legolcsobb_muanyag_ablak

 

Építkezés vagy felújítás tervezésénél sokan be fogják írni a keresőbe a „legolcsóbb műanyag ablak” kifejezést. Érthető, hiszen egy nyílászáró csere már önmagában jelentős kiadás, és ki akarna erre többet költeni, mint amennyit feltétlenül szükséges?

Amivel viszont többen nincsenek tisztában, az az, hogy ezzel az alacsonyabb árral inkább csak rövid távon járunk jól. A gyanúsan olcsó nyílászárók sajnos némi kockázattal is járhatnak, főleg, ha alapvetően olyan megoldást keresünk az otthonunkban, amivel akár évtizedekkel később se kell sokat foglalkozni.

A VEKA következő cikkében kifejtjük, hogy mik lehetnek a legolcsóbb műanyag ablakok hátrányai, valamint azt is, hogy hosszabb távon hogyan térül meg egy minőségi nyílászáró ára!

 

A legolcsóbb műanyag ablakok beazonosítása – Nyílászáró profilok osztályozása

Azonos paraméterek mellett a fa profilokhoz képest eleve olcsóbbak a műanyag ablakok, és emellett tartósabbak is. Ráadásul a szigetelési teljesítményük is jobb, így nem meglepő, hogy ekkora népszerűségre tettek szert az utóbbi években.

A műanyag profilokat 3 fő minőségi osztályba szokták besorolni:

  1. „C” profilok – Ebbe a kategóriába tartoznak a legolcsóbb műanyag ablakok.
  2. „B” profilok – Középkategóriás műanyag ablakok.
  3. „A” profilok – Csak a legszigorúbb minőségi követelményeknek megfelelő műanyag ablakok sorolhatók ebbe a kategóriába.

 

A legolcsóbb műanyag ablakokkal járó hátrányok és kockázatok

Már a legelején szeretnénk kihangsúlyozni, hogy ezzel a cikkel nem célunk azt állítani, hogy a legolcsóbb műanyag ablakok FELTÉTLENÜL rosszak. Az olcsó nyílászárók között is bőven akadnak megfelelő megoldások céltól és ingatlantól függően.

Csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ez az alacsonyabb ár kompromisszumokkal járhat. Egy új ablak beépítése jelentős lépés minden építkezésnél és felújításnál. Alapvetően hosszú távú döntésről van szó, egy olcsó műanyag ablak pedig ilyen szempontból nem mindig lesz célravezető.

Persze minden olcsó termék, amivel spórolhatunk a felújítás magas költségein csábító lehetőség – de sajnos könnyen meglehet, hogy ennek hosszú távon másképp fizetjük meg az árát. Sőt, végső soron még az is előfordulhat, hogy még több pénzt kell majd rájuk szánni az évek teltével.

Mit értünk pontosan ezalatt?

Az olcsó műanyag ablakoknál az egyik leggyakrabban felmerülő hátrány, hogy hosszú távon nem tudnak helytállni egy komolyabb karbantartási kör nélkül. Felépítésük kevésbé robusztus, jobban megmaradnak a keret felületén a szennyeződések (ami miatt a tisztításuk is körülményesebb), és kevésbé tudnak ellenállni az időjárási körülményeknek. Ez alatt nem csak az esőre és a viharos időjárásra gondolunk, hanem az UV sugárzásra is.

A régi vagy gyanúsan olcsó műanyag ablakok előbb-utóbb így is úgy is besárgulhatnak, és ezt a folyamatot még inkább felgyorsíthatja a keretet érő UV sugárzás. Ez konkrétan minőségi probléma, mivel a gyártási folyamat során kispórolják azokat az anyagokat, amelyek segítenének megőrizni a keret színét.  A besárgult műanyag profilt pedig nem lehet házilag tisztítani, csakis megelőzni lehet ezt az esztétikailag nem túl szép jelenséget.

A rossz hír az, hogy ez sajnos nem csak esztétikai probléma, de elősegíti a keretek elöregedését is, gyorsabban fárad el a legolcsóbb műanyag ablakok profilja.

Az sem ritka eset, hogy az ilyen műanyag ablakok vasalatai (a rendeltetésszerű működésért felelős alkatrészek) teherbíró képessége sem tud megfelelni a kor követelményeinek. Nem tudnak megbirkózni hosszú távon a nyílászáró súlyával, főleg, ha többrétegű üvegezést szeretnénk alkalmazni. Így könnyen előfordulhat, hogy ezek is cserére szorulnak majd.

Tehát előbb-utóbb könnyen meglehet, hogy számolnunk kell egy extra javítási kör költségeivel, rosszabb esetben pedig akár egy teljes ablakcserére is szükség lehet, ami további jelentős kiadást jelent.

 

Miben különböznek a legolcsóbb műanyag ablakoktól a VEKA profilok? Így lehet hosszú távon spórolni a minőséggel

Mi van akkor, ha nem a legolcsóbb műanyag ablakot választjuk? Ha úgy döntünk, hogy minőségibb megoldásra fektetünk be, azzal is érdemes tisztában lennünk, hogy a magasabb kezdeti árakért mit is kapunk cserébe.

