A műanyag ablak beépítésének a szabályait nem szabad félvállról venni. Vannak, akik házilag próbálkoznak vele, vannak, akik pedig inkább szakemberhez fordulnak.

A VEKA következő cikkében körbejárjuk a műanyag nyílászárók beállításának legfontosabb szempontjait, beleértve az ablak beépítésének a menetét, valamint azt is, hogy milyen szempontokat érdemes előnyben részesíteni a régi ablakok lecserélésénél és egy új műanyag ablak beépítésénél.

 

Műanyag ablak beépítése házilag – Megéri? A szakszerű beállítás fontossága

Lakásfelújításnál és ablakcsere előtt sokakban felmerült már a kérdés, hogy vajon házilag is megoldható-e egy műanyag ablak beépítése. Habár ez nem lehetetlen, és több útmutatót is lehet hozzá találni egy kis böngészéssel, a legtöbb gyártó és kivitelező, beleértve a VEKA csapatát, nem ajánlja, hogy házilag essünk neki az új műanyag ablakaink beállításainak.

Az ablakcsere vagy ablakvétel mindig egy komoly, hosszú távú beruházás. Ezért is érdemes minőségi nyílászárót választanunk, aminél a magasabb szigetelési teljesítménynek köszönhetően hosszú távon hamarabb térül meg az ára, mivel jelentős összegeket spórolhatunk a fűtési költségeken.

Ugyanakkor mindegy, hogy milyen minőségi terméket vásárlunk, ha az új műanyag ablakunk nincs megfelelően beépítve. Szinte bárki utána tud nézni az ablak beépítés szabályainak, de a gyakorlati megvalósítás egészen más tészta. Egy műanyag nyílászáró beállítását csakis egy megfelelő tapasztalattal, és persze megfelelő szerszámkészlettel rendelkező szakember tudja hibátlanul elvégezni.

 

Miért járunk jobban azzal, ha nem házilag próbálkozunk a műanyag ablak beépítésével?

Ki ne szeretné azt, hogy több évtized múlva se legyen baj az otthonában lévő ablakokkal? Főleg, hogy a minőségi műanyag ablakok beépítésével az ingatlan értékét is meg tudjuk növelni. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy szabályszerűen történjen a nyílászárók beállítása: csakis így garantálható hosszú távon is a rendeltetésszerű működésük.

Sokan azért próbálkoznak a műanyag ablak beépítésével házilag, mert meg szeretnék spórolni azt az összeget, amit még az új ablak vételárán kívül egy tapasztalt szakember munkadíjára kéne szánniuk.

Teljesen érthető, hogy senki sem akar több pénzt szánni egy drága lakásfelújításra, mint amennyit feltétlenül kell, de pontosan ezért nem érdemes a beépítés költségén spórolni.  Ha bármilyen hibát ejtünk, akkor az abból keletkező javítási költségek bőven túlszárnyalhatják azt az összeget, amit az elején meg akartunk spórolni.

Ha házilag próbálkozunk meg az ablakbeépítéssel, sajnos előfordulhat, hogy rontunk az ablak szigetelési teljesítményén (ami növeli a fűtési költségeinket), de rosszabb esetben akár egy teljes ablak cserére is szükség lehet, amivel akár meg is duplázhatjuk a kezdeti költségeinket.

Egy tapasztalt szakember viszont nyilván tisztában van a műanyag ablakok beépítésének szabályaival. Pontosan tudja, hogy mire kell figyelni, hogy évekkel később is, minimális karbantartás mellett, ugyanolyan jól működjenek az ablakok, mint a beépítés napján. Arról nem is beszélve, hogy jóval kevesebb idő alatt is végez az új nyílászárók beállításával.

 

A műanyag ablak beépítésének szabályai – Mérések és előkészületek az ablak beállítása előtt

Akár szakember segítségével, akár házilag próbálkozunk egy műanyag ablak beépítésével, ennek a folyamatnak megvannak a szabályai, amikhez minden esetben tartani kell magunkat.

Egy műanyag ablak beépítése előtt az egyik legfontosabb szabály a megfelelő méret kiválasztása. Több kereskedő is tart készleten szabvány méreteket, de manapság az egyedi tervezés népszerűsége nagyon megnőtt, így ésszerű határon belül szinte bármilyen elképzelés megvalósítható az ingatlan adottságainak megfelelően.

