A műanyag ablakok és ajtók beállítása szükséges, alapvető lépés a nyílászárók beszerelése során. Annak tulajdonítható a műanyag nyílászárók tökéletes szigetelése, hogy a gyártók alaposan beállítanak mindent már a gyártási folyamat során.
Azonban a beállítások a szállítás és tárolás során elállítódhatnak, illetve a beszerelés során derülhet ki, hogy szükség van utóállításra. Ez teljesen normális lépés, olyan, mint az öltöny vagy a kosztüm tökéletes méretre igazítása.

A műanyag nyílászáró beállításának okai

A műanyag ablakok és ajtók finombeállításait azután kell elvégezni, hogy már a helyére került a nyílászáró, mert ekkor lehet csak milliméter pontosan eldönteni, milyen változtatásokra van szükség.

A cél az ablakok és ajtók tökéletes záródása és szigetelése – csakhogy az újonnan beszerelt nyílászárókra többféle erő hat a kezdetektől, kiváltképpen újépítésű ingatlanoknál:

  • a hőmérsékletingadozás,
  • az épület mozgása,
  • a mindennapos használat,
  • extrémebb időjárási hatások.

Ez utóbbiba tartoznak például a 90-100 km/h sebességet meghaladó széllökések, amelyek ugyan egy klasszikus bérháznál nem sok vizet zavarnak, de például a könnyűszerkezetes házaknál okozhatnak akkor mozgást a falaknál, hogy az kihat a műanyag ablakokra is.

Ilyenkor válik szükségessé a műanyag ablakok, ajtók beállítása, ami nem túl bonyolult feladat és egyszerű felszerelést igényel, ami vagy mindenki otthonában megtalálható, vagy a legközelebb százforintos boltig kell csak elmenni érte.

A műanyag nyílászáró beállításának legfontosabb lépései

A műanyag ablakok és ajtók többségének beállításához mindössze egy imbuszkulcsra van szükség. Az imbuszkulccsal egyrészt az alsó zsanér alatt, másrészt afölött található állítónyíláson keresztül végezhető el a szükséges utánigazítás.

Az állítás folyamatát három lépés kell megelőzze:

  1. lépés: olajozás, majd azt követően az olaj által kimosott por feltörlése,
  2. lépés: ellenőrizni kell a tömítő gumik állapotát, hogy a szigetelés tökéletes legyen,
  3. lépés: papírteszt.

Amennyiben szükséges, akkor most következhet az utánállítás, amelynek folyamata néhány lépésben elvégezhető. Fontos azonban tisztában lennünk azzal, hogy a két évszak függvényében eltérően viselkednek a műanyag nyílászárók ugyanúgy, mint a fa vagy fémkeretes ablakok, ajtók: télen, hideg időben minimálisan összehúzódnak, a nagy hőségben meg kitágulnak.
Természetesen, ha prémium VEKA műanyag nyílászárót vásárolunk, akkor a minőségi anyagok használata miatt a hőmérsékleti hatások is egészen minimálisan fogják csak érinteni az ablakokat.

Az állítás folyamatának lépései:

  1. lépés: nyissuk ki az ablakot és keressük meg az alsó állítónyílást,
  2. lépés: amennyire szükséges, annyira állítsuk be az ablakszárny vízszintes elmozdulását,
  3. lépés: keressük meg a felső állítónyílást, és itt a szükséges mértékben módosítsunk a függőleges elmozduláson.

Mi az a papírteszt?

A műanyag ablakok beállítása/utánállítása csak egy esetben javasolt: akkor, ha érzékelni lehet, hogy nem megfelelően zár a vasalat.

Az ellenőrzés többféle képen történhet meg, értelemszerűen zárt állapotnál: téli időszakban simán a kezünket is használhatjuk. Ha úgy érezzük, hogy hideg levegő áramlik be, vagy nedves kézzel érezzük a hideget, biztos, hogy nem zár jól.

A papírteszt hasonló: az ablak kinyitását követően egyszerűen tegyünk az ablakszárny és a tokra felszerelt zárfogadók közé egy sima papírlapot, és zárjuk rá az ablakot a papírlapra.

Amennyiben a papírlap eltépése nélkül ki lehet húzni a nyílászáróból, tudhatjuk, hogy szükséges beállítani/utánállítani a műanyag nyílászárót. Ekkor érdemes azért mind a négy oldalon elvégezni a papírtesztet, hogy lássuk, milyen irányban szükséges állítani.

Figyeljünk oda a műanyag nyílászárók karbantartására is!

A műanyag ablakok és ajtók rendszeres karbantartására akkor is szükség van, ha minőségi VEKA nyílászárókat vásárolt. Ha valaki egy autót vesz, magától értetődőnek tekinti, hogy időnként alapvető tennivalók akadnak: gumiabroncs nyomásellenőrzés, olajcsere, szűrőtisztítás.

A műanyag nyílászárók esetében sem merül ki a karbantartás annyiban, hogy időről időre letisztítjuk azokat!