A műanyag ablakok legnagyobb előnyei között szerepel, hogy a tisztításuk házilag is egyszerűen megoldható. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne pár alapszabály, amit itt is érdemes betartani. A VEKA következő cikkében összefoglaltuk az ablaktisztítás alapjait, hogy évtizedekkel később is ugyanolyan jól mutathassanak a nyílászárói, mint a beépítésük napján!

 

Mitől egyszerűbb a VEKA műanyag ablakok tisztítása?

A fából készült keretekhez képest lényegesen egyszerűbb a műanyag ablakok tisztítása házilag. Nem vetemednek meg az idő múlásával, nem igényelnek utólagos felületkezelést (nem kell őket újrafesteni), és sokkal jobban ellenállnak a szélsőséges időjárási viszonyoknak.

Ez még inkább jellemző az olyan csúcskategóriás műanyag keretekre, mint a VEKA A osztályú profiljai. A VEKA SPECTRAL műanyag ablakprofil lakkfelülete például sokkal jobban ellenáll a karcolásoknak és a kopásoknak, és extrém módon képes ellenállni a viharos időjárásnak és az UV sugárzásnak egyaránt. Az ilyen minőségi műanyag ablakprofilok sokkal kisebb eséllyel sárgulnak meg az idő múltával. Ráadásul a lakkfelületen még az ujjlenyomatok sem maradnak meg, és még egyszerűbb a tisztításuk.

 

Műanyag ablak tisztítása házilag: mit szabad és mit nem?

Műanyag ablak tisztítása házilag – Szükséges lépések és eszközök

A legtöbb esetben portalanításnál nem lesz másra szüksége, mint egy nedves törlőrongyra. Amire viszont érdemes még figyelni:

 • A műanyag ablakprofil és szárny tisztításához minden esetben PH semleges mosószerrel összekevert langyos vizet használjon.
 • Lehetőség szerint ne citrustartalmú tisztítószert használjon, mert a napsütés hatására elképzelhető, hogy megmarja a keret felületét. Amennyiben mégis ilyen tisztítószert használ, a kárt elkerülheti, ha a műanyag ablak tisztítása után rögtön letörli a profil felületét egy kis PH semleges mosószerrel összekevert langyos vízzel.
 • Csakis puha törlőrongyot használjon a tisztításnál. Ez lehetőség szerint legyen fehér, mert a színes rongyok néha engedhetnek a színükből.
 • A legpraktikusabb sorrend a műanyag ablak tisztításánál: keret belseje és zsanérok, párkány, ablaküveg külső felülete, ablaküveg belső felülete. Érdemes fentről lefelé haladni, nagy, határozott mozdulatokkal, így a már tiszta felületek nem lesznek újból vizesek.
 • Ha a műanyag ablak keretein belül összegyűlt a por a zsanérokban, akkor puha kefés tartozékkal felszerelt porszívóval is körbefuthat a kereten, így sokkal könnyebben kitisztíthatja a sarkokat.
 • A vasalatok olajozását elég félévente vagy évente egyszer elvégezni. Elég egy kis olaj a vasalatok záródási pontjainál. Ezek után csukja be az ablakot, várjon pár percet, majd törölje fel a keret alján megmaradt olajat.

 

Műanyag ablak tisztítása házilag – Amit TILOS

 • A makacsabb szennyeződéseket soha ne próbálja meg késsel lekaparni vagy bármilyen éles szerszámmal kaparni! Ezzel akár nagyobb kárt is tehet a profil felületében, a mélyebb karcolásokat pedig már csak szakember beavatkozásával lehet megjavítani!
 • Csakis szemcsementes súrolószereket használjon – kerülje a maró hatású szereket! Kerülendők az ammóniát és ként tartalmazó szerek, a szalmiákszesz, a fehérítő, a WD40, valamint a szemcsés és citrustartalmú tisztítószerek.
 • Soha ne használjon acél vagy dörzsiszivacsot puha törlőrongy helyett, mivel ezek is megkarcolhatják az ablakot. Ugyanez vonatkozik az súrolóbetétre, a drótgyapotra, és az újságpapírra is!

