A műanyag ablakok számítanak ma az egyik legnépszerűbb nyílászáró típusnak. A megbízható kivitelezés azonban a megfelelő vasalatokon is múlik, ugyanis közel sem mindegy, hogy mekkora teherbírásra képesek. A VEKA következő cikkében kifejtjük, hogy miért játszanak ilyen fontos szerepet az ablak vasalatok a műanyag nyílászárók minőségében! 

A minőségi műanyag ablakok előnyei

Az ablak profilok többféle anyagból is készülhetnek, de az utóbbi években a fával és az alumíniummal szemben vitathatatlanná vált a műanyag népszerűsége. 

Évekkel később is kiváló hőszigetelési teljesítményt tudnak nyújtani a minőségi műanyag ablakprofilok, mivel a fából készült keretekkel ellentétben nem vetemednek meg az idővel. Emellett pedig közel sem kell annyi időt szánni a karbantartásukra, amennyiben megfelelő ablak vasalatokkal történt meg a beépítés. A profilok sima felülete könnyen tisztítható, és újrafesteni sem szükséges őket. Ráadásul ugyanúgy választhat fa hatású műanyag profilt, ha ragaszkodik a természetes megjelenéshez!

Habár az alumínium még a műanyagnál is tartósabb, megjelenésre sokkal „sterilebb” benyomást kelt egy színes műanyag ablakhoz képest, arról nem is beszélve, hogy jóval drágább is. Alapvetően ár-érték arány szempontjából egyértelműen a műanyag profilok számítanak manapság az egyik legjobb választásnak.

Mit érdemes tudni a műanyag ablak vasalatokról?

Az ablak vasalatok azok az alkatrészek, amelyek felelősek a nyílászáró működtetéséért, tehát a vasalatoknak hála lehet kinyitni, becsukni, vagy bukóra állítani egy ablakot. Ebből adódóan a hibásan működő nyílászárólnak (pl. nehezen zárható, akadozik) sokszor a rossz vasalat az oka. 

  • Az ablak megfelelő rögzítésért is a vasalatok felelnek, egy nyílászáró beépítésénél ezért különösen fontos, hogy elegendő teherbírási képességgel rendelkezzenek ezek az alkatrészek. Egy többkamrás profillal és 3 réteg üvegezéssel felszerelt 150×150-es műanyag ablak súlya akár a 85 kg-ot is túllépheti, de már 40 kg feletti ablaknál is érdemes letenni az egyszerűbb, görgős kivitelezésű vasalatokról, amelyek hosszú távon képtelenek lesznek megbirkózni ekkora súllyal. 
  • Az ablak vasalatok beépítése azért is ennyire fontos, mert a gondos felszerelés esetén jóval kevesebb esély van arra, hogy később ezek miatt kelljen felesleges karbantartási köröket futnunk. Érdemes tapasztalt szakemberhez fordulni a beépítésnél: így biztos lehet abban, hogy megfelelően lesz elvégezve a munka.
  • Mivel más szerek árthatnak az ablak vasalatok korrózióvédelmének, ezért tisztításnál csakis olyan szert használjon, ami kifejezetten az ilyen alkatrészek karbantartására alkalmazható.

Milyen ablak vasalat típusok léteznek?

Az ablak vasalat típusokat a különböző nyílászázáró kivitelezéshez szokták igazítani. Ilyenek például a:

  • nyíló ablak vasalatok
  • bukó ablak vasalatok
  • bukó-nyíló ablak vasalatok
  • toló-bukó ablak vasalatok
  • emelő-toló ablak vasalatok

Minőségi VEKA ablakprofilok erős vasalatokkal

Az „A” osztályú műanyag VEKA ablakprofilok kemény PVC-ből készülnek, és az acélerősítésnek köszönhetően még stabilabbak és még inkább ellen tudnak állni az idő próbájának. A különleges, nagy teherbírású ablak vasalatok és a zárási pontok kombinációja pedig nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy sokkal nehezebb legyen feltörni a nyílászárót.

Ráadásul a minőségi műanyag ablak vasalatok gond nélkül tudják működtetni hosszú távon is a nagyobb súlyú, többrétegű üvegezéssel ellátott nyílászárókat. Ha tehát olyan ablakot szeretne a lakásában, ami minimális odafigyelés mellett évekkel később is ugyanolyan jól tud működni, akkor mindenképp érdemes szétnéznie a VEKA profilok között.

Az ablak vasalatok is nagy szerepet játszanak a műanyag VEKA profilok stabilitásában és hosszú élettartamában. A megfelelő kivitelezésben mindig számíthat a partnereinkre: találja meg az Önhöz legközelebbi viszonteladót a weboldalunkon található térképen!