálósodik az ablaküveg az ütések hatására. 

Egy átdobásgátló üvegfóliával az ablaknak dobott nehezebb tárgyak (pl. kövek, boros üveg) sem tudják betörni az ablakot.

Emellett pedig további kényelmi szempont a többrétegű üvegezésnek köszönhetően, hogy az üvegfelületen beáramló UV sugárzás mértékét, valamint a kintről beáramló zajszintet is tudja csökkenteni.

 

Biztonsági üveg betörésvédelmi kategóriák

A biztonsági üvegek rétegrendje és vastagsága gyártóként eltérhet: a 7 mm-től egészen a 8 cm-es vastagságig terjedhetnek. 

Alapvetően 4 fő kategóriát különböztetünk meg, ebből leginkább az első a releváns a legtöbb háztartásra nézve. A többit már a különösen magas betörésvédelmet igénylő épületeknél alkalmazzák, mint például börtönök, bankok, vagy múzeumok esetében.

 

1. Átdobásgátló biztonsági üvegek. 7 – 10,5 mm üvegvastagság. 

Tesztelésnél egy kb. 4 kg-os, 10 cm-es átmérőjű acélgolyót ejtenek le többször, különböző magasságokból az üveg felületére. Akkor felel meg az előírásoknak, ha egyetlen golyó sem tudja betörni az üveget.

 

2.  Áttörésgátló biztonsági üvegek.  21 – 37 mm üvegvastagság.

A tesztelés során egy 2 kg-os fejszével mérnek csapásokat az üvegre, amíg nem keletkezik rajta nagyobb nyílás. Legalább 30 ilyen csapást ki kell bírnia az üvegnek, hogy megfeleljen az előírásoknak.

 

3. Átlövésgátló biztonsági üvegek. 10,5 – 77 mm üvegvastagság.

Különböző biztonsági fokozatú üvegrétegek, amelyek bizonyos kaliberű lőfegyverek ellen képesek védelmet nyújtani.

 

4. Robbanásgátló biztonsági üvegek. 23 – 65 mm üvegvastagság.

Szimuláció során tesztelt üvegrétegek, amik figyelembe veszik a lökéshullám terheléseket.

 

A biztonsági üvegen kívül milyen megoldásokkal növelhető még egy műanyag ablak betörésvédelme?

Zárható ablakkilincs

Tegyük fel, hogy mégis sikerült valakinek valamilyen extrém módon betörnie egy műanyag ablak biztonsági üvegét. A zárható ablakkilincsek sajátossága, hogy akkor sem lehet őket elfordítani, ha valaki kívülről nyúl be az ablakon.

Gombafejes zárak

Több ponton záródó biztonsági vasalatok, amelyek alakjukról kapták a nevüket. Megakadályozzák, hogy a betörők elfeszíthessék a műanyag ablak szárnyát a tokjától.

 

Biztonsági üveggel felszerelt műanyag VEKA ablakok és erkélyajtók

A VEKA műanyag ablak és műanyag erkélyajtó profiljai a legmagasabb „A” minőségi osztályba tartoznak, és remek alapot nyújtanak minden olyan ingatlan számára, ami akár biztonsági üveggel, akár más kiegészítővel szeretné megnövelni a betörésvédelmi szintjét. Kemény PVC-ből készült profiljaink egyaránt alkalmasak többrétegű, ragasztott biztonsági üvegek, több ponton záródó vasalatok, valamint speciális kilincsek alkalmazására.

Profiljaink minimális karbantartást igényelnek, nem vetemednek meg az idő múlásával, fél-egy évente elég megolajozni a vasalatokat. Így még kevés időráfordítás mellett is akár 50 évig számíthat rendeltetésszerű működésükre otthonában. Ebben persze nagy szerepet játszik a szakszerű kivitelezés is, amiben mindig számíthat a VEKA partnereire. Széles magyarországi viszonteladói hálózatunk a beépítéshez is tud biztosítani szakembert, hogy ne kelljen tartania attól, hogy a biztonsági üveggel felszerelt ablakát vagy erkélyajtaját 1-2 éven belül le kell cserélnie.

A biztonsági üveg jócskán hozzájárulhat az otthonunk betörésvédelméhez. A VEKA széles partnerhálózata nemcsak a megfelelő műanyag ablakprofil kiválasztásában tud segíteni, de a kivitelezéshez is tud tapasztalt szakembert biztosítani.

Forduljon bátran az Önhöz legközelebb eső VEKA partnerhez, amit a weboldalunkon található térkép segítségével könnyen megtalálhat!