 

Műanyag ablaktisztítás csíkmentesen: további tippek

Ha meg szeretné könnyíteni a dolgát, akkor egy jó lehúzóval még gyorsabbá válik a műanyag ablakok csíkmentes tisztítása. Győződjön meg arról, hogy megfelelően stabil a lehúzó pengéje – ha túl laza, akkor nehéz lesz csíkok nélkül megúszni az ablaktisztítást.

Természetesen az sem mindegy, hogy hogyan használja azt a bizonyos ablaklehúzót:

 • A lehúzót minden használatnál vízszintesen kell tartani.
 • Ne nyomja túl erősen az ablaküveghez. Ez nem csak az üvegfelületnek árthat, de a lehúzónak is. A károsult lehúzókkal pedig gyakorlatilag lehetetlen a csíkmentes ablaktisztítás.
 • Minden lehúzás után érdemes szárazra törölni a lehúzó gumipengéjét. Nehéz lesz csíkok nélkül megúszni az ablaktisztítás, ha használat alatt vizes marad az eszköz.
 • Mindig fedésben használja a lehúzót – tartson rá pár millimétert az előző irányra minden új húzásnál.

Akár használ lehúzót, akár nem, azt is tartsa fejben, hogy csakis akkor végezhető el csíkmentesen a műanyag ablakok tisztítása, ha nem esik az eső, és ha nem süt erősen nap az ablak felületére. Ha erősen tűz a nap, akkor mindegy milyen eszközt használ, nem fog csíkok nélkül maradni a nyílászáró felülete.

 

Lehetséges a besárgult fehér műanyag ablak tisztítása házilag vagy nem?

Amennyiben minőségi problémáról van szó, sajnos nem lehetséges a besárgult fehér műanyag ablakok tisztítása házilag. A régebbi vagy gyanúsan olcsó műanyag keretek az idő előrehaladtával előbb-utóbb besárgulhatnak. Ezt a folyamatot még inkább felgyorsítják a szélsőséges időjárási körülmények, de az UV sugárzás is.

A besárgult fehér műanyag ablakkeretek mögött a helytelen tisztítás is állhat. A csiszolóhatású szerek hatására rengeteg apró karcolás keletkezhet a keretben, aminek hatására idővel elszíneződik a profil. Ilyen esetben sem tehet sajnos semmit, aminek hatására újból fehér lesz a színe.

Amennyiben alkalmi tisztítások hiányában az összegyűlt kosz és szennyeződések miatt kezdett el besárgulni a keret, akkor a fehér műanyag ablak tisztítását megpróbálhatja ecetes forró vízzel. Keverjen össze 1:4 arányban ecetet és meleg vizet, majd permetező flakon segítségével vigye fel a keret felületére. 10 perc várakozás után törölje le egy tiszta, száraz ruhával.

FIGYELEM: soha ne használjon fehérítőt a besárgult műanyag ablakprofilok vagy párkányok tisztításához! Ezzel csak még inkább károsítja a keret felületét, és pont az ellenkező eredményt érné el.

Arra is figyeljen, hogy különböző tisztítószerek rejtett színezékeket tartalmazhatnak, amelyek szintén tartósan elszínezhetik a fehér műanyag ablakkereteket.

 

Milyen esetekben NEM lehetséges a műanyag ablak tisztítása házilag?

A műanyag ablak felületén keletkezett karcolások eltávolítása nem lehetséges házilag, ha mélyebb karcolásról van szó. A legtöbb házi praktikával sajnos könnyen még több kárt okozhat a keretben, ami hozzájárulhat a besárgult fehér keretekhez.

Ilyen esetben mindenképp érdemes szakemberhez fordulni – ha időben cselekszik, még megúszhatja az elszíneződést. A VEKA széles magyarországi partnerhálózatának hála nemcsak a megfelelő profilok és kiegészítők kiválasztásában tud segíteni, de a karbantartási munkálatokhoz is tud biztosítani segítséget.

Amikor nem lehetséges a műanyag ablak tisztítása házilag, inkább menjen biztosra, és lépjen kapcsolatba partnereinkkel!