A műanyag nyílászárók napjainkban hatalmas népszerűségnek örvendenek. Rengeteg előnyük között a kiváló szigetelési teljesítmény is szerepel, aminek viszont penész keletkezhet a lakás falain és a bútorokon. A következő cikkben ennek a megelőzéséhez nyújtunk segítséget: olvasson tovább, és tudja meg, hogy a VEKA műanyag profiljaival hogyan előzheti meg a penészedést az otthonában!

 

Mi az összefüggés a műanyag ablakok és a penészedés között?

A műanyag nyílászárók egyik legnagyobb előnye a kiváló hőszigetelési teljesítményük. Minimális odafigyelés mellett ugyanis akár évtizedeken át is ugyanolyan mértékben képesek csökkenteni a hőveszteséget, mint a beépítés napján. Ezzel szemben a fából készült profilok jóval több karbantartást igényelnek, és közel sem tudják hozni ezt a hőszigetelési teljesítményt: a műanyag ablakok nem vetemednek hosszú távon, és hermetikusan tudnak zárni.

Azonban mivel ilyen jól képesek szigetelni a műanyag ablakok, így sokkal inkább oda kell figyelni a lakás szellőztetésére. A légcsere hiányában ugyanis megnövekedhet a levegő páratartalma, a párás levegő pedig sajnos kifejezetten kedvez a penész spórák elszaporodásának.

 

Penészes fallal is járhat a műanyag ablakok „túlságosan hatékony” szigetelése?

A levegő páratartalmának a növekedésével a penész megjelenhet a műanyag nyílászárók melletti falakon, de akár a bútorok felületén. Azon felül, hogy cseppet sem mutatnak jól a lakásban a penészes falak és bútorok, nem csak esztétikai szempontból érdemes ezt megelőzni. Hosszú távon a penész egészségügyi gondokat is okozhat, például allergiás tünetek formájában.

A penésznek a terjedése önmagában kellemetlen szagokkal jár a lakás belső tereiben, de irritálhatja a szemet, a tüdőt, a torkot, és a nyálkahártyát is. A légzőszervi panaszokkal küzdő emberek, mint például az asztmások még érzékenyebb lehetnek a penészre, ami sajnos fel is erősítheti a meglévő betegségüknek a tüneteit.

 

Hogyan előzhetjük meg a műanyag nyílászárók okozta penészedést? A VEKA ablak szellőző jelentősége

Az egyik legkönnyebb módszer a penészedés elkerülésére a naponta több alkalommal megtörténő, teljesen nyitott ablakokkal történő szellőztetés, ugyanakkor a modern műanyag ablakoknál egy extra funkció segítségével másképpen is elkerülhető a penészedés.

A VEKA műanyag profilok eleve beépített ablak szellőzővel rendelkeznek, amivel gyakorlatilag automatikusan meg lehet előzni a penész megjelenését. Ennek a légbevezető szerkezetnek hála úgynevezett résszellőző állásban is ki lehet nyitni az ablak szárnyát: a szellőztetés idejére bukó állásban 1 cm széles résre is ki lehet nyitni a műanyag VEKA ablakokat.

Ennek köszönhetően jóval egyszerűbben elkerülheti a falak penészedését a megfelelő légcserével, és ugyanúgy kihasználhatja a modern műanyag nyílászárók kiváló szigetelési képességeit. Megfelelő légcsere alatt egészen pontosan azt értjük, ha a lakás egészére számítva a levegő térfogatának legalább a fele kicserélődik óránként.

A résszellőző használatán kívül a penészedés megelőzéséhez páraelszívó berendezést vagy légbevezető rendszert is használhat, de akár egy egyszerű ventilátor alkalmazásával is le lehet csökkenteni a pára mennyiségét a levegőben.

Ha viszont már megjelent a penész, akkor sem kell kétségbe esnünk, mivel a boltokban kapható savas szerekkel viszonylag könnyen el lehet távolítani, azonban textil vagy fa esetén akár mélyebb rétegekbe is behatolhat a penész. Ilyen esetben könnyen újra megjelenhet a penész, akármennyire is igyekszik eltávolítani. Arra mindig figyeljen, hogy alaposan szárítsa meg a kezelt felületet, a nagyobb penész foltok eltávolításához viszont lehet érdemesebb már szakemberhez fordulni.

 

A műanyag nyílászárók okozta penészedés ellen tehát többféle módon is lehet tenni. Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldást nyújtja a VEKA profilokban beépített szellőzők, amikkel könnyeb biztosíthatja a lakásában a megfelelő légcserét, és nem kell lemondania a műanyag ablakok előnyeiről sem. Érdeklődjön az Önhöz legközelebb eső viszonteladónknál: partnereinket könnyen megtalálhatja a weboldalunkon található térkép segítségével!