A nyílászárók cseréje során a legfontosabb, hogy minőségi ablakokat, ajtót válasszon a régi helyébe – feltéve, ha hosszú ideig akarja élvezni az új nyílászárók nyújtotta kényelmet és biztonságot.

Legyen szó akár ablakokról, akár ajtóról, baleset miatti azonnali beavatkozásról vagy tervezett felújításról, hőszigetelési munkákról, a nyílászáró csere viszonylag gyorsan kivitelezhető. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan zajlik a folyamata.

A nyílászáró csere folyamata lépésről lépésre

A nyílászárók cseréje előtt érdemes megfontolni, hogy nyári, meleg vagy inkább téli időszakban szereltetné-e be az új ablakokat?
Természetesen vis maior esetén nem kérdéses, időjárástól függetlenül el kell végezni a cserét. Ha viszont úgy adódik, hogy a melegebb időszakra tervezett nyílászáró cserét muszáj volt elhalasztani, akkor érdemes úgy tervezni, hogy egyszerre csak egy ablak lesz kicserélve. Így nem fog az egész lakás kihűlni, és az egyes helyiségek viszonylag hamar újra felfűthetők.

Ha viszont minden a tervei szerint halad, akkor kövesse az alábbi lépéseket.

1. lépés: döntse el, műanyag vagy fa nyílászárót szeretne inkább

Mind a fa, mind a műanyag nyílászáró rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal, azonban ma már, kiváltképpen az extra minőségű VEKA ablakok esetében, a műanyag nyílászáróknak sokkal több előnyük van. Kezdve mindjárt a problémamentességgel és környezettudatossággal!

Milyen előnyökkel bírnak a VEKA nyílászárók?

A VEKA nyílászárók ugyanis – szemben a fa ablaktokokkal és keretekkel – minimálisan érzékenyek csak a fizikai sérülésekre, karcolódásra, UV sugárzásra, azaz mindazon behatásokra, amik miatt manapság a fa nyílászárókat 5-10 évente festeni kell, 25 évente meg teljesen kicserélni.

Ráadásul a műanyag nyílászárók sokkal egyszerűbben tarthatók tisztán, mint a hagyományos fa ablakkeretek vagy ajtók, sőt, a VEKA nyílászárók sokféle színben, akár tökéletesen élethű fa-imitációs fóliával borítva is megvásárolhatók, köszönhetően a modern, fejlett technológiának.

2. lépés: mérje fel a nyílászárók paramétereit

A milliméter pontos felmérés elhagyhatatlan lépés, ha minőségi végeredményt akarunk, felesleges bontási és építési többletmunkák nélkül. Egyaránt lényeges a külső és belső méretek lemérése, mert ezek eltérhetnek egymástól – eltérés esetén szerencsésebb a külső homlokzathoz igazítani a nyílászáró méretét.

Ha mindenképpen szükséges bontási munkálatokat végezni, mert az ajtó vagy ablaktáblán kívül annak tokját is cserélni szeretné, akkor érdemes a helyreállítási munkálatokba belekalkulálni egy homlokzati és egy beltéri festést egyaránt, kiváltképpen, ha hőszigeteléssel együtt történik a nyílászáró csere.

Szintén érdemes megfontolni, hogy a nyílászáró cseréjén túl szeretne-e esetleg redőnyt, függönyt, vagy más kiegészítőt is, mert a végleges festés előtt kell ezeket is (függöny esetében legalábbis a karnist) felszerelni.

3. lépés: bontás és beépítés

A következő lépés a tényleges munkálatok elvégzése. Ez a fázis már kifejezetten szaktudást igényel, így javasoljuk, hogy keresse fel az Önhöz legközelebb eső VEKA partner üzletünket és bízza a munkát tapasztalt szakemberekre. A nyílászárók beépítése, valamint azok beállítása szakmai és precíz munkát igényelnek, fontos, hogy ne bízzuk a munkát avatatlan kezekre, hiszen ezzel súlyos károkat okozhatunk mind a tokban, mind pedig a nyílászáróban.

Elsőként el kell távolítani mindent a nyílászáró tokjáról, ideértve az ablakszárnyakat, redőnyöket, értelemszerűen a függönyt is. Ha a régi tok fából készült, és nem menthető meg, akkor legegyszerűbb, ha azt félbevágják a két függőleges oldalán, utána pedig simán ki lehet roppantani azokat a helyükről, például egy bontókalapáccsal.

A vakolat sérülésére készüljünk fel, ez a munkálatokkal jár – az már szakembertől függ, hogy csak a szükséges minimális kosszal jár-e a folyamat. A tok kibontását követően teljes portalanítás következik, és csak ezután jöhetnek a beépítési munkák.

A nyílászáró tokjának beépítése

A következő munkafázisban szakemberünk leszedi a műanyag ablakszárnyakat a VEKA tokról, hogy át lehessen fúrni a tokot a tokrögzítő csavaros beépítéshez. Elsőként a csavarok helyét fúrja ki, teljesen átfúrva a tokot. Oldalanként érdemes legalább 4 rögzítési ponttal számolni.

Ezután jöhet a tok milliméterpontos beállítása, amelyhez faéket használva rögzítik a tokot a helyén ideiglenesen. A szintezés során a faékekkel állítják be a 90°-ot a nyílászáró tokjánál. Ha a tok pozíciója eltér a derékszögű helyzettől, akkor az a későbbiekben problémákat, például deformálódást okozhat, vagy nem fog rendesen záródni az ablak, esetleg szorulni fog az ajtó.

Végül következhet a tok rögzítése a csavarokkal, majd az ablak vagy ajtószárny felhelyezése a zsanérokra, és ezt követően a takarítás, majd a festés, vakolás.

Mennyi ideig tart a nyílászáró cseréje?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy profi, két fős kivitelező csapat számára egy átlagos panellakás nyílászáró cseréje 6-8 munkaórát vesz igénybe, egy téglaházban lévő lakás esetében kb. 5 órába telik 6-8 nyílászáró cseréje.