Ehhez elengedhetetlen a helyszíni felmérés, amely során pontosan meg kell mérni azokat a falnyílásokat, ahová beépítésre kerülnek majd az új műanyag ablakok. Ezeket a méréseket akár házilag is elvégezhetjük, de itt is az a legbiztosabb megoldás, ha rábízzuk egy szakemberre az új nyílászárók beállítása előtt, hogy ne kelljen később a pontatlan mérésekből adódó gondokkal szembesülnünk.

Az ablak beépítésének szabályai a méreteket illetően:

 • Ha túl kicsi az ablak, akkor túl nagy lesz az ablak és fal közötti beépítési hézag. Ez ront a szigetelési teljesíményen, de rosszabb esetben 1-2 éven belül akár teljes ablakcserére is szükség lehet stabilitási gondok miatt.
 • Ha túl nagy az ablak, akkor további bontási műveletek is szükségesek lehetnek a beépítéshez, de rosszabb esetben elölről kell kezdeni a méréseket, és új nyílászárót kell legyártani.
 • Minden irányban 2-3 méretet érdemes lemérni az esetleges falszerkezeti hibák miatt. Ilyenkor a legkisebb érték lesz a mérvadó.
 • Átlósan is le kell mérni a falnyílást. Ebből derül ki, hogy derékszögű-e vagy sem. Ha számottevő az átlók közötti eltérés, akkor kőműves munkálatokra is szükség lehet az új műanyag ablak beépítéséhez.
 • A falnyílásnál mindenhol 1-1 cm-t kell levonni a mérésekhez képest. Ebbe az 1 cm-es rétegbe kerül a szigetelő hab.

Alapszabályként azt is érdemes fejben tartani egy új műanyag ablak beépítése előtt, hogy mindenképp biztosítsunk elegendő helyet a munkavégzéshez, hogy ne legyenek útban bútorok a beépítés során. Ha a szobában bármilyen egyéb bútor vagy értéktárgy van, azokat érdemes letakarni, hogy ne kelljen túl sok időt szánni a beépítés utáni takarításra.

 

Műanyag ablak beépítése házilag vagy szakemberrel – A műanyag nyílászárók beállításának alapszabályai lépésről lépésre

Amennyiben a helyszíni felmérés során megtörténtek a megfelelő előkészületek, és a pontos mérések alapján megrendelésre került az elképzeléseinknek megfelelő műanyag ablak, megindulhat a beépítés folyamata.

Akár házilag, akár szakember segítségével történik, a következő alapszabályokra kell figyelni a műanyag nyílászárók beállítása során:

 

 • A régi nyílászáró eltávolítása az új műanyag ablak beépítése előtt

Amennyiben ablakcsere szükséges, értelemszerűen ki kell vágni a régi nyílászárót a falnyílásból mielőtt beépítésre kerülhetne az új műanyag ablak. Ahhoz, hogy a lehető legjobban megóvhassuk a vakolatot és az ablakot körülvevő falakat, először a régi ablak szárnyait kell eltávolítani, majd fokozatosan fel kell darabolni a keretét. A keretet az ablak sarkoknál letörve, ütögető mozdulatokkal kell kiemelni. Ezt követően pedig portalanítás és a törmelékek eltakarítása következik.

 

 • Szükség van toktoldók felszerelésére?

A toktoldókat csavarozással és kalapáccsal precízen rá kell illeszteni az ablak tokjára. Erre akkor van szükség, ha a homlokzat már rendelkezik külső szigeteléssel, és emiatt szélesíteni kell az ablak tokját.

 

 • Rögzítővasak felszerelése/szerelési furatok elkészítése

A rögzítővasakat a műanyag ablakprofil hornyában kell elhelyezni, a profil sarkától maximum 200 mm-re. A rögzítővasak és szerelési furatok között legfeljebb 600 mm-es távolság lehet.

 

 • Az ablakkáva szigetelése

Mivel a falnyílás és az ablakkeret között lévő hézag is jelentős hőveszteséget okozhat, ennek a szigetelése is elengedhetetlen. A profil és a fal közötti szigetelő tömítést hézagtömítő szalagok felragasztásával lehetséges. Rögzítőszalagok esetében a vízálló kerül kívülre, és a párazáró szalag kerül belülre.

