A műanyag ablakok piacán olyan széles skálán mozog a választék, hogy még a tájékozottabb vásárlók is órákat tölthetnek a különböző gyártók kínálatának összehasonlításával. Amikor pedig úgy tűnne, minden kérdést sikerült tisztázni, jönnek a színes műanyag ablakok és újabb fejtörést okoznak.
Rögtön a legelején egy jó tanács: csak gyárilag fóliázott színes műanyag ablakot szabad vásárolni! A színezést ugyanis fóliás profillal oldják meg (aki a fehér ablakot akarja lefesteni kézzel, inkább ne tegye, az olyan lenne, mintha festék spray-vel fújná le az autóját), és éppen emiatt drágább is egy színes műanyag ablak.
Fontos tehát, hogy olyan árut vásároljon meg, amiről meggyőződött előzőleg, hogy már a gyárban rákerült a színes fólia!

A színes műanyag ablak ma már bárki számára elérhető választás

Egyre többször merül fel igényként a vásárlókban, hogy ne a hagyományos és megszokott fehér műanyag nyílászárót vásárolják meg, mert, ha lehet választani, akkor inkább a lakásukkal, házukkal színben jobban harmonizáló változatba ruháznának be.
Érthető az igény: a színezett műanyag ablakok jól imitálják a természetes anyagokból készült tokozatot, és a fehér szín amúgy is elüt sok felülettől.
Régebben a színes műanyag ablakok még olyan árfekvésben voltak elérhetők, amit csak a leggazdagabbak engedhettek meg maguknak. Mára azonban annyit fejlődött a gyártástechnológia, hogy jelentősen mérséklődött a színes műanyag nyílászárók előállítási költsége, így a többség számára már megfizethető alternatívának számítanak.

Mire figyelj színes ablak vásárlás esetében?

Érdemes kicsit tisztában lenni a gyártási folyamattal, hogy érthetővé váljon, miért írtuk, hogy csak gyári fóliázott változatot szabad vásárolni. A műanyag ablakok színezését ugyanis, legalábbis az olyan minőségi ablakgyártók, mint a VEKA is, elsősorban faerezetet utánzó, színes fóliákkal valósítják meg.
A színes műanyag ablakok profilját még az ablak végleges összeszerelése előtt, a szál anyagban borítják be egy erre kifejlesztett géppel, a megrendelés szerinti színben. A profil ezután kerül vissza az gyártórészlegbe, ahol befejezik az ablakot.
Éppen emiatt, ha egy ablak egyedi rendelésű, akkor nyugodtan lehet akár plusz idővel is számolni színes ablak esetében.

Lényeges, hogy milyen vastag az ablak héjszerkezetének fala!

Kiemelten fontos technikai szempont, hogy erős legyen a műanyag ablakok héjszerkezete. Mindegy, hogy fehér, színes vagy famintát utánzó műanyag ablakról beszélünk, mindegyikre egyaránt érvényes.
Az összes színezésnél érvényes alapszabály, hogy nem szabad 2,8 mm falvastagság alatt színes fóliázni! Ennek a legfőbb oka az elemi fizika. Nyári időszakban, napsütésben az a hő, amit 28-30 °C-nak mutat a hőmérő, az ablak felületén több tíz fokkal magasabb lehet.
A fehérnél sötétebb szín azonban jobban elnyeli a hőt, és ha 2,8 mm-nél vékonyabb a héjszerkezete fala, akkor hajlamosabb vetemedni, deformálódni a műanyag ablak profilja.
Amikor minőségi színes műanyag VEKA ablakot vásárolsz, akkor minden garantáltan megfelel az előírásoknak és igényeknek. Ha inkább egy olcsóbb színes ablakot választanál, akkor még külön kell figyelned arra is, hogy nem utólag fóliázták-e le: ellenőrizd, hogy a fólia nem nyúlik-e túl a profilon, tökéletesen illeszkedik-e, illetve, hogy újrahasznosították-e a profilhátfalat.
Tartsd szem előtt az ablakprofilok minimálisan elvárható falvastagságát is:
• a színes műanyag ablak ablakprofil falvastagsága legalább 2,8 mm,
• a fehér műanyag ablak ablakprofil falvastagsága legalább 2,3 mm kell legyen.
Az acélmerevítésben is találni eltérést, mert a fehér ablakok esetében legalább 1,25 mm-esnek kell lennie, míg a színesnél több, ott inkább 2 mm körül alakul az ideális.