A VEKA kizárólag a korábban említett „A” minőségi osztályba tartozó csúcskategóriás műanyag ablakprofilokat gyárt. 5 fő pontban összefoglaltuk Önnek, hogy mik az olcsó műanyag ablakok potenciális hátrányai, és, hogy ehhez képest miben tudnak többet a minőségi, kemény PVC-ből készült keretek.

 

1. A legolcsóbb műanyag ablakok kevés eséllyel bírnak ki több évtizedet 

A legolcsóbb műanyag ablakokkal szemben a VEKA A osztályú ablakprofiljait a legmodernebb körülmények között gyártjuk le, semmit nem spórolunk ezen a folyamaton. Minimális karbantartás mellett akár több évtized múlva is ugyanúgy lehet rájuk számítani, mint a beépítés napján. Ez nem csak a rendeltetésszerű működésre, hanem a szigetelési teljesítményükre is vonatkozik.

Ez a tartósság az átlagon felüli profilvastagságnak és a minőségi acélmerevítésnek is köszönhető, ami még több tartósságot és stabilitást biztosít a műanyag ablaknak. A keret felülete UV-álló és nem vetemedik meg a nedvesség hatására.

 

2. A legolcsóbb műanyag ablakok több karbantartásra szorulhatnak – A VEKA profilok kevesebb figyelmet igényelnek

A VEKA profilokat nem kell újrafesteni, akár fehér, akár színes keretet választ. Például a VEKA SPECTRAL lakkfelülete kiválóan ellen tud állni a karcolásoknak és a kopásoknak, és persze az UV sugárzásnak is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy sokkal kevésbé kell tartania attól, hogy idővel besárgul és meggyengül a profil anyaga. Az ilyen sima lakkfelületen még az ujjlenyomatok sem maradnak meg, és pofonegyszerű letisztítani.

 

3. A VEKA profilokkal sokat spórolhat a fűtésen – A legolcsóbb műanyag ablak kevesebbet segít az energiaválság alatt

A legolcsóbb műanyag ablakokkal szemben valószínűleg ez az egyik legfontosabb érv, amiért megéri befektetni egy minőségi nyílászáróba. Ez nem csak kényelmi szempont, hanem pénzügyi is.

Minél magasabb egy ablak hőszigetelési teljesítménye, annyival többet lehet spórolni a havi fűtési költségeken. Egy VEKA műanyag ablakkal ez akár 30%-kal olcsóbb fűtési számlát is jelenthet! Ráadásul a nyári időszak alatt sem utolsó szempont a szigetelés, ilyenkor ugyanis a klíma működtetésén lehet spórolni.

A hatékony szigetelés rengeteg tényezőn múlik, de elengedhetetlen a megfelelő vastagságú keret, mint alap, ami további lehetőséget ad 2 és 3 rétegű üvegezésre is.

Ez a magasabb teljesítmény a hangszigetelésre is vonatkozik, így a forgalmasabb helyeken lévő ingatlanok számára is fontos szempont a minőségi műanyag ablak.

 

4. A legolcsóbb műanyag ablakok ritkán felelnek meg a kor energetikai követelményeinek

A legtöbb újépítésű ingatlannál már alapkövetelménynek számít a 3 rétegű nyílászárók alkalmazása, ami nemcsak a fűtési költségeket csökkenti, hanem a CO2 kibocsátást is. A legolcsóbb műanyag ablak nehezen tud eleget tenni ezeknek a feltételeknek.

Emellett a VEKA által gyártott PVC ablakprofilok 97.5%-ban újrahasznosíthatóak. 3 újrahasznosítható üzemünk is van Európában.

 

5. A legolcsóbb műanyag ablakokat feltörni is könnyebb – A VEKA profilok magasabb biztonsági szintet nyújtanak

A VEKA műanyag ablakok kemény PVC-ből készülnek, nagy teherbírású vasalatokkal rendelkeznek, és a zárási pontok egyedülálló kombinációjával még inkább megnövelik a nyílászáró biztonsági szintjét. Ez még tovább fokozható betörésbiztos üveggel és zárral. Ilyen védelmi szint mellett sokan már meg se próbálkoznak az ablak feltörésével, hiszen sokkal nagyobb a lebukás esélye, mint egy olcsó műanyag ablak esetében.

 

Összefoglalva – miért nem éri meg hosszabb távon a legolcsóbb műanyag ablak?

A legolcsóbb műanyag ablakokhoz képest másképp lehet spórolni a minőségi nyílászárókkal. Habár nyilvánvalóan magasabbak az induló költségek, de sokkal kevesebb eséllyel kell majd pénzt és időt szánni komolyabb javítási és karbantartási körökre, és a cserétől is kevésbé kell tartani. A magasabb ár pedig hosszú távon könnyen megtérülhet a kiváló szigetelési teljesítménynek köszönhetően.

A minőségi műanyag ablakok előnyeinek a kihasználásához persze elengedhetetlen a szakszerű beépítés is. A hosszú távon megbízható kivitelezésről is gondoskodnak partnereink: 

Keresse meg az Önhöz legközelebbi VEKA viszonteladót!