 

 • A műanyag ablakprofil beépítésének szabályai

Először tartóhasábok segítségével el kell helyezni a műanyag ablakprofilt az előkészített falnyílásba. Ezt követően az ablak minden oldalán ékek és távtartók segítségével lehet rögzíteni a keretet. Ilyenkor ügyelni kell arra, hogy mindenhol szimmetrikus legyen a faltól való távolság.

 

 • Az ablakszárnyak beépítésének szabályai

Az ablakszárnyakat az alsó stiftre kell csúsztatni, ezt követően a felső stifttel kell őket rögzíteni. Ennél a pontnál alapszabály, hogy mindig le kell tesztelni az ablakszárnyak működését. Azaz meg kell nézni, hogy akadás nélkül ki lehet őket nyitni, be lehet őket csukni, illetve bukóra lehet őket állítani.

 

 • A műanyag ablakprofil rögzítése csavarokkal

Tokrögzítő csavarok és kapocsvasak segítségével rögzítésre kerül az ablakkeret a falba.

 

 • A műanyag ablak réseinek kitöltése purhabbal

A purhab is hozzájárul a műanyag ablakok hang- és hőszigetelési teljesítményéhez, valamint az időjárás viszontagságaitól is megvédi a nyílászárót. Remekül ki lehet tölteni vele a kisebb réseket. A nedves, portól mentes felületeken jobban megtapad, ezért fontos megtisztítani az ablak keretét előtte.

A műanyag ablakprofil és a fal közötti réseket alulról felfelé haladva kell kitölteni pur-habbal, a megkötött habot ezután méretre kell vágni.

 

 • Az ablakpárkány felszerelése

Az ablakpárkány is fontos lépés a műanyag ablakok beépítésénél, mivel ez is hozzájárul a szigetelési teljesítményhez. Az ablakpárkányt lyukfűrésszel szabják méretre, majd egészen be kell tolni az ablakprofil alá és ragasztóhabarcs alkalmazásával rögzíteni. Külső ablakpárkány esetén megfelelő lejtéssel is kell rendelkeznie, hogy megakadályozza a csapadák bejutását a lakásba.

 

 • Végső munkálatok a műanyag ablak beépítéséhez

Az ablak rögzítőelemeinek mentén meg kell nézni, hogy vannak-e kisebb repedések, amiket tömítőanyaggal ki kell tölteni. Felrögzítjük az ablak kilincsét, eltávolítjuk a profilon és a szárnyakon lévő védőfóliákat és ezzel kész is van a beszerelés.

 

VEKA műanyag ablak beépítése házilag? Partnereink tapasztalt szakembert is tudnak biztosítani, aki mindig figyel az ablak beépítés szabályaira

A VEKA partnerei nem csak minőségi műanyag ablakprofilokat kínálnak, hanem azok beépítéséhez is tudnak tapasztalt szakembert biztosítani, hogy ne kelljen házilag bajlódnia egy új nyílászáró felszerelésével. Így biztos lehet abban, hogy a megfelelő szabályok szerint kerül beépítésre az új műanyag ablaka, és nem kell felesleges javítási körökre pénzt kiadnia.

 

VEKA műanyag ablakok beépítése – Miben különböznek a többi nyílászárótól? Miért éri meg VEKA ablakot választani?

A VEKA műanyag ablakprofilok a legmagasabb minőségi kategóriába tartoznak a nyílászáró piacon. Szakszerű beépítés esetén rendkívül hosszú élettartammal rendelkeznek, így évtizedekkel később is számíthat rájuk. Átlag feletti hőszigetelési teljesítményüknek köszönhetően pedig jelentős összegeket spórolhat meg a havi fűtésből, ami még tovább fokozható, ha többrétegű üvegezést rendel meg. A betörés elleni biztonságot is megnövelheti az otthonában speciális vasalatok, kilincsek, és üvegek alkalmazásával.

A különböző műanyag VEKA ablakprofilokról még több részletet tudhat meg a weboldalunkon: több mint 50 különböző szín közül választhat!

 

A műanyag ablakok beépítése házilag sem lehetetlen, de kevésbé ajánlott. Még ha rendelkezik is a megfelelő eszközkészlettel, rendkívül összetett feladatról van szó, ami nagy szakértelmet és tapasztalatot igényel.

Menjen inkább biztosra: keresse meg az Önhöz legközelebb eső viszonteladót a VEKA weboldalán található térképen! Partnereink már rengeteg otthonnak biztosítottak segítséget a műanyag ablakok beépítéséhez!