Egy viszonylag új trendnek mondható dolog a műanyag ablakok festése. Valójában a technológia sokkal korábban rendelkezésre állt a bakelit ablakok színezésére, viszont a problémát a színek tartóssága jelentette.

Minden festési technológia eltérő tartóssággal rendelkezik, ezért pedig nem mindegy melyiket választjuk. Ezen tulajdonságuk természetesen a különböző módszerekkel felvitt színek nagyon különböző árkategóriás besorolást is jelenthetnek.

Általában azt mondhatjuk, hogy az extra minőségű VEKA ablakok esetében a színazonosságot évtizedekig megőrzik a műanyag nyílászárók.

Milyen színek számítanak divatosnak a műanyag ablakok esetében?

Mostanában a sötét színek divatosak a nyílászáróknál szerte a világban, ami régebben műanyag nyílászáróknál nem volt divatos a színezési technológiák fejletlensége miatt. Ezért aki régebben sötét színű – vagy egyáltalán színes – ablakot szeretett volna a fehéren és barnán kívül, az inkább választotta a fából készült kereteket, de ezeknél is félő volt, hogy kifakulnak az évek alatt.

Manapság a modern technológiáknak köszönhetően nem akadály a műanyag nyílászáróknál sem a sötét szín, nem fakulnak ki akkor sem, ha tartósan ki vannak téve a nap roncsoló hatásának.

A műanyag ablak lehet eltérő színű kívül és belül

Mostanában az sem az ördögtől való, ha egyedi módon a nyílászáró kívül és belül eltérő színű, így sokkal könnyebben beleillenek ablakaink a külső és belső dizájnba.

Mivel pedig a műanyag ablakoknak sokkal jobb a hő és hangszigetelésük, mint más anyagból készült társaiknak ezért a modern építészet gazdaságosság szempontjából is ezeket részesíti előnyben.

A műanyag ablakok színezésére számos technológia áll rendelkezésre

A műanyag nyílászárók festésére manapság számtalan technológia létezik, és mindegyik tartósnak számít, habár akad különbség. Érdekességképpen nézzünk meg párat:

A laminált profilok egy vékony réteget kapnak, azonnal az után, hogy legördültek a gyártósorról.

Az akril bevonatú profilok híresek az időjárási viszontagságok felé bizonyított ellenálló képességükről.

A forrónyomott technológia viszonylag alacsony hőfokon dolgozik. Egy fóliáról viszik fel a profilokra a színeket hő és nyomás segítségével.

Az extrudált színek kívül-belül tartósnak mondhatóak, mutatósak és sose mennek ki a divatból. Minden otthon számára megfelelő választásnak bizonyulnak.

A festett színek ötvözik a hővisszaverő bevonatokat a tapadást elősegítő adalékanyagokkal, a keret színezését pedig speciális hőkezelési technikával oldják meg. Ez a színezési módszer ellenáll a fakulásnak, hámlásnak és hólyagosodásnak.

A laminált színeknek mára igen nagy múltja van. Ez a bevonat rendkívül jól állja a tartós hőt, tehát a napsütötte helyen lévő ajtók számára is ideális választás. Az egyik leghatékonyabb technológia, amit számos előnyének és hatékonyságának köszönhetően a VEKA is alkalmaz.

A felsorolt technológiák tartóssága a legtöbb esetben egyaránt megbízható, azonban a hosszú múlttal rendelkező VEKA műanyag nyílászárók színezése kizárólag laminált technológiával készül, ennek köszönhető az az eredmény, hogy színes nyílászáróink egyaránt tartósak és ellenállóak még az idő múlásával is.

Mire figyeljen színes műanyag ablakok vásárlásakor?

Amennyiben érdekli, hogy mit érdemes mérlegelni a vásárláskor minőségbiztosítási szempontból, segítünk egy keveset.

A festett műanyag a különböző elkészítési technológiák miatt némiképp meg fog változni. Ha a profilok kiválasztásánál meg akarunk bizonyosodni arról, hogy a számunkra megfelelő anyagot választjuk, akkor a következő szempontokat kell figyelembe vennünk:

  • a színek egységességét,
  • a száraz bevonat szilárdságát,
  • a nedves és száraz bevonat tapadását,
  • a törési együtthatót fagy esetén,
  • elhasználódási időt,
  • az anyag szerkezetének a nap sugárzásának hatására történő módosulását.

Összefoglalva annyit mondhatunk, hogy manapság minden szín és anyag méltányolhatóan tartósnak és ellenállónak mondható, de természetesen vannak eltérések. Mindenesetre, ha az kiváló minőségű VEKA ablakok közül választ műanyag ablakot, nem kell azon izgulnia, hogy nyílászárója záros határidőn belül láthatóan rongálódik az időjárási viszonyok és a napsugárzás miatt!